Τις υπογραφές όλων των εμπλεκομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία συγκέντρωσε επίσημα χθες η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία παρατείνεται για άλλο ένα χρόνο η συλλογική σύμβαση στον κλάδο. Την πρόταση, που ήταν το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι, υπέγραψαν χθες ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης εκ μέρους του προέδρου του Συνδέσμου Χάρη Λοϊζίδη και οι γενικοί γραμματείς της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ, Νεόφυτος Ττιμινής και Μιλτιάδης Μιλτιάδους αντίστοιχα. Την περασμένη εβδομάδα η συμφωνία υπεγράφη και από τον πρόεδρο του ΣΤΕΚ Άκη Βαβλίτη.

Η συμφωνία  διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την εργασιακή ειρήνη και για τον επόμενο χρόνο και ταυτόχρονα με αυτήν δίδεται περιθώριο στις δύο πλευρές για αντιμετώπιση επί μέρους ζητημάτων που αφορούν τη εφαρμογή της γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, οι ξενοδόχοι αναμένεται να επικεντρωθούν πλέον στις προκλήσεις της νέας χρονιάς, που αφορούν όχι μόνο τη ροή τουριστών εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων αλλά και τη στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς η έλλειψη προσωπικού συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη βιομηχανία.

Για το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού οι σύνδεσμοι ξενοδόχων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ απευθύνθηκαν στον υπουργό Εργασίας, ζητώντας να υπάρξουν διευκολύνσεις για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, αν και το ζήτημα θα απασχολήσει γενικότερα το Εργασιακό Συμβουλευτικό Σώμα, που θα συνεδριάσει μετά από καιρό μεθαύριο Πέμπτη, με μεγάλη ατζέντα, στην οποία βρίσκεται και η ΑΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπογραφές ειρήνης στα ξενοδοχεία

Στον υπουργό απευθύνθηκαν εσχάτως και οι συντεχνίες για άλλα ζητήματα που αφορούν τη σύμβαση που ανανεώθηκε στην ουσία χθες, καθώς πολλές φορές τα όσα συμφωνούνται και υπογράφονται δεν εφαρμόζονται από όλους τους εμπλεκόμενους. Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει εκτός από επέκταση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο μέχρι τις 31/12/2023 και μισθολογικές αυξήσεις μέχρι 2,5%. Για τα προβλήματα που προέκυψαν με πρόνοιες της σύμβασης εξαιτίας της πανδημίας, που οδήγησαν και στην κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης,  η συμφωνία πλέον προβλέπει πως για τα έτη 2020 και 2021 θα παραχωρηθεί εφάπαξ ποσό σε όσους εργάστηκαν, για όση περίοδο απασχολήθηκαν.