Το Λονδίνο παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση ΗΠΑ-ΕΕ, ενώ εξετάζει στρατηγική επανεκβιομηχάνισης μετά το Brexit

Η μετα-Brexit Βρετανία φαίνεται να εισέρχεται σε νέα εμπορική φάση, με τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ–ΕΕ να διαμορφώνουν ευκαιρίες επανατοποθέτησης για τη βρετανική βιομηχανία. Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, η κυβέρνηση Στάρμερ επιχειρεί επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων με ΗΠΑ και ΕΕ, αξιοποιώντας ευνοϊκές συμφωνίες, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 30% από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η Βρετανία έχει ήδη υπογράψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που μειώνει τους δασμούς στα αυτοκίνητα στο 10% και διασφαλίζει ευνοϊκές εισαγωγές χάλυβα. Παράλληλα, το νέο εργασιακό σχήμα του Κιρ Στάρμερ έχει συμφωνήσει σε επαναπροσέγγιση με τις Βρυξέλλες, τερματίζοντας τη μακρόχρονη ψυχρότητα.

Ο Markus Altmann του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γερμανίας εκτιμά πως εάν διαμορφωθεί σαφές δασμολογικό χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, το Λονδίνο μπορεί να αναδειχθεί σε βιομηχανικό κόμβο για ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο χρόνος είναι καθοριστικός: η μεταφορά παραγωγής απαιτεί πολυετείς επενδύσεις, ενώ η Βρετανία διατηρεί πλεονέκτημα κυρίως στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Παρά τις ευκαιρίες, οι επιπτώσεις του Brexit παραμένουν εμφανείς. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης του ΗΒ, το ΑΕΠ είναι κατά 5% μικρότερο και οι εμπορικές ροές κατά 15% χαμηλότερες σε σύγκριση με το προ-Brexit σενάριο. Αν και η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος του ΗΒ (άνω του 50% των εξαγωγών το 2024), μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταφέρει δραστηριότητες σε ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο.

Η προοπτική επανεκβιομηχάνισης της Βρετανίας συνδέεται με την εξέλιξη της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ–ΕΕ. Αν και οι εξαγγελίες Τραμπ περιλαμβάνουν δασμούς 30% από 1η Αυγούστου, η αβεβαιότητα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και οι χρονοβόρες επενδυτικές αποφάσεις καθιστούν την άμεση εκμετάλλευση αυτής της συνθήκης δύσκολη.

Η Βρετανία, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική αστάθεια μόνο με σταθερό εμπορικό σχεδιασμό και εστίαση στην παραγωγική διαφοροποίηση. Η όποια μεταστροφή κεφαλαίων και επενδύσεων προς το ΗΒ, εφόσον υπάρξει, θα εξαρτηθεί από τη μακροπρόθεσμη εμπορική σταθερότητα και την ικανότητα ενσωμάτωσης νέων βιομηχανικών επενδύσεων.