Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας εξέπλητταν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών αλλά και οι γενικότερες αντιδράσεις από τουρκικής και όχι μόνο πλευράς με αφορμή τις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο οποίος τι είπε; Το αυτονόητο. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο συγχώνευσης με την Τουρκία και μεγαλύτερης εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση μη επίτευξης ομοσπονδιακής λύσης. Βέβαια και η ομοσπονδιακή λύση πρέπει να είναι τέτοια που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Τουρκοκυπρίους αλλά και τους Ελληνοκυπρίους και αποτρέπει το τουρκικό «πατρονάρισμα» σε όλο το νησί. Και θα πρέπει αυτό να αντιληφθεί και να το αποδεχθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και να εργαστεί για την απεξάρτηση από την Τουρκία και στη μετά την αναμέτρηση των κατεχομένων εποχή, ειδικά εάν είναι και ο νικητής αυτής της αναμέτρησης. 
Η όλη ιστορία όμως της αντιπαράθεσης μεταξύ Μουσταφά Ακιντζί και Τουρκίας, ή καλύτερα, «το τράβηγμα του αυτιού» του Τουρκοκύπριου ηγέτη από την Άγκυρα, έρχεται για πολλοστή φορά να αποκαταστήσει τις πραγματικότητες και να διαλύσει τα «ροζ συννεφάκια» από τα οποία κάποιοι θέλουν να ασκούν πολιτική.
Η μετά το Κραν Μοντάνα εποχή, είναι μια περίοδος κατά την οποία ζυμώθηκε και αναπαράγεται από ορισμένους, το αφήγημα της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας που «κλώτσησε» ο Αναστασιάδης. Αναπαράγουν την ιστορία αυτή, επιμένοντας ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να δεχτεί κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων, όμως ο Αναστασιάδης έκανε το παν μαζί με τον Κοτζιά προκειμένου να διαλύσει τη συνέλευση και να ξεκινήσει την προεκλογική του. 
Το αφήγημα αυτό, στηριζόταν εν πολλοίς και στα όσα μετά τη διάσκεψη αλλά και κατά διαστήματα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωνε. Ο οποίος συν τοις άλλοις υποστήριξε κατ’ επανάληψη ότι ο Αναστασιάδης τον προσέγγισε για λύση δύο κρατών. Από το καλοκαίρι του 2017 ανακυκλώνεται διαρκώς η ίδια ιστορία. Μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε αναφορές για ανάθεση μελέτης από τον Πρόεδρο σε ανώτατο διπλωμάτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ. Αναφορές που όχι απλά αναπαράγονται αλλά υιοθετούνται κιόλας. 
Μέσα σε αυτόν τον παροξυσμό των διαφόρων συγκεκριμένων κύκλων της ελληνοκυπριακής πλευράς, ήρθε και η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Αυτή τη φορά όχι για να «επιβεβαιώσει» το αφήγημά τους, αλλά για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου ότι «…η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη στο θέμα της πολιτικής ισότητας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων των Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης». Για να γίνει και ακόμα πιο σαφής: «Κάποιες ειδήσεις στον ελληνοκυπριακό Τύπο με τις οποίες η χώρα μας έχει αποδεχθεί άρση του συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ναι αυτό είπε. «Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ή μήπως τώρα ο Τσαβούσογλου είναι αναξιόπιστος, ενώ προηγουμένως ήταν αξιόπιστος; 
Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές και ας πάψουμε να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, βλέποντας φαντάσματα για να δίνουμε υπόσταση στις αυταπάτες. Η Τουρκία ελέγχει πλήρως τα κατεχόμενα. Επιδίωξή της είναι ο πολιτικός έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου μέσα από μία λύση που θα κατακυρώνει ουσιαστικά τις αξιώσεις της. Η λύση όμως πρέπει πρώτιστα να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και να αποτρέπει νέες τραγωδίες στο μέλλον. Αυτό θα γίνει μόνο με την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο…

[email protected]