To παγκόσμιο στρατηγικό πλάνο ESG της KPMG, εναρμονισμένο πλέον με το επιχειρηματικό μοντέλο και τις αξίες της, έχει στόχο να επιτύχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, αφού προσβλέπει όχι μόνο στη συμμόρφωση με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και στην ουσιαστική συμβολή για αντιμετώπιση τοπικών και διεθνών προκλήσεων.

Εντός αυτού του πλαισίου, στα επόμενα τρία χρόνια η KPMG θα επενδύσει 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει. Τα εργαλεία και οι πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί είναι πλήρως εναρμονισμένα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και κατ’ επέκταση τους φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

H KPMG Κύπρου δίπλα σας σε κάθε βήμα του ESG μετασχηματισμού σας

Με την ολιστική μας προσέγγιση και τη βαθιά μας εμπειρία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η απανθρακοποίηση, η διαχείριση ηθικής εφοδιαστικής αλυσίδας, η κυκλική οικονομία, θέματα διαφορετικότητας – ενσωμάτωσης αλυσίδας, – ισότητας, διακυβέρνησης, μετρήσεων και γνωστοποιήσεων ESG, μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε ορθά στη δημιουργία ενός πλαισίου αρχών ESG, το οποίο θα σας οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο ταξίδι προς τη βιωσιμότητα.

Στην KPMG Κύπρου πάμε πέρα από τους φραγμούς μιας στρατηγικής, με τους επαγγελματίες μας να είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα του ESG μετασχηματισμού σας. Με την κορυφαία στον κλάδο μας εμπειρία, τεχνολογία και τεχνογνωσία και τις παγκόσμιες συνεργασίες μας, μπορείτε να μετατρέψετε το όραμα σε ευκαιρία για την επιχείρησή σας, τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.

Στην KPMG Κύπρου παρέχουμε λύσεις σε όλο το φάσμα του ESG και συγκεκριμένα στους ακόλουθους τομείς:

Υπηρεσίες Μετασχηματισμού ESG

Οι υπηρεσίες μετασχηματισμού της KPMG Κύπρου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με εταιρικούς στόχους και ενέργειες. Αυτό ξεκινά με τις φιλοδοξίες των επιχειρήσεων να καθορίσουν μια κατάλληλη στρατηγική ESG και εκτείνεται μέχρι την κατανόηση των υποχρεώσεων αναφοράς.

Οι υπηρεσίες μετασχηματισμού ESG μας περιλαμβάνουν:

  • Αξιολόγηση ωριμότητας ESG του οργανισμού
  • Αξιολόγηση και ανάπτυξη στρατηγικής ESG
  • Αναγνώριση και ανάλυση ουσιαστικότητας ESG
  • Μέτρηση αντικτύπου και κοινωνικής απόδοσης της επιχείρησης διαφορετικότητας – ενσωμάτωσης

Υπηρεσίες Βιώσιμης Χρηματοδότησης

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κατανοούν ότι οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες βιωσιμότητας μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τις αποδόσεις των επενδύσεων και θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ESG κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Οι υπηρεσίες Βιώσιμης Χρηματοδότησης της KPMG Κύπρου βοηθούν στην ευθυγράμμιση της κατανομής κεφαλαίου και των επενδυτικών αποφάσεων των πελατών μας με τις βασικές αξίες και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους. Προσφέρουμε υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των επενδύσεων και των συναλλαγών, βασιζόμενοι στο δίκτυο των ειδικών μας με βαθιά εξειδίκευση και γνώση του κλάδου.

Υπηρεσίες Aξιολόγησης και Διαχείριση κινδύνων ESG

Μεταξύ άλλων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε φθίνοντα οικοσυστήματα, η μετατόπιση κοινωνικών κανόνων και η έλλειψη στρατηγικής προοπτικής περιπλέκουν το τοπίο κινδύνου βιωσιμότητας. Τα θέματα ESG απαιτούν πλέον τη μετάβαση από μια λειτουργία ελέγχου σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο.

Η ομάδα μας μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στον εντοπισμό, στην ποσοτικοποίηση και στη διαχείριση των ESG κινδύνων και ευκαιριών, προσφέροντας τις πιο κάτω υπηρεσίες:

  • Αξιολογήσεις για την επιρροή σχετικών κινδύνων στις λειτουργίες του οργανισμού, αξιοποιώντας τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων.
  • Δέουσα επιμέλεια για τη διερεύνηση ESG κινδύνων
  • Ενσωμάτωση κριτηρίων ESG σε ολόκληρο το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

Υπηρεσίες Μετρήσεις και Eτοιμότητας Yποβολής Eκθέσεων και Γνωστοποιήσεων

Έως πρόσφατα, η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας ήταν σε μεγάλο βαθμό εθελοντική. Σήμερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των οργανισμών καλούνται να υιοθετήσουν υποχρεωτικές και ρυθμιζόμενες εκθέσεις βιωσιμότητας. Έχουμε δει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια στις αναφορές σχετικές με την κλιματική αλλαγή – το E στο ESG – πρέπει τώρα να μεταφραστεί στα κοινωνικά θέματα και στα θέματα διακυβέρνησης.

Οι εταιρείες, ωστόσο, θεωρούν ακόμα ότι είναι δύσκολο να επιτύχουν μια ισορροπία στις αναφορές βιωσιμότητας, ισοζυγίζοντας την ανάγκη για θετικές αναφορές και ποιοτικές περιγραφές του αντίκτυπου των ενεργειών τους στο περιβάλλον, την κοινωνία και την ίδια την επιχείρηση αλλά και την ανάγκη για διαφάνεια, η οποία ανταποκρίνεται στις ρυθμιστικές ανάγκες αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η KPMG Κύπρου μπορεί να στηρίξει τον οργανισμό σας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Αποτελεσματική υποβολή εκθέσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας
  • Ευθυγράμμιση με διεθνή πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές
  • Υποστήριξη στην ποιότητα δεδομένων, που περιλαμβάνει μετρήσεις, προετοιμασία αποτελεσματικών δηλώσεων μεθοδολογίας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας αναφοράς.

Υπηρεσίες Διασφάλισης Γνωστοποιήσεων

Η εξωτερική διασφάλιση παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση των δεσμεύσεων βιωσιμότητας του οργανισμού έναντι τρίτων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, εξασφαλίζοντας τη δημοσίευση αξιόπιστων και ακριβών πληροφοριών και μεταφέροντας την ακεραιότητα των διαδικασιών και της απόδοσης του οργανισμού. Η KPMG Κύπρου παρέχει ανεξάρτητη διασφάλιση, καλύπτοντας τις ανάγκες μιας ποικιλίας οργανισμών, ανεξάρτητα από το επίπεδο ωριμότητάς τους στα θέματα ESG, την εστίαση του κλάδου ή τις ανάγκες τους, χρησιμοποιώντας αναγνωρισμένα πρότυπα διασφάλισης, τα οποία απαιτούν υψηλό βαθμό αυστηρότητας, ισοδύναμο με αυτό της χρηματοοικονομικής αναφοράς.

«Επανεκκίνηση» μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης

Η πανδημία και η γεωπολιτική κρίση έχουν δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά δίνουν και μια μοναδική ευκαιρία στις επιχειρήσεις να κάνουν «επανεκκίνηση» μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να κατανοούν ότι τα θέματα ESG, έχοντας γίνει πλέον μια εγγενής επιταγή, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους λειτουργίας, καθώς επηρεάζουν την οικονομική απόδοση και την εταιρική αξία τους.

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα κριθεί από την ικανότητα ορθής και έγκαιρης ενσωμάτωσης ESG κριτηρίων στην επιχειρησιακή τους στρατηγική, αλλά και την εκμετάλλευση νέων ευκαιριών και μεγιστοποίηση της παραγόμενης αξίας τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αντώνης Παρτζίλης Διοικητικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διοίκησης και Tμήματος ESG
Τηλέφωνο: 22209021
Ε-mail: [email protected]
Εύα Σολομώντος Manager Risk Consulting και ESG
Τηλέφωνο: 22209036
Ε-mail: [email protected]