Πως η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διεύρυνε την προοπτική της κυπριακής ανώτατης Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Με το 70% των 850 και πλέον φοιτητών Ιατρικής της Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να προέρχονται από το εξωτερικό, και ένας τεράστιος αριθμός αυτών να είναι από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η προοπτική ίδρυσης ενός ακαδημαϊκού παραρτήματος κυπριακού πανεπιστημίου στην καρδιά της Ευρώπης αποτελούσε – τουλάχιστον για τα κυπριακά δεδομένα – μια ριζοσπαστικά φιλόδοξη κίνηση.

Η λειτουργία από τον Σεπτέμβριο 2022 ενός πλήρους διαπιστευμένου παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη ήταν όμως μια καθόλα ορθολογική κίνηση και αποτελούσε μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση. Είναι και μια ακόμη επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης και του κύρους του Πανεπιστημίου ως πανεπιστημιακός κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για την Κύπρο.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Φρανκφούρτη αποτελεί ορόσημο, καθώς πρόκειται για το πρώτο παράρτημα κυπριακού πανεπιστημίου που λειτουργεί εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αποδεικνύει πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί ποιοτικό κέντρο ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χωρίς αυτό να την εγκλωβίζει εντός των γεωγραφικών συνόρων.

Το Παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στη Φρανκφούρτη, αναμένεται να καταστεί ένας διεθνές κέντρο Ιατρικής που θα προωθήσει τη σύγχρονη εκπαίδευση στον τομέα της υγείας, της ιατρικής περίθαλψης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Κάτοχοι βραβείου Νόμπελ επίτιμοι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Διεθνώς Αναγνωρισμένη Σχολή

Η ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2013 ήταν αποτέλεσμα συνεργασιών με διακεκριμένους επιστήμονες και καθηγητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, δημιουργώντας μια υπερσύγχρονη σχολή που στεγάζει τελευταίου τύπου ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας, πληροφορικής, επικοινωνίας και σύγχρονες μεθόδους διαπαιδαγώγησης.

Η διαπίστευση μέσω της διαδικασίας του World Federation for Medical Education (WFME) εξασφαλίζει τη διεθνή αναγνώριση του πτυχίου ανοίγοντας πόρτες για συνέχιση της κλινικής άσκησης για ειδικότητα ανά το παγκόσμιο συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις τον αποφοίτων ιατρικής.

Η Ιατρική Σχολή προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και πρωτοπόρο πρόγραμμα σπουδών, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογιών στη διδασκαλία και στη εκμάθηση, μέσω διαλέξεων, πρακτικής άσκησης, διαδραστικής διδασκαλίας (problem-team-task-based learning), σεμιναρίων κλινικών δεξιοτήτων, εικονικής (virtual) μάθησης και κλινικής εκπαίδευσης από το πρώτο έτος σπουδών με ασθενείς σε νοσοκομεία της Κύπρου, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της εφαρμογής των θεωριών και αναπτύσσοντας περαιτέρω τα επαγγελματικά προσόντα των φοιτητών και τις κλινικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία σε όλη την Κύπρο, ιδιαίτερα με τα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Λευκωσίας, καθώς και με το Κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, και Απολλώνειο, το Γενικό Νοσοκομείο ΙΑΣΩ και ΙΑΣΩ Παίδων και με τον Όμιλο Υγεία στην Ελλάδα, καθώς και στο Ισραήλ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah.

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής είναι η αποκλειστική συνεργασία με το American Medical Center και το German Oncology Center στην Κύπρο ενώ τα καλοκαιρινά προγράμματα πρακτικής εκπαίδευσης σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Shriners Hospitals for Children (HΠA), Imperial College London (HB), Barts of the London School of Medicine (HB), Weizmann Institute of Science (Ισραήλ) and Hebrew University of Jerusalem at the Laboratory of Ada Yonath (Nobel Laureate), συμπληρώνουν και ενισχύουν τα ερευνητικά και κλινικά ενδιαφέροντα των φοιτητών.

Η Ιατρική Σχολή είναι μια διεθνής Σχολή που προσελκύει φοιτητές πέρα από την Κύπρο και την Ελλάδα, από Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιρλανδία, αλλά και από τις ΗΠΑ,Ισραήλ, Καναδά και Η.Β.

Medicine

Το Πρόγραμμα Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε την ανώτατη διάκριση 5 Αστέρια (rated excellent) από το διεθνή οργανισμό QS Top Universities (QS Stars University Ratings 2021). Αυτή η σημαντική διάκριση αριστείας βασίστηκε στην απόδοση του προγράμματος σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τη δύναμή του, τη γενική ικανοποίηση των φοιτητών, την αναλογία καθηγητών-φοιτητών, καθώς και τον δείκτη απασχολησιμότητας αποφοίτων.

Το πρόγραμμα της Ιατρικής είναι πλήρως διαπιστευμένο μέσω της διαδικασίας World Federation for Medical Education (WFME)