Ένα θεσπέσιο ηχητικό ταξίδι θα αποτελέσει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, που συνεχίζει να διαμορφώνει το πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου.

Η 14η έκδοση πραγματοποιείται από 4 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory στη Λευκωσία και φιλοξενεί πέντε συναρπαστικές συναυλίες, παράλληλα με μια σειρά καινοτόμων διεπιστημονικών εκδηλώσεων, όπως εργαστήρια μουσικής, διαλέξεις, και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη νεολαία.

Ως πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής στην Κύπρο, το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος έχει συστηματικά υπερπηδήσει τα όρια της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Από το ξεκίνημά του, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο πρωτοποριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Για 14 χρόνια, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξοικείωση του φιλόμουσου κοινού της Κύπρου με τη μουσική των καιρών μας, προσφέροντας παράλληλα μια σημαντική πλατφόρμα πάνω στην οποία συνθέτες καλούνται να συνεργαστούν με ορισμένους από τους πιο επιφανείς σολίστ και σύνολα μουσικής ανά το παγκόσμιο.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος έχει καταστεί κομβικό σταυροδρόμι για την παρουσίαση έργων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, αριστουργημάτων του 20ου αιώνα που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην αφάνεια, καθώς και έργων από τη νέα γενιά συνθετών.

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου με τον βιολονίστα Πέτερ Σέπαρντ Σκέρβεντ και τον πιανίστα Ρόντρικ Τσάντγουικ σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα ευφάνταστων έργων εμπνευσμένων από τον κόσμο των πουλιών. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει τον θαυμάσιο κύκλο «Bird Portraits» (Πορτραίτα Πουλιών) του Έντουαρντ Κάουι, έργα των Ολιβιέ Μεσιάν και Ρόμπερτ Σάξτον και εκτείνεται πίσω στο 1600, όταν συνθέτες όπως ο Χάινριχ Μπίμπερ Biber σαγηνεύονταν από το κελάηδημα των πουλιών.

Peter Sheppard Skaerved

Η δεύτερη συναυλία του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί το ντεμπούτο στην Κύπρο ενός εκ των πιο φημισμένων μουσικών συνόλων της εποχής μας, του Ictus Ensemble εκ Βρυξελλών, το οποίο θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη ζεστή φωνής της νεαρής σοπράνο Σούτκιν Έλμπερς για ένα πρόγραμμα που είναι εμπνευσμένο από ύμνους, αρχαίους και μοντέρνους, αντιπαραβάλλοντας τα τροπάρια της Οσίας Κασσιανής της Κωνσταντινούπολης από τον 9ο αιώνα με έργα των Τζον Κέιτζ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Σαλβατόρε Σκιαρίνο, Μάικλ Πιζάρο, Ταρκίνιο Μερούλα, Φίλιππο Περόκο, Τζέιμς Τένεϊ.

ICTUS ENSEMBLΕ ©Christophe Urbain

Απροσδόκητοι, πρωτάκουστοι ήχοι θα είναι το επίκεντρο της τρίτης συναυλίας του Φεστιβάλ, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, καθώς θα παρουσιάσει μια 45λεπτη περφόρμανς από το ταλαντούχο και απαράμιλλα επινοητικό Passepartout Duo – που αποτελείται από την πιανίστρια Νικολέτα Φαβάρι και τον κρουστό Κρίστοφερ Σαλβίτο. Οι δύο μουσικοί επαναξιολογούν συνεχώς τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία της μουσικής τους, έχοντας αναπτύξει ένα εξειδικευμένο και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα χειροποίητων μουσικών οργάνων. Το κεντρικό στοιχείο της περφόρμανς τους είναι το Chromaplane, ένα νέο ηλεκτρονικό όργανο που έχουν αναπτύξει οι Passepartout Duo κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Passepartout Duo

Οι διεθνούς φήμης Neue Vocalsolisten επιστρέφουν στο The Shoe Factory έπειτα από 10 χρόνια για μια ακόμα αξέχαστη συναυλία, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου. Οι Vocalsolisten συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τεχνοτροπίας της φωνητικής θεατρικής μουσικής δωματίου, με εκατοντάδες έργα να έχουν γραφτεί ειδικά για αυτούς, και με συνεργασίες με άλλα κορυφαία εξειδικευμένα σύνολα και ορχήστρες, διεθνείς λυρικές σκηνές, καθώς και ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές, ηλεκτρονικά στούντιο, σημαντικά φεστιβάλ και σειρές συναυλιών νέας μουσικής σε όλο τον κόσμο. Στην Κύπρο, θα συμπράξουν με τον κορυφαίο κλαρινετίστα Γκάρεθ Ντέιβις, για να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα με συναρπαστικά, γλαφυρά και δραματικά έργα των Ζωρζ Απέργη, Εύη Σαμμούτη, Ζεϊνέπ Γκεντιζλίογλου και Καρόλα Μπάουκχολτ. Τη συναυλία στηρίζει το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.

Neue Vocalsolisten ©Martin Sigmund

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου με το ντεμπούτο στην Κύπρο του εξέχοντα Έλληνα πιανίστα, Παύλου Αντωνιάδη. Συνεργάτης της ομάδας διάδραση- ήχος- μουσική- κίνηση στο IRCAM στο Παρίσι, ο Αντωνιάδης έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο επιφανείς συνθέτες της εποχής μας. Για το ρεσιτάλ του στο The Shoe Factory, θα ερμηνεύσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με έργα των Φρανσουά- Μπερνάρ Μας, Ιάννη Ξενάκη, Μαρίας Καουτζάνη, Χακί Τζενκίζ Ερέν, Λέος Γιάνατσεκ και Γκαλίνα Ουστβόλσκαγια.

Παύλος Αντωνιάδης ©Virgen8u
  • Λευκωσία, The Shoe Factory, 4-13 Oκτωβρίου, 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org