Προχωρούν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του γερασμένου στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενόψει της έλευσης των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων, 110 στον αριθμό της κινεζικής Yutong, τα οποία προβλέπεται να πατήσουν επί ελληνικού εδάφους τον προσεχή Μάρτιο με πρώτο σταθμό την Θεσσαλονίκη.  

Τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια η Αθήνα με την παραλαβή των υπόλοιπων 140 οχημάτων νέας τεχνολογίας της ίδιας εταιρείας, τα οποία σηματοδοτούν την έστω και αργοπορημένη μετάβαση των αστικών συγκοινωνιών στην ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα, δρομολογούνται και τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων με πιο πρόσφατη εκείνη που αφορά στην προμήθεια 100 αρθρωτών λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), μήκους 18 μέτρων, τα οποία θα προστεθούν στον στόλο της Αθήνας. Πρόκειται για λεωφορεία της Iveco Bus, την οποία στην ελληνική αγορά εκπροσωπεί η Παύλος Ι. Κοντέλλης.

Ο  υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής εμπορικών δραστηριοτήτων της Iveco Bus στην Ευρώπη, Giorgio Zino κατά την υπογραφή της σύμβασης 

Έσοδα 16 δισ. ευρώ το 2023

Η Iveco Bus αποτελεί τον βραχίονα παραγωγής λεωφορείων του ομίλου Iveco, ο οποίος διατηρεί τα κεντρικά του γραφεία στο Τορίνο της Ιταλίας ενώ είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Αυτή είναι η δεύτερη βιομηχανία με ιταλική έδρα με την οποία το ελληνικό δημόσιο υπογράφει σύμβαση για την προμήθεια λεωφορείων νέας γενιάς καθώς έχει προηγηθεί η Industria Italiana Autobus (ITA). 

Ο όμιλος Iveco, ο οποίος μέχρι το 2021 υπήρξε μέρος της Fiat Industrial, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς και σημαντικότερους κατασκευαστές επαγγελματικών οχημάτων της γειτονικής χώρας με παγκόσμια παρουσία. Στο σύνολο της περσινής χρήσης, εμφάνισε έσοδα 16 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι και καθαρά κέρδη ύψους 352 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 127 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Ο Έλληνας στη διοικητική ομάδα της Iveco Bus

Επιπλέον, πέρυσι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον, προχώρησε σε αναδιοργάνωση του τμήματος πωλήσεων της Iveco Bus. Μάλιστα, μια από αυτές τις αλλαγές είχε και ελληνικό χρώμα. Συγκεκριμένα, στην θέση του επικεφαλής στο τμήμα Energy Mobility Solutions, τοποθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο Έλληνας Πέτρος Σπηνάρης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της εταιρείας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έμπειρο στέλεχος με πολυετή πορεία στο συγκεκριμένο κλάδο καθώς προηγουμένως κατείχε διευθυντικές θέσεις στην Solaris και στην Ekoenergetyka. Στο ίδιο πλαίσιο αλλαγών, καθήκοντα επικεφαλής του τμήματος εμπορικών δραστηριοτήτων για την Ευρώπη ανέλαβε ο Giorgio Zino, ο οποίος, μάλιστα, την περασμένη Τρίτη βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης, η οποία έλαβε χώρα στο υπουργείο υποδομών και μεταφορών. 

Το τμήμα του οποίου ηγείται ο κ. Σπηνάρης συστάθηκε πρόσφατα με στόχο να παρέχει συμβουλές στους πελάτες της βιομηχανίας αναφορικά με τις καλύτερες ενεργειακά λύσεις και την υποστήριξη των οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων, συντονίζοντας, παράλληλα, σύνθετα έργα υποδομών και ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία ανάμεσα στις διάφορες αγορές. 

Ο ιταλικός παραγωγός φορτηγών και λεωφορείων, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη οχημάτων νέας τεχνολογίας. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο για τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, παραγγελία ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ιταλία. Πρόκειται για μια σύμβαση αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην προμήθεια 411 ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ρώμη με τα πρώτα 110 να παραδίδονται στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 ενώ η παράδοση θα ολοκληρωθεί το 2026.