Το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που από το 2014 προσέφερε πρόγραμμα σπουδών στα κρυπτονομίσματα

Προσηλωμένο στην έρευνα, την καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ως κινητήριες δυνάμεις του μέλλοντος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διακρίνεται για τα προγράμματα αιχμής που προσφέρει και την δυναμική και πρωτοπόρο συμβολή του στα ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία Blockchain.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αξιολογώντας την επίδοσή στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας.

Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται ανάμεσα στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έκτο μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ηγέτης σε θέματα κρυπτοστοιχείων ενεργητικού και Blockchain

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που προσέφερε πρόγραμμα σπουδών στα κρυπτονομίσματα, το 2014. Μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 φοιτητές και φοιτήτριες μέσω ακαδημαϊκών ή άλλων προγραμμάτων, διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα εξειδικευμένου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στον κόσμο, η οποία επικεντρώνεται στα κρυπτοστοιχεία (crypto-assets) και στο blockchain, και αποτελεί τον ακαδημαϊκό επικεφαλής του European Blockchain Observatory and Forum της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξιοποιώντας τη σχεδόν δεκαετή πορεία ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνολογίας Blockchain, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοίνωσε πρόσφατα τη μετάβασή του στη metaverse εποχή. Το UNIC Open Metaverse Initiative του Τμήματος Ψηφιακής Καινοτομίας και του Ινστιτούτου για το Μέλλον (Institute For the Future, IFF) επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, καθώς και στα ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με ανοιχτά και αποκεντρωμένα (decentralized) συστήματα και πρότυπα για το metaverse.

 

Το UNIC Open Metaverse Initiative επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες:

Ακαδημαϊκά και Επαγγελματικά Προγράμματα

• Η νέα διαδικτυακή σειρά διαλέξεων διάρκειας έξι εβδομάδων Introduction to NFTs and the Metaverse θα προσφερθεί τον Φεβρουάριο του 2022. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαλέξεις από κορυφαίους δημιουργούς και συλλέκτες NFTs (Non-Fungible Tokens), καθώς και επιχειρηματίες και επενδυτές του Web 3.0.

• Σχεδιασμός και προσφορά ενός νέου μεταπτυχιακού MSc in Metaverse Systems, ενός διεπιστημονικού προγράμματος που θα επικεντρώνεται στην προετοιμασία δημιουργών, προγραμματιστών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, επαγγελματιών του τομέα χρηματοοικονομικών, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και άλλων, για σταδιοδρομία στον σχεδιασμό και τη διαχείριση συστημάτων metaverse.

Έρευνα και Χάραξη Πολιτικής

• The Center for an Open Metaverse (COM) – Δημιουργία νέου διεπιστημονικού ερευνητικού κέντρου εντός του Institute for the Future (IFF), που θα επικεντρώνεται στην έρευνα γύρω από τα ανοιχτά συστήματα metaverse.

• The Open Metaverse Alliance (OAM) – Δημιουργία μιας κοινοπραξίας πανεπιστημίων, εταιρειών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων, με κοινό στόχο την ανάπτυξη ενός ανοιχτού metaverse.

Επιχειρηματικότητα

• Δημόσια παρουσίαση της πρώτης γενιάς νεοφυών επιχειρήσεων NFT/ metaverse που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Δεκέμβριος 2021).

• Ετήσια προγράμματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse.

• Υποστήριξη δημιουργών NFTs και metaverse.

NFTs στην Πανεπιστημιούπολη

• Εγκαίνια της πρώτης μόνιμης πανεπιστημιακής γκαλερί για NFT (The Block Gallery, Νοέμβριος 2021).

• Ανάπτυξη και χρήση συστήματος βασισμένου στα NFT, για διάφορες δραστηριότητες στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

• Αποδοχή NFTs από το University of Nicosia Foundation ως δωρεές για υποτροφίες φοιτητών, αλλά και για υποστήριξη έρευνας.

• Συμπερίληψη θεματικής ενότητας βασισμένης στο metaverse, στο κορυφαίο συνέδριο στον κόσμο για κρυπτονομίσματα, Decentralized, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3-4 Μαρτίου 2022.

#1 Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα

Με το πνεύμα καινοτομίας που διακρίνει τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεών του, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίστηκε φέτος από την ετήσια κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2022 μεταξύ των 201- 250 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών.

Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και #47 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα.

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου προσανατολίζεται:

α) στην κατεύθυνση των Μοντέλων Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions,

β) στην κατεύθυνση του Blockchain και των Ψηφιακών Νομισμάτων, όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και

γ) στην κατεύθυνση της Διοίκησης και του Μάρκετινγκ με έμφαση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και σε εφαρμογές που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα προβλήματα (real-life applications).

Ακαδημαϊκά προγράμματα αιχμής

Ανάμεσα στα πολλά πρωτοπόρα προγράμματα αιχμής που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα πιο κάτω διακρίνονται για την καινοτομία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρουν στους φοιτητές τους:

Μεταπτυχιακό στον Υπολογιστικό Σχεδιασμό και την Ψηφιακή Κατασκευή (MSc in Computational Design and Digital Fabrication)

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα διερευνά την εφαρμογή των υπολογιστικών εργαλείων στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σχέσης σχεδιαστικής πρόθεσης και κατασκευαστικού αποτελέσματος. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Innsbruck, Ινστιτούτο Πειραματικής Αρχιτεκτονικής Hochbau, στην Αυστρία, και στοχεύει στη προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε ερευνητικό επίπεδο μέσω της σύνδεσης με το Ρομποτικό Εργαστήρι (REXLAB) του Ινστιτούτου.

Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Δεδομένων (MSc in Data Science)

Το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στον ανερχόμενο τομέα αιχμής της Επιστήμης Δεδομένων. Πρόκειται για πρωτοποριακό πρόγραμμα, που προετοιμάζει τους φοιτητές για αξιοποίηση των ευκαιριών εργοδότησης σε ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή επαγγέλματα παγκοσμίως. Στόχος του είναι να καλλιεργήσει στους φοιτητές προηγμένες τεχνικές δεξιότητες και βαθιά κατανόηση της επιστήμης των δεδομένων. Οι μαθησιακοί στόχοι αλλά και τα προσόντα που θα αποκτήσουν οι φοιτητές έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς που εφαρμόζουν στην πράξη αυτές τις τεχνολογίες.

Μεταπτυχιακό στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα (MSc in Blockchain and Digital Currency)

Το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νόμισματα είναι το πρώτο ακαδημαϊκό πτυχίο στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα. Θεωρείται ευρέως ως το πιο περιεκτικό πτυχίο σε αυτόν τον καινοτόμο τεχνολογικό τομέα και προσφέρεται διαδικτυακά και δια ζώσης στα Αγγλικά. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς του κλάδου να κατανοήσουν καλύτερα τις τεχνικές βάσεις του ψηφιακού νομίσματος, τους πιθανούς τρόπους αλληλεπίδρασής του με υφιστάμενα συστήματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για καινοτομία.

 ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στο 3% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου (#601-800 στον κόσμο, #201-250 στην ΕΕ, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών και #2 σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα της Εκπαίδευσης), σύμφωνα με τις πανεπιστημιακές κατατάξεις του Times Higher Education. Θεωρείται ευρέως ηγέτης σε θέματα κρυπτοστοιχείων ενεργητικού και Blockchain, σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών, τα κριτήρια και τη διαδικασία εισδοχής και μετεγγραφής, καθώς και για την υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: unic.ac.cy/el/apply/

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών τηλεφωνικά στο 22841528 ή μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: admissions@unic.ac.cy

Τα μαθήματα του Εαρινού Εξαμήνου 2022 ξεκινούν στις 31 Ιανουαρίου.