Ολόκληρη λεηλασία έγινε στα δάση μετά την πυρκαγιά της Σολιάς, αφού ποσοστό 70% της ξυλείας που κάηκε κλάπηκε και μόνο το 30% των δέντρων που κάηκαν πουλήθηκαν για καυσόξυλα.

Όπως μας ελέχθη, στην πυρκαγιά της Σολιάς το 2016 κάηκαν 120.000 κυβικά μέτρα ξυλείας και από αυτά τα 84.000 κυβικά μέτρα εξαφανίστηκαν. Όταν ρωτήσαμε πώς αποδεικνύεται η κλοπή, μας ελέχθη πως από το σύνολο της ξυλείας που εκτιμήθηκε ότι κάηκε, μόνο το 30% τιμολογήθηκε. Όπως είναι γνωστό, στην πυρκαγιά κάηκαν περίπου 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αποφασίστηκε στο Προεδρικό για τις πυρκαγιές

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συστηματικά φόρτωναν και κουβαλούσαν από το δάσος (και μάλιστα όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα) μεγάλες ποσότητες ξύλων. Τα ξύλα προφανώς πουλήθηκαν είτε σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πώληση ξυλείας για σκοπούς θέρμανσης είτε απευθείας σε ιδιοκτήτες τζακιών κ.λπ.

Λαμβανομένου υπόψη ότι στην τελευταία πυρκαγιά καταστράφηκε έκταση περίπου 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκφράζονται φόβοι ότι θα επαναληφθεί ανάλογο φαινόμενο αρπαγής της ξυλείας γι’ αυτό ζητήθηκε η λήψη μέτρων ώστε να αποτραπεί η εκτεταμένη κλοπή ξυλείας.

Το θέμα της αξιοποίησης της ξυλείας που προέκυψε από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά για δημιουργία αντιπλημμυρικών και άλλων έργων ήγειρε και ενώπιον της Βουλής ο πρόεδρος των Οικολόγων και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Κάλεσε δε τους αρμοδίους να μεριμνήσουν ώστε να προστατευθούν και να διαφυλαχθούν οι κορμοί των δέντρων. Σημειώνεται ότι για την κλοπή ξυλείας από τα δάση προβλέπονται ποινές, ενώ οι Αρχές δικαιούνται να ανακόπτουν οχήματα και να ελέγχουν την προέλευση της ξυλείας που μεταφέρεται.

Όταν ρωτήσαμε κατά πόσον υπάρχει επιτήρηση των δασών, ειδικά ύστερα από πυρκαγιές, μας ελέχθη πως λόγω περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων, μετά τις 3 μ.μ. τα δάση ουσιαστικά μένουν χωρίς επιτήρηση, αφού σε υπηρεσία παραμένει περίπου το 10% του προσωπικού. Και μάλιστα, μετά τις 7:30 το βράδυ, δεν υπάρχει ούτε καν το μειωμένο προσωπικό. Τα δε Σαββατοκύριακα η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανεξέλεγκτη.

Εκτιμάται ότι με την ενίσχυση του Τμήματος, το οποίο ρίχνει το κύριο βάρος στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, θα αυξηθούν και οι δυνατότητες επιτήρησης των δασών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός δυσκολίας στη συλλογή των καμένων δέντρων είναι μεγαλύτερος όσο προχωρά κανείς στο δάσος ή σε δύσβατες περιοχές, γι΄ αυτό και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι συνηθισμένου τύπου. Την ίδια ώρα, όσο προχωρά κανείς εντός του δάσους τόσο πιο δύσκολα εντοπίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.