Σχεδόν όλες οι οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου μωσαϊκών και μαρμάρων είναι μέλη του συνδέσμου
Σημαντικότατη είναι η συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μωσαϊκών και Μαρμάρων στην πορεία των βιομηχανιών του κλάδου.
Ιστορικά, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Μωσαϊκών & Μαρμάρων ιδρύθηκε και εντάχθηκε στη δύναμή της το 1979 και έκτοτε δραστηριοποιείται και παράγει έργο προς όφελος των επιχειρήσεων-μελών του. Ο σύνδεσμος είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του κλάδου και οι επιχειρήσεις-μέλη του είναι εγκατεστημένες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Σημειώνεται πως σχεδόν όλες οι οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου μωσαϊκών και μαρμάρων είναι μέλη του συνδέσμου.
Το μάρμαρο, ο γρανίτης και τα φυσικά πετρώματα αποτελούν από την αρχαιότητα σημαντικό μέρος της κάθε οικοδομής, στην οποία προσδίδουν χαρακτήρα, ανθεκτικότητα, διαχρονικότητα, ομορφιά και αρχοντιά. Πέραν όμως των υλικών αυτών, όταν ιδρύθηκε ο σύνδεσμος βασικό προϊόν των κυπριακών επιχειρήσεων ήταν η κατασκευή του παραδοσιακού μωσαϊκού (μαρμαράκια). Αρχικά η τουρκική εισβολή, η οποία στέρησε τη βιομηχανία από τα πετρώματα της οροσειράς του Πενταδακτύλου και στη συνέχεια η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που διευκόλυνε την εισαγωγή εναλλακτικών προϊόντων, μείωσε κατακόρυφα την παραγωγή του μωσαϊκού. Αποτέλεσμα, ο κλάδος στράφηκε στη λατόμευση και επεξεργασία της κυπριακής πέτρας (ασβεστολιθικός ψαμμίτης – «πουρόπετρας»), του μαρμάρου και του γρανίτη.
Οι βιομηχανίες του κλάδου ήταν πάντοτε βασισμένες στην τεχνολογία για την παραγωγή των προϊόντων τους και είναι έντονο το στοιχείο των συχνών επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις του κλάδου σε τεχνολογίες παραγωγής Μηχανογραφημένου Αριθμητικού Ελέγχου (CNC), γεγονός που βελτίωσε την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων, καθώς και την υλοποίηση πολύπλοκων και δύσκολων έργων.
Παρά του ότι βασικός σκοπός ίδρυσης του συνδέσμου ήταν η ένωση των επιχειρήσεων του κλάδου για διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες των εργαζομένων και τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, εντούτοις διαχρονικά αναπτύσσει πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και για προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων τους.
Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του συνδέσμου ήταν η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών της Ελλάδας, όπου ταυτοποιήθηκαν όλα τα κυπριακά πετρώματα (35 στο σύνολο) που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία. Πέραν της ταυτοποίησης, πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακοί έλεγχοι και έγινε διαχωρισμός τους στη βάση της ανθεκτικότητας, απορροφητικότητας και ολισθηρότητας, προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τον καταλληλότερο τρόπο χρήσης τους.
Επιπρόσθετα, ο σύνδεσμος αναλαμβάνει, σε συνεργασία με την ΟΕΒ, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων όπως «η εφαρμογή και χρήση λογισμικών προγραμμάτων σχεδιασμού Computer Aided Manufacturing (CAM) και Computer Aided Design (CAD)», «Η Ορθή Κοστολόγηση Βιομηχανικών Προϊόντων», «Μικρές Οικογενειακές Επιχειρήσεις», κτλ, βοηθώντας τα μέλη να βελτιώνουν τις γνώσεις τους σε θέματα ανάπτυξης, παραγωγικών διαδικασιών και διοίκησης των επιχειρήσεων.
Ανάμεσα στα σημαντικά τρέχοντα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργεί το εμπόριο με τα κατεχόμενα. Οι πρόνοιες του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή είναι ετεροβαρής και ξεκάθαρα υπέρ των προϊόντων που έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Ο σύνδεσμος δεν αντιτίθεται στη φιλοσοφία και τη σημασία που έχει το εμπόριο με τα κατεχόμενα αλλά αυτό πρέπει να γίνεται σε ισότιμους όρους για όλες τις πλευρές. Ο σύνδεσμος έχει προβεί σε παραστάσεις για το θέμα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Η σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η ανάγκη ορθολογιστικής διαχείρισης των αποβλήτων του κλάδου, ο τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ για υπηρεσίες σε σχέση με τις οικοδομές, το ψηλό κόστος ενέργειας και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των δεδουλευμένων των επιχειρήσεων – μελών του είναι πρόσθετα θέματα που καλείται να διαχειριστεί ο σύνδεσμος.
Για σκοπούς καλύτερης εξυπηρέτησης και διεκπεραίωσης των εργασιών του Συνδέσμου η ΟΕΒ του παρέχει πλήρως καταρτισμένο εκτελεστικό γραμματέα (λειτουργό ΟΕΒ) με ακαδημαϊκά προσόντα. Ο σύνδεσμος είναι ανεξάρτητη νομική οντότητα (ενεγράφη σύμφωνα με τον περί συντεχνιών νόμο) και αποφασίζει ο ίδιος για όλα τα θέματα που τον αφορούν αξιοποιώντας τις υπηρεσίες, το γόητρο και το όνομα της ΟΕΒ. Ο σύνδεσμος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Βιομηχανίας και της Επιτροπής Κατασκευαστικού Τομέα της ΟΕΒ.
* Συντονιστής Επιχειρηματικών Συνδέσμων – ΟΕΒ