Δύσκολος είναι ο μήνας Μάρτιος για την κτηματαγορά, ενώ οι συνέπειες της κρίσης δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Φόβοι υπάρχουν ότι δεν θα επανέλθει εύκολα το καλό κλίμα, καθώς αναπόφευκτα η εξάπλωση του κορωνοϊού επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Από τη μια, τα μέτρα ασφάλειας επιβάλλουν περιορισμούς στην εκτέλεση έργων κι από την άλλη, είναι μειωμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή την περίοδο λόγω και των έκτακτων καταστάσεων που βιώνει ο πλανήτης.
 
Η αγορά ακινήτων, που είχε μουδιάσει από τον περασμένο Μάιο, εξαιτίας των αλλαγών στα κριτήρια του προγράμματος των πολιτογραφήσεων, βρίσκεται πλέον σε πλήρες πάγωμα. Οι συναλλαγές έχουν μηδενιστεί, υποστηρίζουν τα στελέχη του real estate και προβλέπουν πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
 
 
Σημειώνεται επίσης ότι μια μεγάλη μερίδια αγοραστών προέρχεται από την Κίνα, που βιώνει από τον περασμένο Δεκέμβριο τη δική της κρίση, αν και τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα στη χώρα είναι μηδενικά.
 
Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Παντελής Λεπτός, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο επηρεάζεται ολόκληρη η οικονομία, όχι μόνο η οικοδομική βιομηχανία. «Αυτή τη στιγμή προέχει να διαχειριστούμε σωστά αυτή την κρίση και προέχουν τα θέματα υγείας. Σταδιακά πρέπει να επιδιώξουμε την επανεκκίνηση όλων των κλάδων της οικονομίας ιδιαίτερα της τουριστικής και οικοδομικής δραστηριότητας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ΑΕΠ», τόνισε ο κ. Λεπτός.
 
Σημείωσε ότι επικρατεί αβεβαιότητα στον κλάδο των ακινήτων και εκτιμά ότι θα είναι παγωμένη η αγορά αυτό το δίμηνο. «Τόσο ο Μάρτιος, όσο και ο Απρίλιος θα κινηθούν σε χαμηλές ταχύτητες για δύο λόγους. Αρχικά, διότι οι ξένοι αγοραστές δεν έρχονται στην Κύπρο για να δουν τα ακίνητα και κατά δεύτερον, λόγω του περιορισμού των κινήσεων δεν συναντιούνται εύκολα τα δύο μέρη για να δουν την περιουσία που θέλουν να αγοράσουν», πρόσθεσε ο κ. Λεπτός. «Μειωμένη μεν, αλλά συνεχίζεται η οικοδομική δραστηριότητα και η εργασία στα εργοτάξια», συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, ως Σύνδεσμος παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης και όταν κοπάσει η μπόρα θα είναι σε θέση να καταθέσουν προτάσεις και μέτρα για τόνωση της κτηματαγοράς. Σημείωσε ότι τα εργοτάξια ακολουθούν την εισήγηση της Κυβέρνησης για τις ευπαθείς ομάδες και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Η κρίση έρχεται σε μία περίοδο που ο τομέας των ακινήτων προσπαθούσε να βρει τα βήματά του μετά από την πτώση που παρατηρήθηκε στο δεύτερο μισό του 2019 λόγω των αλλαγών και των αυστηρότερων κριτηρίων που εφαρμόστηκαν για επενδύσεις που συνδέονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Διευθετήσεις για ενοίκια

Κάλεσμα να τα βρουν μεταξύ τους σε ζητήματα καταβολής ενοικίων αυτήν τη δύσκολη περίοδο απηύθυνε σε ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης.

Ο κ. Μουσκίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Alpha, ανέφερε ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο. «Έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις και άρχισε να γίνεται μια συζήτηση για την καταβολή ή όχι του ενοικίου. Οι ενοικιαστές θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των υποστατικών εάν αντιμετωπίζουν δυσκολίες προκειμένου να βρουν λύσεις. Εάν πρόκειται για καλοπληρωτές ενοικιαστές, τότε θα πρέπει να συζητήσουν να δουν ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα το χειριστούν», τόνισε ο κ. Μουσκίδης.

Επεσήμανε ότι η νομική ρύθμιση δεν αποφέρει αποτελέσματα και η μόνη λύση είναι η συνεννόηση. «Εάν πραγματικά υπάρχουν δυσκολίες, τότε θα πρέπει να γίνουν διευθετήσεις μεταξύ των δύο μερών», υπογράμμισε. Κατέληξε, όμως, ότι πρέπει να συμφωνηθεί και η χρονική περίοδος στην οποία θα ισχύσει η διευθέτηση.