Συνολικά 223 ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού είχαν παραχωρηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2021 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και σε κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών, από τα 223 ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα, τα 33 δόθηκαν σε Δήμους, 176 σε Κοινοτικά Συμβούλια και 14 για στέγαση κρατικών υπηρεσιών. Συνολικά, η Δημοκρατία απέκτησε 454 τίτλους ακινήτων (ένα ακίνητο μπορεί να αποτελείται από πλέον του ενός τίτλου), η αξία των οποίων με βάση την εκτίμηση της ΚΕΔΙΠΕΣ/Altamıra  ανέρχεται στα €135.5 εκατ. Η διαδικασία για απόκτηση των  ακινήτων δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού είναι σε εξέλιξη η εκτίμηση της αξίας όλων των ακινήτων από το Τμήμα Κτηματολογίου, καθώς και η κτηριακή αξιολόγηση των κτιρίων που θα στεγάσουν κρατικές υπηρεσίες από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Από την ανάλυση των στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των ακινήτων, 268 βρίσκονται στην Επαρχία Λευκωσίας, 133 στη Λεμεσό, 53 στη Λάρνακα, 80 στην Πάφο και 23 στην Αμμόχωστο. Η πλειοψηφία των ακινήτων αφορούν καταστήματα και διώροφα κτήρια. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για 47 χωράφια, 21 ισόγεια κτήρια, 20 χώροι στάθμευσης, 50 διώροφα κτήρια, δύο πενταώροφα, ένα εξαώροφο κτήριο, ένα τετραώροφο κτήριο, ένα δωμάτιο, αριθμός υπεραγορών, 24 αποθήκες, 47 καταστήματα, 30 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού, οικόπεδα, διατηρητέα οικοδομή, πρατήριο καυσίμων, μουσείο κουμανδαρίας, ηλεκτροπαραγωγός σταθμός, οινοποιία με γήπεδα, διαμερίσματα, κατοικίες, μηχανονουργείο, ξυλουργείο κλπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας σε επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει πως το υπουργείο, σε συνεργασία με την ΚΕΔΙΠΕΣ, προχωρούν στην παραχώρηση της χρήσης από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και κρατικές υπηρεσίες των κενών κτηρίων που έχουν επιλεγεί, μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των κτιρίων στη Δημοκρατία. Όπως επισημαίνει, ήδη έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο 2020 η διαδικασία παραχώρησης των κενών κτιρίων προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βάση σχετικού εγγράφου που υπογράφεται μεταξύ της Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ALTAMIRA. 

Αγόρασε άλλα 12

Εξάλλου, άλλα 12 ακίνητα του συνολικής αξίας €43.1 εκατ. έχει αγοράσει η Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός, πρόκειται για ένα ακίνητο στην οδό Δημοσθένη Σεβέρη στο Δήμο Λευκωσίας, που πωλήθηκε €11.3 εκατ., για ένα ακίνητο στη Λεωφόρο Λεοντείου στη Λεμεσό, το οποίο πωλήθηκε στην τιμή των €3.2 εκατ., ένα κτήριο στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού στη Μέσα Γειτονιά, αξίας €2.7 εκατ. και ένας ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στον Άγιο Δομέτιο, που πωλήθηκε στην τιμή των €5.3 εκατ.

Επίσης, αφορά ακίνητο στη Λακατάμεια, που πωλήθηκε €857.500, ένα ακίνητο στη Γρίβα Διγενή στη Λάρνακα, αξίας €3.6 εκατ., ένα ακίνητο στην Αγία Φυλάξεως στη Λεμεσό, αξίας €995 χιλ. και ακίνητα στην Λεωφόρο Γιάννου Κρανιδιώτη στα Λατσιά, που έχουν πωληθεί €4.3 εκατ. Επιπρόσθετα, η Ελληνική Τράπεζα απέκτησε ακίνητο στον οδό Καλύμνου στη Λάρνακα στην τιμή του €1.6 εκατ., ακίνητο στον Δήμο Στροβόλου στην τιμή του €1 εκατ., άλλο ένα ακίνητο στο Στρόβολο και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Αθαλάσσα στην τιμή των €3.9 εκατ. και ένα ακίνητο στη Γρίβα Διγενή στην Πάφο στην τιμή των €3.9 εκατ. 

Ενοικιάζει και 31 ακίνητα

Πέραν της αγοράς ακινήτων, η Ελληνική Τράπεζα ενοικιάζει από την ΚΕΔΙΠΕΣ 31 ακίνητα, με συνολικό μηνιαίο ενοίκιο €156.595. Τα μηνιαία ενοίκια κυμαίνονται από €420 μέχρι €56.735. Να σημειωθεί πως το χαμηλότερο ενοίκιο καταβάλλεται για την στέγαση της τράπεζας στον Κάτω Πύργο και το μεγαλύτερο θα αρχίσει να καταβάλλεται κατά την αξιοποίηση του κτηριού στην οδό Γλάδστωνος στη Λεμεσό.