ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ δεν αποκλείεται να πορευτούν από κοινού στο προσεχές μέλλον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για ένωση των δύο συνδέσμων ξενοδόχων, έχοντας προφανώς κατά νου το ρητό «εν τη ενώσει η ισχύς».
Για τις επαφές των δύο συνδέσμων για συγχώνευσή τους έγραψε χθες η Stockwatch, αναφέροντας περαιτέρω πως στόχος των ηγεσιών του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο και πριν το εκλογικό συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου. Τις προσπάθειες για κοινή πορεία των δύο συνδέσμων επιβεβαίωσαν στον «Φ» αρμόδιες πηγές, αφήνοντας όμως ανοιχτό τον χρόνο ολοκλήρωσης τους.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο χρόνος δεν πιέζει, εφόσον συνεχιστούν οι επαφές, διευκρινίζοντας περαιτέρω πως αυτές δεν σχετίζονται με το εκλογικό συνέδριο του Συνδέσμου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως έγινε μια πρώτη διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση των δύο συνδέσμων, για να δουν κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για συμπόρευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και ενδεχομένως να υπάρξουν και νέες, καθώς θεωρείται ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για μια τέτοια εξέλιξη. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν προσεκτικές και όχι βιαστικές κινήσεις, υπέδειξε, προσθέτοντας, όπως γράψαμε, πως ο χρόνος δεν πιέζει.
Σημειώνουμε ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) ιδρύθηκε το 1936, γιορτάζοντας το 2016 τα 80χρονά του και είναι ο σύνδεσμος με τα περισσότερα μέλη, είτε αυτά είναι ξενοδοχεία, είτε τουριστικά διαμερίσματα ή άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1997, από πρώην μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, που μετά από διαφωνίες αποχώρησαν. Ιδρύοντας τον ΣΤΕΚ, τα μέλη του, κυρίως ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, έδωσαν βαρύτητα στην προώθηση ποιοτικού τουρισμού. Πάντως, από τότε μέχρι σήμερα οι δύο σύνδεσμοι διατηρούν κοινές θέσεις, συμμετέχουν από κοινού στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο, την οποία υπογράφουν και οι δύο και γενικά διατηρούν σχεδόν σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν ίδιες σκέψεις και απόψεις, καθότι και τα συμφέροντα των μελών τους του είναι κοινά.
Προσπάθειες για «επανένωση» των δύο συνδέσμων ακούστηκαν και στο παρελθόν, προκειμένου να βρεθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα, που θα έχει τη μορφή ενός Επιμελητηρίου. Ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται να συζητείται κανονική συγχώνευση των δύο συνδέσμων, αφού, όπως πληροφορούμαστε, στις διαπραγματεύσεις έγινε λόγος και για τη δημιουργία κοινού καταστατικού, που θα αντικαθιστά τα υπάρχοντα του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως εάν οι δύο σύνδεσμοι καταλήξουν σε μια οντότητα, προφανώς η φωνή των ξενοδόχων θα ακούγεται πιο δυνατά στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, ενώνοντας μέλη, προσωπικό και εμπειρίες, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το κοινό μέτωπο προς ίδιον όφελος, αξιοποιώντας την αριθμητική δύναμη και για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και για διεκπεραίωση μελετών κλπ.