Δεκατρείς άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή σε μεταλλείο στην πόλη Πατάς, στο βόρειο Περού, λίγες ημέρες μετά την απαγωγή τους, ανακοίνωσε η μεταλλευτική εταιρεία Poderosa, ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων. Τα θύματα ήταν εργαζόμενοι συνεργαζόμενης εταιρείας παροχής υπηρεσιών και εκτιμάται ότι έπεσαν θύματα εγκληματικών οργανώσεων που συνδέονται με την παράνομη εξόρυξη χρυσού.
«Το πρωί, έπειτα από εντατικές προσπάθειες, ομάδα έρευνας και διάσωσης της αστυνομίας μπόρεσε να ανακτήσει τα πτώματα 13 εργαζομένων που είχαν απαχθεί από παράνομους μεταλλωρύχους σε συνέργεια με εγκληματικά στοιχεία», ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η Πατάς, που βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα από τη Λίμα, βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω της αυξανόμενης βίας που σχετίζεται με τον «πυρετό του χρυσού». Σύμφωνα με την Poderosa, ο απολογισμός θυμάτων από την εγκληματικότητα στον τομέα ανέρχεται πλέον σε 39 νεκρούς εργάτες και μεταλλωρύχους.
Εκκλήσεις για δράση
Η εταιρεία προειδοποιεί ότι η βία συνεχίζεται παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. «Η κλιμάκωση της ανεξέλεγκτης βίας στην Πατάς εκτυλίσσεται παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την παρουσία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας, που, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να σταματήσει την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας», ανέφερε, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική της.
Στην Τρουχίγιο, δυτικά της Πατάς, συγγενείς των θυμάτων περίμεναν με αγωνία στο νεκροτομείο. Ο Αβραάμ Ντομίνγκες, πατέρας ενός εκ των θυμάτων, δήλωσε στο Canal N: «Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, αυτό δεν τελειώνει εδώ».
Συνάντηση δημάρχου με την πρόεδρο
Ο δήμαρχος της Πατάς, Άλντο Κάρλος, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε για να ζητήσει λύση στο πρόβλημα της ανασφάλειας. «Αυτό που συμβαίνει στην πόλη μου με καταστρέφει (…) Αν βρεθώ στη φυλακή ή με σκοτώσουν, μόνη υπεύθυνη θα είναι η κεντρική κυβέρνηση», είπε.
Παράνομη δραστηριότητα δισεκατομμυρίων
Η παράνομη εξόρυξη χρυσού στο Περού εκτιμάται πως έχει δημιουργήσει τεράστιες οικονομικές απώλειες. Σύμφωνα με έκθεση οικονομικών αρχών, μεταξύ 2013 και 2023 εντοπίστηκαν ύποπτες συναλλαγές ύψους 8,24 δισ. δολαρίων από παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Η χώρα αντιμετωπίζει γενικευμένο κύμα βίαιων εγκλημάτων και εκβιασμών, που έχουν οδηγήσει τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές.