Με τις ευλογίες των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων ομάδων (Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), η ελληνική κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη λήψη μέτρων με στόχο να μπει φρένο στο φαινόμενο της αθλητικής βίας και της δράσης των χούλιγκαν, στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχαν τραγικό απολογισμό τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Αθηνών.

Πρόκειται για τα ακόλουθα τέσσερα μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν χθες στο πλαίσιο σύσκεψης των διοικήσεων των ομάδων με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν υπό τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη:

>> Κλείσιμο όλων των λεσχών οπαδών. Η κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο επίσημο σύνδεσμο φιλάθλων με ευθύνη της διοίκησής της.
>> Λειτουργία καμερών στα γήπεδα.
>> Έλεγχος από την Αστυνομία σε θύρες οργανωμένων οπαδών.
>> Δημιουργία Παρατηρητηρίου Βίας υπό τον έλεγχο της ΟΥΕΦΑ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή με τους χούλιγκαν συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο ακόμη και για κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών καθώς και για αποκλεισμό ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εκφράζοντας την οδύνη του για τον χαμό του Μιχάλη Κατσουρή, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον χουλιγκανισμό ως «μάστιγα που δηλητηριάζει τις κοινωνίες, όπως είδαμε ακόμα και τις σχέσεις κρατών. Μιλάμε για εγκληματικές συμμορίες που με πρόσχημα το ποδόσφαιρο δίνουν ραντεβού θανάτου».

Από πλευράς του, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν χαρακτήρισε «καρκίνο» την οπαδική βία, συμπληρώνοντας: «Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω αυτών των φοβερών που συνέβησαν, λόγω της παράλογης βίας γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να ασκήσουν βία. Τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο λόγω φανέλας; Αυτός είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν βλακωδώς τις ιδέες τους. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και πέραν αυτής».

Πέραν όμως από τα μέτρα που αποφασίστηκαν και τις προτάσεις των τεσσάρων ομάδων που συζητήθηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με τη συμμετοχή των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και των Ελλήνων συνεργών τους. Έκανε ξεκάθαρα λόγο για τις υπηρεσιακές αστοχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην περίπτωση των επεισοδίων αλλά και όσων προηγήθηκαν αυτών, για τις οποίες σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει.

Υπενθυμίζεται ότι όπως διαφάνηκε από στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση των Κροατών χούλιγκαν, των γνωστών νεοναζί Bad Blue Boys, να ταξιδέψουν με αυτοκίνητα προς την Ελλάδα. Μάλιστα, είχαν δοθεί και οι αριθμοί των πινακίδων τους στην Αστυνομία, ενώ καμία απολύτως επιχείρηση δεν στήθηκε ώστε να τους αποτρέψει να εισέλθουν στη χώρα, να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, να περάσουν από διόδια, κάποιοι από αυτούς να διαμείνουν και σε καταλύματα και φυσικά, να επιβιβαστούν με κουκούλες και αιχμηρά αντικείμενα σε συρμό του ηλεκτρικού και να μεταβούν στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ προκαλώντας τα αιματηρά επεισόδια.

Από την πρώτη στιγμή, οι κινήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας μπήκαν στο στόχαστρο, άρχισαν έρευνες, ενώ παράλληλα, αξιωματικοί της τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, με τις έρευνες για την ολιγωρία που επέδειξε η Αστυνομία, συνεχίζονται και οι έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ενώ όλοι οι συλληφθέντες –συνολικά 105– κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει ήδη τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους καθώς και τα κινητά τους τηλέφωνα. Πρόκειται για αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να «μιλήσουν» καταδεικνύοντας τον δολοφόνο του 29χρονου.

Ξένο DNA στο σώμα και τα ρούχα του Μιχάλη Κατσουρή

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξιχνίαση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί φαίνεται να δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν. Από τη μία, τα πλάνα από κυκλώματα παρακολούθησης που λήφθηκαν από την περιοχή των επεισοδίων, τα οποία δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα κυρίως από τα σημεία που χρειάζονται οι Αρχές και από την άλλη τα διαφορετικά DNA που βρέθηκαν στο σώμα και στα ρούχα του 29χρονου.

Κι αυτό διότι, εκείνο το μοιραίο βράδυ, εκτός από τον δολοφόνο, τον Μιχάλη Κατσουρή άγγιξαν αρκετοί άλλοι, προφανώς στην προσπάθειά τους να τον βοηθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος νεαρός αιμορραγούσε για περίπου δέκα λεπτά ενώ βρισκόταν σε κίνηση σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από την σκηνή των επεισοδίων, ενώ στη συνέχεια κατέρρευσε μέσα σε περίπτερο όπου μαζί με φίλους του έσπευσαν για βοήθεια.

Πάντως, οι αξιωματικοί που ερευνούν ενδελεχώς τα βίντεο –αν και αυτά παρουσιάζουν αρκετές θολές εικόνες– φαίνεται να έχουν δει τη φιγούρα του ατόμου που έχει επιφέρει στον 29χρονο το μοιραίο χτύπημα με το μαχαίρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δράστης είναι ψηλός, εύσωμος, ενώ είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Εκεί που εστιάζουν οι αστυνομικοί είναι στο τατουάζ που είχε ο συγκεκριμένος άνδρας στο λαιμό του. Όμως, ακόμη κι αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο δεν διευκολύνει καθώς αρκετοί από τους συλληφθέντες για την υπόθεση έχουν τατουάζ στην περιοχή του λαιμού τους.

Όσον αφορά στη δράση των Κροατών χούλιγκαν από τα βίντεο που έχουν συλλεχθεί προκύπτει ότι ήταν ιδιαίτερα οργανωμένοι. Ένα χαρακτηριστικό τους ήταν τα διακριτικά που έφεραν στον αριστερό τους ώμο, για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους κατά την ώρα των συμπλοκών και να μην αλληλοχτυπηθούν καθώς είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Στο μεταξύ, στο παζλ των ερευνών μπήκε και ένα μυστήριο κομβόι 50 μηχανών. Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αστυνομικοί που πέρασαν χειροπέδες στους χούλιγκαν περιγράφουν αναλυτικά τα επεισόδια ενώ αναφέρονται και σε μία ομάδα – μυστήριο πενήντα δικυκλιστών που εντόπισαν να κινείται 20 λεπτά μετά τη λήξη των επεισοδίων έξω από το γήπεδο της Ριζούπολης. Εξετάζεται, μάλιστα, εάν πρόκειται για Έλληνες οπαδούς που βοήθησαν τους Κροάτες χούλιγκαν στη διαφυγή τους.

«Περί 23:50 ώρα όταν φτάσαμε στο γήπεδο της Ριζούπολης από την πλευρά των Ανθέων, είδαμε να βρίσκονται εκεί ομάδα με περίπου πενήντα δίκυκλα με δύο επιβάτες το καθένα, σχεδόν τριάντα μέτρα μακριά μας. Μόλις μας αντιλήφθηκαν και εκείνοι, ανέστρεψαν τις μηχανές τους και διέφυγαν στο σύνολό τους με κατεύθυνση προς την οδό Χαλκίδος», ανέφερε σε ΜΜΕ αστυνομικός.