Μετά τους δήμους, σε δύο δόσεις θα ετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2024 τόσο τα κοινοτικά συμβούλια όσο και τα συμβούλια αποχετεύσεως αγροτικών περιοχών, εξαιτίας της έναρξης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Διοίκησης τον Ιούλιο της επόμενης χρόνιας.

Συγκεκριμένα, οι προϋπολογισμοί των κοινοτήτων και των αποχετευτικών συμβούλιων θα πρέπει να προωθηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και θα καλύπτουν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο του, τονίζει πως οι προϋπολογισμοί για τους πρώτους έξι μήνες του νέου έτους θα πρέπει να ετοιμαστούν στη βάση εισπράξεων και πληρωμών/ ταμειακή βάση, λαμβάνοντας υπόψη και το ύψος της κρατικής χορηγίας καθώς και την κατανομή των πιστώσεων ανά κοινότητα.

Όπως τονίζει το υπουργείο, το ύψος και η κατανομή της κρατικής χορηγίας διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο το πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να προϋπολογιστεί στο 50%.

Λόγω της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κοινοτικά συμβούλια που θα συνενωθούν με δήμους θα πρέπει να επιβάλουν τα τέλη και τις φορολογίες του 2024 εντός του πρώτου εξαμήνου. Ακολούθως οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί θα εισπραχθούν το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς από τους νέους δήμους.

Οι κοινότητες που δεν θα συνενωθούν με δήμους θα συνεχίσουν την επιβολή των τελών με την πρακτική που εφαρμόζουν κάθε έτος.