Δύσκολα, όπως όλα δείχνουν, θα αποφευχθεί η 24ωρη απεργία που προγραμματίζει για αύριο 1η Νοεμβρίου η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων Α2-Α5-Α7», καθώς από τις επαφές που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Οικονομικών, για την επιτάχυνση της ανέλιξης της συγκεκριμένης ομάδας, δεν βγήκε ακόμα άσπρος καπνός.

Ενόψει των πιο πάνω, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων Α2-Α5-Α7 αποφάσισε, μετά και από ενημέρωση της οποίας έτυχε από την ΠΑΣΥΔΥ, να προχωρήσει στην υλοποίηση της προαναγγελθείσας προειδοποιητικής ολοήμερης στάσης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2023.

Όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο η Ομάδα «η απόφαση λήφθηκε μετά τη συνάντηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας με την ΠΑΣΥΔΥ στις 27.10.2023, ημέρα Παρασκευή, δηλαδή μια ανάσα πριν την «προγραμματισμένη» συνάντηση της ΠΑΣΥΔΥ με το Προεδρικό!». «Η Ομάδα μας αντιλήφθηκε ότι στις 30.10.23 δεν υπάρχει συνάντηση με το Προεδρικό, όπως είχε γίνει γνωστό στα ΜΜΕ διά στόματος του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, όπου γινόταν αναφορά για καταληκτική απόφαση. Το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ διαβεβαίωνε ότι η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε δύο φορές στον Πρόεδρο και ο ίδιος ο Πρόεδρος συμφώνησε με την πρόταση, πρόταση η οποία μας έβρισκε απόλυτα σύμφωνους ως άμεσα επηρεαζόμενους αλλά μια ανάσα πριν την τελική απόφαση μάς λένε πως θα συζητηθεί αντιπρόταση, μας δημιουργεί το αίσθημα εμπαιγμού» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που προωθήθηκε στα ΜΜΕ.

Με αυτήν, η Ομάδα Πρωτοβουλίας αναφέρει περαιτέρω πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η αντιπρόταση δεν ικανοποιεί άμεσα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων, αφού ουσιαστικά στην παρούσα φάση ο μισθός μας δεν θα διαφοροποιηθεί».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Φ», εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, που όπως αναφέρθηκε είναι σε εξέλιξη στο ΥΠΟΙΚ, με τη συμμετοχή των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, δεν αποκλείεται η αυριανή κινητοποίηση να ανασταλεί. Εφόσον, όμως, αυτή γίνει τελικά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα πάρει τη μορφή πορείας διαμαρτυρίας προς το ΥΠΟΙΚ, με τα αρχικά σχέδια για κλείσιμο της εισόδου της πρωτεύουσας να έχουν εγκαταλειφθεί, όπως πληροφορούμαστε.

Την κινητοποίηση στηρίζει η συντεχνία Ισότητα, η οποία κάλεσε και χθες για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση τα μέλη της αλλά και η συντεχνία ΑΣΔΥΚ. Αντίθετα, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ- ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ, που βρίσκονται σε διάλογο για το θέμα των χαμηλόμισθων του δημοσίου, δεν συμμετέχουν στη κινητοποίηση. Η ΠΑΣΥΔΥ, μάλιστα, με ανακοίνωση της δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεση της στη κινητοποίηση, εφόσον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Η ΠΑΣΥΔΥ, όπως έχει πει πολλές φορές, το συγκεκριμένο αίτημα (σ.σ. της επιτάχυνσης της ανέλιξης των χαμηλόμισθων) είναι πλήρως δικαιολογημένο και αν δεν επιλυθεί επιτυχώς τότε δεν μένει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα. Όμως, η ΠΑΣΥΔΥ θα καθορίσει πότε πρέπει να γίνουν και όχι εξαγγελίες ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις. Αν χρειαστεί να γίνει απεργία, αυτή θα γίνει μαζί με τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ και θα συμμετέχουν χιλιάδες, τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όμως, σκοπός πρωτίστως είναι να λυθεί το θέμα με επιτυχία και να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 και όχι η απεργία. Η απεργία θα γίνει αφού σταματήσει ο διάλογος και ασφαλώς ο διάλογος θα λήξει στις αμέσως επόμενες μέρες, γιατί φτάσαμε στο τέλος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της συντεχνίας.