* Άρθρο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν

Στον ρου της ιστορίας, οι πανδημίες έχουν αλλάξει το πεπρωμένο των ανθρώπων. Μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο με διαφορετικό πρίσμα και μας υπενθυμίζουν την αξία πολλών από τα απλούστερα πράγματα στη ζωή, από τις καθημερινές μας συνήθειες έως το να δώσουμε μια αγκαλιά στους οικείους μας και να εκτιμήσουμε τη φύση που μας περιβάλλει. Επίσης, μας κάνουν να αμφισβητούμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε κάτι και να αναρωτιόμαστε μήπως μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα καλύτερα. Και μας δίνουν την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας. 

Η τρέχουσα πανδημία δεν θα είναι διαφορετική. Έφερε φυσικά πόνο και ανησυχία για εκατομμύρια συμπολίτες μας και πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Ωστόσο, οι τελευταίοι έξι μήνες μάς έδειξαν επίσης την αξία πραγμάτων, όπως το ότι είμαστε μέλη μιας Ένωσης όπου μπορούμε να βασιστούμε στις δυνάμεις 27 χωρών για να ανακάμψουμε. Και μας προσφέρει την ευκαιρία να βγούμε απ’ αυτή την κρίση ενωμένοι και πιο δυνατοί. 

Η ιστορική συμφωνία για το NextGenerationEU, το σχέδιό μας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη και το μέλλον, αποδεικνύει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ποτέ άλλοτε η Ευρώπη δεν ένωσε τις δυνάμεις της με αυτόν τον τρόπο. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πνεύμα ενότητας, για να βρούμε από κοινού λύσεις σε άλλα θέματα. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μετανάστευση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που διχάζει την Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό και το οποίο είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού. Αρκεί, όμως να δει κανείς τις ειδήσεις, για να διαπιστώσει πόσο επείγον είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για όλους. Όπως εξήγγειλα στην ομιλία μου για την Κατάσταση της Ένωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Το Σύμφωνο αυτό θα εφαρμόσει μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική προσέγγιση. Θα διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο κατ’ όνομα, αλλά για μια ουσιαστική κοινή ευρωπαϊκή λύση εκ σχεδιασμού. Θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων όσο και προς τους πρόσφυγες, καθώς και στη συλλογική ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων. Η μετανάστευση θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει. 

Τώρα είναι η στιγμή για να ξανασταθεί η Ευρώπη στα πόδια της και να σχεδιάσουμε αυτόν τον καλύτερο τρόπο ζωής. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού στα σπίτια μας, επιζητούσαμε καθαρότερο αέρα και πιο πράσινες πόλεις. Οι ψηφιακές τεχνολογίες επέτρεψαν στους μαθητές και τους φοιτητές να συνεχίσουν τα μαθήματά τους, καθώς επίσης επέτρεψε στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, σε αγροτικές περιοχές ή σε μειονεκτούσες οικογένειες, έμειναν στο περιθώριο. Ο κόσμος μετά την πανδημία πρέπει να είναι καλύτερος από τον τωρινό και πλέον έχουμε ό,τι χρειάζεται για να τον κάνουμε πραγματικότητα.

Με το NextGenerationEU διαθέτουμε τους οικονομικούς πόρους που χρειαζόμαστε, για να αναλάβουμε επείγουσα και στρατηγική δράση, από τη βελτίωση των ταχυτήτων στο διαδίκτυο έως τη στήριξη της βιομηχανίας μας. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι περισσότερο από την απλή αποκατάσταση της οικονομίας μας: μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής για τον κόσμο τού αύριο. Πουθενά αυτό δεν είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι στη σχέση μας με τον πλανήτη μας. Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέσαμε ως στόχο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί, θα προτείνουμε τώρα να αυξηθεί ο στόχος μας για μείωση των εκπομπών έως το 2030 σε τουλάχιστον 55 %, αντί για 40 % που αποτελεί τον σημερινό στόχο. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο άλμα, το οποίο, όμως, είναι και ρεαλιστικό και επωφελές για την οικονομία και τη βιομηχανία μας. Τις τελευταίες εβδομάδες, έλαβα εκατοντάδες επιστολές από πολίτες μέχρι διευθύνοντες συμβούλους και ΜΚΟ, στις οποίες ζητούσαν από την Ευρώπη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακριβώς αυτό. Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο τη μείωση των εκπομπών. Αφορά την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για να ζήσει κανείς, από τα κτήρια έως τις καθαρότερες μεταφορές.

Η αλλαγή του πλανήτη μας προς το καλύτερο σημαίνει επίσης αλλαγή της νοοτροπίας μας προς το καλύτερο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό έργο: πρέπει να αποτελέσει ένα νέο πολιτιστικό έργο για την Ευρώπη. Ο πολιτισμός γεννιέται όταν συναντώνται μεγάλα μυαλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω η ΕΕ να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό Bauhaus, στα αχνάρια της καλλιτεχνικής σχολής που δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα και συνδύασε τη μορφή με τη λειτουργία. Θα είναι ένας χώρος συνδημιουργίας για αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, μηχανικούς και σχεδιαστές, όπου θα συνεργάζονται για να συνδυάσουν την τεχνοτροπία με τη βιωσιμότητα. 

Πρόκειται μόνο για ένα μικρό μέρος του έργου που μας περιμένει. Θα πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα όσον αφορά είτε την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας είτε τη διασφάλιση ότι η εργασία αποδίδει για όλους. Είμαι, όμως, πεπεισμένη ότι η Ευρώπη διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να το πραγματοποιήσει. Έχουμε το όραμα, το σχέδιο, τα χρήματα για τις επενδύσεις. Και έχουμε επιβεβαιώσει εκ νέου ότι είμαστε ενωμένοι. Ας στρωθούμε, λοιπόν, στη δουλειά και ας διασφαλίσουμε ότι αυτή η πανδημία θα αλλάξει το πεπρωμένο μας προς το καλύτερο.

* Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής