Τα νομικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν στο νομοσχέδιο με το οποίο σκοπείται να μπει τέλος στη δημιουργία νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, αποτελούν εμπόδιο για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις προεδρικές εκλογές. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το νομοθέτημα περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και θα έπρεπε να εγκριθεί τέλος του χρόνου, για να εκταμιεύσει η Κύπρος την τρίτη δόση της χορηγίας μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Για να μην καταλήξει το νομοσχέδιο στα συρτάρια της Βουλής, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών απαιτούν την παρουσία στην επιτροπή των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, για να τοποθετηθούν πολιτικά για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται μηχανισμός διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες. Συγκεκριμένα, ο αγοραστής θα καταβάλλει στην τράπεζα το τίμημα πώλησης του ακινήτου (θα εξοφλείται ο δανεισμός του πωλητή), από το οποίο θα αφαιρούνται τα εμπράγματα βάρη και θα γίνεται η μεταβίβαση στον αγοραστή, μετά την ολοκλήρωση της εξόφλησής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρατικές χορηγίες €23,7 εκατ. για μακροχρόνια φροντίδα

Οι διευκρινιστικές απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών προς τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, για τις οποίες γράψαμε χθες, δεν έχουν άρει τις επιφυλάξεις τόσο των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και κομμάτων. Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης υποστηρίζει πως με το νομοσχέδιο δεν προστατεύεται ο αγοραστής αλλά μένει εκτεθειμένος.

Υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο είναι καταστροφικό για τον πωλητή του ακινήτου. Ένα από τα σημεία τριβής αποτελεί η πρόνοια με την οποία εάν όλο το ποσό του τιμήματος παραμένει δεσμευμένο στον ενυπόθηκο δανειστή χωρίς να έχει τη δέσμευση να πληρώνει το υπόλοιπο πέραν του ποσού της υποθήκης στον πωλητή, τότε στερείται στον πωλητή η δυνατότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου, αλλά και της καταβολής του ΦΠΑ στο κράτος. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, στην περίπτωση που δεν πωληθεί ικανοποιητικός αριθμός διαμερισμάτων για την κάλυψη της πληρωμής της υποθήκης, ο ενυπόθηκος δανειστής εξασφαλίζεται πλήρως από την εκποίηση του όλου ακινήτου που αφορά η υποθήκη, καθώς μπορεί να προβεί σε εκποίηση των διαμερισμάτων που δεν πωλήθηκαν, επιτυγχάνοντας ποσό που υπερκαλύπτει τη συνολική εκκρεμούσα υποθήκη.

Κομματικές αντιδράσεις

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιάνου δήλωσε πως με το νομοσχέδιο καταργείται ο νόμος της ειδικής εκτέλεσης. Σημείωσε, επίσης, πως η κατάθεση σύμβασης πώλησης δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε μεταβίβαση εάν βαρύνεται με εμπράγματο βάρος. Σημείωσε, επίσης, πως το 70% των αναπτύξεων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αφορούν ακίνητα που δεν έχουν πιστοποιητικά τελικής έγκρισης, είναι όλα υποθηκευμένα, αφορούν ενιαίες αναπτύξεις και δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν τίτλους. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε πως με το νομοσχέδιο παραβιάζεται το σύνταγμα, καθώς γίνεται παρέμβαση στο δίκαιο των συμβάσεων. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας θεωρεί ότι αιτιολογείται η επέμβαση στο δίκαιο των συμβάσεων. Είπε, επίσης, πως εναπόκειται στην εκτελεστική εξουσία να αποδείξει ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ότι υπάρχει η πιεστική κοινωνική ανάγκη, καθώς και το στοιχείο της αναλογικότητας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας, με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται πως, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα μεταβιβαστεί το ακίνητο στον αγοραστή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως δεν μπορούν να ψηφίζονται νομοσχέδια με κενά και παραλείψεις, επισημαίνοντας πως απαιτείται η παρουσία στην επιτροπή των αρμόδιων υπουργών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβούλευση στην ώρα της

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σημαντικό νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται να λυθούν προβλήματα που επηρεάζουν την αγορά και την κοινωνία, αποδεικνύεται πως δεν πέρασε από ικανοποιητική διαδικασία διαβούλευσης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πριν κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία στη Βουλή. Με αποτέλεσμα, να αμφισβητείται η ορθότητα ή η λειτουργικότητα πολλών άρθρων του νομοσχεδίου και να απαιτείται μακρά διαβούλευση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο όταν έχουμε να κάνουμε με νομοσχέδιο που επείγει, είτε για να συμμορφωθεί η Δημοκρατία με το δίκαιο της ΕΕ, είτε, όπως καλή ώρα, για να εκπληρωθούν δεσμεύσεις προς την Κομισιόν και να εξασφαλίσει χορηγίες το κράτος. Τουλάχιστο ας επισπεύσουν, Κυβέρνηση, Βουλή και επαγγελματικοί φορείς, τις εκ των υστέρων διαβουλεύσεις μεταξύ τους, για την ταχύτερη δυνατή συναίνεση.