CEO, MAP S.Platis
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή
Το 2024 είναι ένα αρκετά επιτυχημένο έτος από οικονομικής άποψης για τη χώρα. Ο ρυθμός ανάπτυξης ανέρχεται σε πέραν του 3%, υπερβαίνοντας το ρυθμό ανάπτυξης των πλείστων κρατών της ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να περιορίζεται σε ελεγχόμενα επίπεδα. Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί οι βάσεις για την καταγραφή παρόμοιου ή και ψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης κατά τα επόμενα έτη.
Το επιστέγασμα της επιτυχημένης πορείας της οικονομίας, που αναμένεται να διατηρηθεί, ήταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες σε Α3, στην οποία προχώρησε η Moody’s Ratings στις 22 Νοεμβρίου στηριζόμενη στην ουσιαστική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών και των δεικτών δημοσίου χρέους. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η αξιολόγηση της οικονομίας βρίσκεται στο Α3. Τη Moody’s Ratings ακολούθησαν εσχάτως και οι άλλοι δύο μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση της Κυπριακής οικονομίας σε Α ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην υφιστάμενη ανάπτυξη και στις προοπτικές.
Σημειώνεται επίσης ότι, ο δείκτης δημοσίου χρέους αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα, με τις μετρήσεις της βιωσιμότητάς του να παραμένουν ευνοϊκές, αφού και οι κίνδυνοι που αφορούν τον τραπεζικό τομέα έχουν περιοριστεί. Παράλληλα, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν ισχυρές και βασίζονται στη διαρκή ανάπτυξη τομέων υψηλής παραγωγικότητας και στην εξωτερική εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που αναμένονται να διατηρηθούν τα επόμενα έτη, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις και αναβαθμίσεις, οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω με τη σειρά τους το θετικό επενδυτικό περιβάλλον.
Έχοντας σημειώσει τα πιο πάνω, τονίζω τα ακόλουθα:
● Οφείλουμε να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στη βελτίωση για να πετύχουμε ακόμα καλύτερους οικονομικούς δείκτες και αναβαθμίσεις
● Οφείλουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών και στρατηγικών υποδομών ως επένδυση για το μέλλον
● Οφείλουμε να υλοποιήσουμε πολιτικές διάχυσης του προκύπτοντος οφέλους, όσο το δυνατόν περισσότερο, εντός του κοινωνικού συνόλου
Από άποψης προκλήσεων, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε γεωπολιτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την αναδυόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα, καθώς και στο κόστος ενέργειας, το οποίο θα παραμείνει αγκάθι μέχρι να καταστεί δυνατόν να εξευρεθούν μόνιμες λύσεις για παροχή ενέργειας.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά στις κυβερνοεπιθέσεις, δεδομένου ότι τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί δραματικά, ένεκα και του γεγονότος ότι η Κύπρος έχει εισέλθει στο στόχαστρο ορισμένων ομάδων χάκερς για πολιτικούς λόγους. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη παρουσία, δραστηριοποίηση και συνεισφορά στο ΑΕΠ επιχειρήσεων τεχνολογίας, πληροφορικής και χρηματοοικονομικών, οι κυβερνοεπιθέσεις και τα προληπτικά μέτρα προστασίας είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της οικονομίας. Ο Κανονισμός 2022/2554 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού τομέα (γνωστός ως DORA), που μπαίνει σε εφαρμογή αρχές του 2025, θα βοηθήσει, αλλά κάθε επιχείρηση, χρηματοοικονομική, κρίσιμη υποδομή ή άλλη, οφείλει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ελαχιστοποίηση των σχετικών κινδύνων. Συνεπώς, η πορεία ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχίσει και να επιταχυνθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα, καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοοικονομικά θα αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης, οι οποίοι έχουν επικάλυψη και δημιουργούν συνέργειες. Σημαντική αξία αναμένεται να προσθέσουν οι συναφείς τομείς χρηματοοικονομικών, τεχνολογίας και πληροφορικής, αλλά και δυνητικά της εκπαίδευσης.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στον τομέα των χρηματοοικονομικών, όπου σημείο κλειδί παραμένει η εποικοδομητική προσέγγιση των σχετικών εποπτικών αρχών, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίσουν από τη μια ταχείς διαδικασίες αδειοδοτήσεων νέων επιχειρήσεων για να εισέλθουν στην αγορά και από την άλλη, αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το χρηματοτεχνολογικό οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας είναι μοναδικό και πρέπει να διαφυλαχθεί και να ανθίσει περισσότερο μέσα από ορθές πολιτικές που προάγουν τη σταθερότητα και παρέχουν κίνητρα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και το Ευρωπαϊκό διαβατήριο για τις Κυπριακές επιχειρήσεις, η άμεση επικαιροποίηση του νομοκανονιστικού πλαισίου που αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα φορολογικά κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και στελεχών αποτελούν απαραίτητα, αλλά όχι τα μόνα συστατικά, για τη συνέχιση της επιτυχημένης συνταγής ανάπτυξης. Η δημιουργία επιπρόσθετων σύγχρονων γραφειακών χώρων, η διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η δυνατότητα τραπεζών να υποστηρίξουν περαιτέρω το εν λόγω οικοσύστημα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και στα αντίστοιχα οφέλη για τον τόπο και την κοινωνία.