Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και εκπρόσωποι ενός «νέου διεθνούς θεσμού» βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» προκειμένου να ξαναρχίσει η είσοδος και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με τρόπο που «να μην ελέγχεται από τη Χαμάς», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε την Παρασκευή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές τόσο από την ισραηλινή όσο και από την αμερικανική κυβέρνηση.
Σε δημοσίευμα του ιστότοπου αναφέρεται η πιθανή εμπλοκή «αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας» σε έναν «μηχανισμό» διανομής της βοήθειας. Δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο συγκεκριμένος «νέος διεθνής θεσμός». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η διανομή της βοήθειας σταμάτησε «αφού» το Ισραήλ έληξε τη δίμηνη εκεχειρία με τη Χαμάς στις 18 Μαρτίου.
Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές είχαν ήδη από τις 2 Μαρτίου διακόψει πλήρως την είσοδο κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς για κατάχρησή της.
Η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο απόλυτος αποκλεισμός της περιοχής και η στρατιωτική πίεση αποτελούν το «μοναδικό» μέσο για να εξαναγκαστεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να απελευθερώσει τους 58 ομήρους – ζωντανούς και νεκρούς – που εξακολουθεί να κρατά.
Κίνδυνος λιμοκτονίας
Από τότε, ο ΟΗΕ απευθύνει συνεχείς – αλλά άκαρπες – εκκλήσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, κρίσιμης σημασίας για τον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ανθρωπιστική κρίση και τον κίνδυνο λιμοκτονίας, όπως επισημαίνουν διεθνείς αξιωματούχοι.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) προειδοποιεί ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή βρίσκονται στα πρόθυρα «πλήρους κατάρρευσης». Παράλληλα, υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι τα αποθέματα τροφίμων ενδέχεται να εξαντληθούν «εντός ημερών».
ΑΠΕ