Η είδηση ότι ομόλογα τύπου AT1 της Credit Suisse συνολικής αξίας  17 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να εκμηδενιστούν σε αξία αναστάτωσε τις ήδη ταραγμένες παγκόσμιες αγορές και οδηγεί σε μεγάλη πτώση του συγκεκριμένου είδους χρέους, ξεκινώντας από τις ασιατικές συναλλαγές από το πρωί της Δευτέρας. Οι κίνδυνοι ωστόσο από την αγορά του συγκεκριμένου είδους τίτλων αναφέρονταν ξεκάθαρα από την τράπεζα κατά την έκδοσή τους.

Λάβετε ως παράδειγμα το perpetual bond απόδοσης 9,75% της ελβετικής τράπεζας. Τα έγγραφα έκδοσης για τα “Perpetual Tier 1 Contingent Write-down Capital Notes” αναφέρουν ότι σε περίπτωση απομείωσης αξίας, ολόκληρο το κεφάλαιο θα μειωθεί στο μηδέν, οι κάτοχοι θα έχουν παραιτηθεί αμετάκλητα από τα δικαιώματά τους για αποπληρωμή της αξίας των τίτλων και τα χρεόγραφα θα ακυρωθούν οριστικά.

Τέτοια γεγονότα μπορεί να προκληθούν από διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του εάν η αρμόδια ρυθμιστική αρχή έχει αποφασίσει ότι η απομείωση του ομολόγου είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η αφερεγγυότητα ή η πτώχευση της Credit Suisse, σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιστορικό deal: Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse

Ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine Capital ανέφερε σε μια σειρά από tweets του ότι οι ομολογιούχοι δεν μπορούν να κατηγορούν εν προκειμένων κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό τους.

Φυσικά, η εξάλειψη της αξίας των ομολόγων με παράλληλη διατήρηση μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από όσους έχουν επενδύσει σε αυτές έχει εγείρει φόβους για τη σειρά διαφορετικών αξιώσεων – και αναμφίβολα θα εξεταστεί προσεκτικά από τους δικηγόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Credit Suisse: Μεγάλοι χαμένοι οι Σαουδάραβες από το deal

Ωστόσο, η απειλή απομείωσης αξίας είχε επισημανθεί σαφώς ως κίνδυνος από την πρώτη ημέρα της έκδοσης των ομολόγων.

Πτώση ρεκόρ για τα ομόλογα υψηλού κινδύνου των ασιατικών τραπεζών

Πτώση καταγράφουν τα τραπεζικά ομόλογα υψηλού κινδύνου στην Ασία τη Δευτέρα, με ορισμένα μάλιστα να καταγράφουν πτώση ρεκόρ, αφότου οι κάτοχοι μετατρέψιμων τίτλων της Credit Suisse Group υπέστησαν ιστορικές ζημίες ύψους 16,3 δισ. ελβετικών φράγκων (17,6 δισ. δολαρίων), στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της από την UBS.

Το perpedual bond της Bank of East Asia Ltd. σε δολάρια υποχώρησε κατά 9,4 σεντς έναντι του δολαρίου, στα περίπου 80 σεντς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το πρόσθετο ομόλογο Tier 1 της HSBC ύψους 2 δισ. δολαρίων υποχώρησε έως και 10 σεντς στα περίπου 85 σεντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους traders. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται στις αρχές αυτού του μήνα.

Η απόφαση της UBS Group AG να προχωρήσει στην εξαγορά της Credit Suisse προκάλεσε πλήρη απομείωση των μετατρέψιμων τίτλων της κλυδωνιζόμενης τράπεζας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία μέχρι στιγμής για την αγορά ομολόγων AT1 της Ευρώπης των 275 δισ. δολαρίων, η οποία δημιουργήθηκε μετά την οικονομική κρίση για να διασφαλίσει ότι οι απώλειες θα βαρύνουν τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους.

Παρότι η εξαγορά είχε στόχο να περιοριστεί μια κρίση που απειλούσε να εξαπλωθεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώθηκαν περαιτέρω απώλειες στα ασιατικά ομόλογα τη Δευτέρα. 

“Δεν μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο μετάδοσης”, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της AMP. “Το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες, είτε πρόκειται για κεφάλαιο είτε για χρέος, στην Ευρώπη θα αυξηθεί”.

Υποχώρηση κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των ασιατικών τραπεζών. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Financials υποχώρησε έως και 1,6%, σβήνοντας τα αρχικά ήπια κέρδη του.