Ο Γενικός Διευθυντής της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης, μιλά στο Insider για το μεταβαλλόμενο ασφαλιστικό περιβάλλον στην Κύπρο, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και την ανάγκη για νέα αξιόπιστα προϊόντα στους καταναλωτές.

«Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις των πελατών όχι μόνο αυξάνονται αλλά παράλληλα μεταβάλλονται. Απαιτείται εξατομικευμένη εξυπηρέτηση στις ασφαλιστικές ανάγκες των πελατών, ιδιωτών και επιχειρηματιών, άμεση, γρήγορη και δίκαιη διευθέτηση των απαιτήσεων, αξιοποίηση της τεχνολογίας, τόσο για τη σύναψη και διαχείριση των ασφαλιστήριων όσο και για τον χειρισμό των απαιτήσεων και τέλος ισχυρή διαφύλαξη των ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων των πελατών μας», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Πρόσφατα έχετε αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην Παγκυπριακή Ασφαλιστική. Πόσο απαιτητική είναι η θέση σε μια τέτοια εταιρεία;

Η Παγκυπριακή Ασφαλιστική κλείνει φέτος 60 χρόνια ζωής από την ίδρυση της. Ξεκίνησε ως μεικτή ασφαλιστική εταιρεία στο Λονδίνο το 1963 και από το 1994 διεξάγει εργασίες αποκλειστικά στους κλάδους Γενικής Φύσης, ενώ το 1999 προσχώρησε στον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, ισχυρότερα και διαχρονικά αξιόπιστα ονόματα στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, εξού και η ευθύνη της θέσης είναι τεράστια.

Πώς χειρίζεστε τις προκλήσεις του ανταγωνισμού;

Δραστηριοποιούμαστε σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά όσον αφορά προϊόντα, καλύψεις, τιμολογήσεις και τρόπους προώθησης. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή αγορά, συγκρινόμενη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, η οποία όμως χαρακτηρίζεται από την παρουσία σχετικά μεγάλου αριθμού ασφαλιστικών εταιρειών. Η ανάγκη για διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό και αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος –εκεί που υπάρχει ή η δημιουργία ενός- είναι επιβεβλημένη, ώστε να παραμένουμε ανταγωνιστικοί, να προσελκύουμε νέους πελάτες και να διατηρούμε τους υφιστάμενους.

Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις των πελατών όχι μόνο αυξάνονται αλλά παράλληλα μεταβάλλονται.

Απαιτείται εξατομικευμένη εξυπηρέτηση στις ασφαλιστικές ανάγκες των πελατών, ιδιωτών & επιχειρηματιών, άμεση, γρήγορη και δίκαιη διευθέτηση των απαιτήσεων, αξιοποίηση της τεχνολογίας, τόσο για τη σύναψη και διαχείριση των ασφαλιστηρίων όσο και για τον χειρισμό των απαιτήσεων και τέλος ισχυρή διαφύλαξη των ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων των πελατών μας.

Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εστιάζονται, αλλά δεν περιορίζονται, στις αλλαγές στη βιομηχανία μας, τις οικονομικές πιέσεις λόγω αύξησης του πληθωρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας στο σύνολο των συναλλαγών τους με την εταιρεία μας και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.

Τέλος, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και όσον αφορά την ποιότητα και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο απασχολεί ο οργανισμός. Επιδίωξή μας είναι η διατήρηση και εξέλιξη των υφιστάμενων ταλέντων, καθώς και η προσέλκυση νέων επαγγελματιών. Δίνουμε τεράστια σημασία στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας, παρέχοντας ευκαιρίες να συμμετέχουν, να συνεισφέρουν, να ηγηθούν και να ολοκληρώσουν σημαντικά μικρά και μεγάλα έργα της εταιρείας μας. Παράλληλα, προσελκύουμε επαγγελματίες του χώρου με συγκεκριμένες γνώσεις, ικανότητες και εμπειρίες στον ασφαλιστικό τομέα ώστε, μαζί με το υφιστάμενο άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας, να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για ανάπτυξη της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής;

Η Παγκυπριακή Ασφαλιστική ακολουθεί μια πελατοκεντρική στρατηγική. Ένας εκ των κύριων στόχων μας είναι η εταιρεία μας να αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή για τους καταναλωτές και να είμαστε η εταιρεία που θα επιλέξουν για τη σύναψη ασφαλιστηρίων γενικού κλάδου.

Οι πελάτες μας και η ορθή και ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών τους βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών μας. Δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση του επιπέδου της εξυπηρέτησης που προσφέρουμε, στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας, καθώς και στη συνολική εμπειρία των πελατών μέσα από την επικοινωνία τους μαζί μας.

Επικεντρωνόμαστε και αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της εξυπηρέτησης, τόσο των πελατών μας, όσο και των συνεργατών μας.

Επενδύουμε στη βελτίωση του χρόνου και των διαδικασιών αξιολόγησης, αποδοχής, σύναψης και διαχείρισης ασφαλιστήριων, αλλά και στις διαδικασίες υποβολής, εξέτασης και διευθέτησης των απαιτήσεων. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της ψηφιακής/ τεχνολογικής μεταμόρφωσης της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας και απαραίτητο προαπαιτούμενο για όλα τα πιο πάνω.

Γενικότερα, υπάρχουν προκλήσεις ή ευκαιρίες στον ασφαλιστικό τομέα;

Η ασφαλιστική βιομηχανία στην Κύπρο είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός πυλώνας στην οικονομία της χώρας μας, με τα συνολικά ασφάλιστρα να αποτελούν περίπου το 4% του κυπριακού ΑΕΠ.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύπλευρες και σημαντικές. Πέραν από την ανάγκη για αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, τον περιορισμό των δαπανών, τη συμμόρφωση με κανονισμούς και πρότυπα αλλά και τον επιβεβλημένο ψηφιακό μετασχηματισμό, καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε σε μια άκρως απαιτητική εποχή για την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, που αναπόφευκτα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, αλλά και την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη δημιουργούν νέους κινδύνους, άρα και νέες προκλήσεις.

Σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον καλούμαστε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, να τις διακρίνουμε και να εξελιχθούμε για να τις αδράξουμε.

Μια από αυτές είναι το γεγονός ότι, ακριβώς εξαιτίας αυτής της ανασφάλειας που επικρατεί, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη και την αξία της ασφάλισης.

www.pancyprianinsurance.com