Σχεδόν €22 εκατ. πλήρωσε από το 2020-2022 το Κράτος για την ενοικίαση κτηρίων στα οποία στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα ο ετήσιος μέσος όρος του ποσού των ενοικίων που καταβλήθηκε από το κράτος (εκτός από τα Ειδικά Ταμεία) κατά την τριετία 2020-2022 ανήλθε στα €17.2 εκατ. για γραφειακούς χώρους και στα €4.6 εκατ. για μη γραφειακούς χώρους.

Τα στοιχεία προέκυψαν μετά από ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός παραθέτει το φορολογικό χειρισμό που τυγχάνουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που λαμβάνουν έσοδα από τα ενοίκια. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με φόρο εισοδήματος, με Έκτακτη Αμυντική Εισφορά  και με εισφορά ΓεΣΥ.  Επίσης,  για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος επί των ενοικίων, το εισόδημα από ενοίκια προστίθεται στο συνολικό εισόδημα του ιδιοκτήτη και μετά τις εκπτώσεις, αφαιρέσεις και απαλλαγές φορολογείται με τους φορολογικούς συντελεστές σε ισχύ.  Όπως διευκρινίζει ο Υπουργός Οικονομικών για τα φορολογικά έτη 2020-2021 τέθηκαν σε ισχύ ειδικές διατάξεις στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας, οι οποίες ίσχυαν υπό προϋποθέσεις.

«Γενικά, η έκτακτη αμυντική εισφορά για ενοίκια υπολογίζεται ως το 3% στο 75% του συνολικού ποσού ενοικίων και όταν καταβάλλεται από μη φυσικό πρόσωπο όπως στην περίπτωση του κράτους, παρακρατείται πριν την καταβολή του ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Σημειώνεται ότι υπάρχουν απαλλαγές από την έκτακτη αμυντική εισφορά ανάλογα με την κατάσταση των ιδιοκτητών (π.χ. μη φορολογικός κάτοικος) συμπληρώνει ο κ. Κεραυνός.

 Παράλληλα διευκρινίζει πως η εισφορά ΓεΣΥ για ενοίκιο υπολογίζεται ως το 2,65% του συνολικού ποσού ενοικίου και όταν καταβάλλεται από μη φυσικό πρόσωπο παρακρατείται πριν την καταβολή του ενοικίου στον ιδιοκτήτη. «Ο συντελεστής εισφοράς ΓεΣΥ από το 2019 μέχρι το 2021 έτυχε κάποιων διαφοροποιήσεων, και ότι από την εισφορά ΓεΣΥ υπάρχουν απαλλαγές ανάλογα με την κατάσταση των ιδιοκτητών (π.χ. νομικό πρόσωπο)» προσθέτει ο Υπουργός.

Εκστρατείες συμμόρφωσης

Το Τμήμα Φορολογίας πραγματοποιεί εκστρατείες συμμόρφωσης στη βάση διαχείρισης κινδύνου. Σημειώνεται πως οι πληρωμές από το κράτος και η αντίστοιχη φορολογική συμμόρφωση των προσώπων που λαμβάνουν τις πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών κτηρίων που ενοικιάζονται από το κράτος, αποτέλεσε μέρος μιας από τις εκστρατείες συμμόρφωσης, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

«Τον Μάρτιο 2020 έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Φορολογίας και έχει ζητηθεί αναφορά η οποία υλοποιείται από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής στην Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών και η οποία σταδιακά εμπλουτίζεται με νέα πληροφόρηση. Η εν λόγω αναφορά βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου και αναμένεται να ανακτηθεί η συγκεντρωτική πληροφόρηση πληρωμών FIMAS, μεταξύ άλλων και η καταβολή ενοικίων η οποία θα επικαιροποιείται σε ετήσια βάση» τονίζει ο κ. Κεραυνός.

 Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου το Τμήμα Φορολογίας  θα προχωρήσει στην ταυτοποίηση των ιδιοκτητών και στην αντιπαραβολή των στοιχείων πληρωμών με τις δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλλουν οι ίδιοι. Η εκστρατεία συμμόρφωσης θα σχεδιαστεί στη βάση των αποκλίσεων και των επιπέδων συμμόρφωσης των ιδιοκτητών.