Την έγκριση της περιβαλλοντικής αρχής εξασφάλισε έργο που αφορά το σχεδιασμό και την ανέγερση σταθμού επεξεργασίας των λυμάτων που παράγονται κατά τη λειτουργία της εταιρείας Α.Ζορπάς & Υιοί Λτδ, στην Κυβερνητική Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί στο πρώην εργοστάσιο Λαμπριανίδη, όπου απέχει 4.8 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και η πλησιέστερη περιοχή Natura CY6000006 – Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά.

Ο βιολογικός σταθμός ο οποίος κοστίσει συνολικά στον Όμιλο Ζορπά €1 εκατ.,  θα κατασκευαστεί σε γειτονικό τεμάχιο από το εργοστάσιο της εταιρείας, όπου βρίσκεται σήμερα παλιός βιολογικός σταθμός, ο οποίος και θα αποξηλωθεί.

Το προτεινόμενο έργο έχει ως στόχο τη συλλογή και προ-επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης, έτσι ώστε να φέρουν τα αποδεκτά φορτία, πριν από την απόρριψή τους στο δίκτυο του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας (ΣΑΛ).

Τα εισερχόμενα προς επεξεργασία απόβλητα θα περιλαμβάνουν τα αστικά λύματα από το προσωπικό του εργοστασίου και τα υγρά απόβλητα που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, κυρίως ξεπλύματα. Τα προϊόντα που θα προκύπτουν από την επεξεργασία διαχωρίζονται σε δύο ρεύματα.

Τα υγρά θα διοχετεύονται στο δίκτυο του ΣΑΛ, ενώ η ενεργή ιλύος (στερεό) θα συλλέγεται με αδειοδοτημένα βυτιοφόρα και θα μεταφέρεται σε αδειοδοτημένη μονάδα για περαιτέρω επεξεργασία.

Ο σταθμός αναμένεται να έχει δυναμικότητα 200m3 /day και θα είναι τύπου MBBR. Η μονάδα θα διαθέτει υπόγειες δεξαμενές για την κάλυψη των αναγκών της επεξεργασίας, καθώς και υπέργεια μηχανοστάσια εξοπλισμένα με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Για την ανέγερση του σταθμού αναμένεται να χρειαστούν περίπου 15000m3 σκυροδέματος και περίπου 1000tn δομικού χάλυβα.

Το έργο θα ηλεκτροδοτείται από το υφιστάμενο εργοστάσιο και η ηλεκτρική κατανάλωση κατά τη λειτουργική του φάση εκτιμάται στις 63kWh/d.

Η κατασκευή του υπολογίζεται να ολοκληρωθεί 4 μήνες μετά την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών.