Του Κυριάκου Χριστοδούλου, Associate Partner, Επικεφαλής Ναυτιλιακών Υπηρεσιών, EY Κύπρου

 

 Η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η πτώση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα πάντα. Σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής, ανακάμπτει, ενώ η πανδημία δεν είναι πια, ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, αποτελούν πλέον τους νέους κινδύνους για την ανάπτυξη. Αν συνυπολογίσουμε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, οι οποίες μπορεί να επιταχύνουν τις αλλαγές σε σχέση με τις κανονιστικές συμμορφώσεις, και τον αντίκτυπο του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα φαίνεται εντελώς διαφορετικός σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μετά την πανδημία

Η μετάβαση από την προ-Covid εποχή στην νέα πραγματικότητα έχει επιταχύνει τον ρυθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στην ναυτιλία, όπως και σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, παρακολουθούμε σήμερα την επιτάχυνση των ψηφιακών και τεχνολογικών εξελίξεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε σύντομα αυτόνομα πλοία να διασχίζουν τους ωκεανούς, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αυξημένες επενδύσεις σε τεχνολογίες μεταφοράς εμπορευμάτων, σε εταιρείες που παρέχουν ανάλυση δεδομένων, λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων, ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών, πιο εκτεταμένη χρήση drones, υπηρεσίες ψηφιακής εμπιστοσύνης και περισσότερες υπηρεσίες που θα παρέχονται ηλεκτρονικά.

Ακόμη και κρατικοί φορείς, παραδοσιακά πολύ αργοί σε ότι αφορά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους, έχουν αναπτύξει ψηφιακές λύσεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το Κυπριακό Υφυπουργείο Ναυτιλίας («ΚΥΝ») δεν αποτέλεσε εξαίρεση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων. Μερικά παραδείγματα ψηφιακών υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική επαλήθευση πιστοποιητικών που εκδίδονται από το κυπριακό νηολόγιο, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ναυτικών, την αποδοχή ηλεκτρονικών deck logbooks, την πλατφόρμα eLearning seafarers, ενώ έχουν δρομολογηθεί η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής πλοίων και άλλες υπηρεσίες.

SEA change 2030

Ενώ οι ψηφιακές αυτές λύσεις ‘επιβλήθηκαν’ κυρίως από την πανδημία, το πλήθος των νέων τάσεων και προκλήσεων που αναδύθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, δημιούργησαν την ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη μιας νέας μακροπρόθεσμης ολιστικής στρατηγικής για την κυπριακή ναυτιλία. Το ΚΥΝ, κατά τη διαμόρφωση της αναθεωρημένης στρατηγικής του, μετά από δημόσια διαβούλευση εννέα μηνών και λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο και τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσίασε το SEA Change 2030, ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα για τη Κυπριακή ναυτιλία.

Το SEA Change 2030 είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας συνεργασίας, με τη συμβολή εσωτερικών, τοπικών και διεθνών ενδιαφερομένων μερών, και εστιάζει σε τέσσερις βασικούς τομείς: περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός, παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικά/περιφερειακά ζητήματα. Η στρατηγική αυτή επικεντρώνεται σε ενέργειες που θα κάνουν την Κυπριακή ναυτιλία ακόμα πιο ασφαλή, αλλά και πιο βιώσιμη, εξωστρεφή και ψηφιακή.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 35 επιμέρους δράσεις που κατηγοριοποιούνται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Αειφορία (Sustainable)
  • Εξωστρέφεια (Extrovert)
  • Προσαρμοστικότητα (Adaptable)

ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Ο πιο κομβικός πυλώνας του οράματος, με 30 δράσεις. Οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν μια προληπτική κουλτούρα ποιότητας στα πλοία με κυπριακή σημαία, να παρέχουν άμεση ανταπόκριση, γρήγορη, αποτελεσματική και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση προσανατολισμένη στον πελάτη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, να ανταμείβουν και να δίνουν κίνητρα για ‘Πράσινες’ και βιώσιμες επενδύσεις, να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, την καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας, να εξασφαλίζουν επαρκή εκπαίδευση και δεξιότητες για τους ναυτικούς, να προάγουν την παροχή αποδοτικών και αποτελεσματικών θαλάσσιων υπηρεσιών, να αναπτύσσουν μια κουλτούρα για τα ναυτιλιακά και γαλάζια επαγγέλματα και να προωθούν την συνδεσιμότητα και μια ασφαλέστερη, πιο πράσινη και προσβάσιμη σε όλους ακτογραμμή.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Τρεις δράσεις εμπίπτουν σε αυτόν τον στρατηγικό πυλώνα με στόχο την προώθηση μιας συλλογικής προσέγγισης μέσω της συστηματικής συλλογής πληροφοριών για τον κλάδο, και επιδιώκοντας μια ευρεία διαβούλευση με άτομα, την ναυτιλιακή βιομηχανία, τις ρυθμιστικές αρχές και άλλα κράτη, που θα συμβάλει στην τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΌΤΗΤΑ

Ο στόχος εδώ είναι το ΚΥΝ να προσαρμόσει τις πολιτικές, τον προσανατολισμό, τα συμφέροντα, την οργανωτική δομή και τις εσωτερικές διαδικασίες με βάση τα συμπεράσματα της ανάλυσης των αλλαγών και των τάσεων στο παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό ναυτιλιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το υφυπουργείο, έχει δημιουργηθεί μια νέα μονάδα εντός του ΚΥΝ για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Για παράδειγμα, η ενίσχυση των δεσμών με άλλα κράτη, η συστηματική αναθεώρηση της πολιτικής, η συνεχής αξιολόγηση των πράσινων φορολογικών κινήτρων και η δημιουργία μιας θαλάσσιας και ναυτιλιακής κουλτούρας στη νέα γενιά, για να αναφέρουμε μερικές, θα αποτελούν συνεχείς δράσεις μέχρι το 2030. Για κάποιες άλλες δράσεις, ο χρόνος υλοποίησης θα είναι μικρότερος, όπως η ψηφιοποιήσει όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ο επανασχεδιασμός και η ενίσχυση του δικτύου ναυτιλιακών γραφείων στο εξωτερικό θα ξεκινήσει στα μέσα του 2023 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2024, ενώ η δημιουργία ενός e-Helpdesk θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023. Θα υπάρχουν επίσης βραβεία επιβράβευσής ‘Πράσινων’ πρωτοβουλιών (Green achievement awards) που θα χορηγούνται κατά το 3ο τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Η Ναυτιλία στην EY

Μέσω μιας αφοσιωμένης και άκρως εξειδικευμένης ναυτιλιακής ομάδας που αναπτύχθηκε στην EY Κύπρου, με περισσότερους από 50 ειδικούς του κλάδου σε τοπικό επίπεδο και την δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε το παγκόσμιο δίκτυό μας, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους πελάτες μας παραδοσιακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, όπως τα ελεγκτικά και φορολογικά, καθώς και νέες υπηρεσίες που αφορούν το ρυθμιστικό περιβάλλον, τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό και πολλές άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες, εναρμονισμένες σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη, ανεξάρτητα από το αν οι επιχειρήσεις τους είναι μεγάλες ή μικρές, οικογενειακές, κρατικές ή εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Όπως και οι πελάτες μας, δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο αυτό στις καλές αλλά και τις δύσκολες εποχές, και για αυτό το λόγο, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις προκλήσεις και τις πολυπλοκότητες του κλάδου. Η προσέγγισή μας δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά αναγνωρίζει τις κυκλικές μεταβολές του κλάδου.