Οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το βράδυ της Δημοκρατίας για ταχεία και έγκαιρη εξέταση αιτήσεων για εργοδότηση ξένου προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των συντεχνιών, που επιμένουν σε αλλαγή της υφιστάμενης στρατηγικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών.

Γι’ αυτό και, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10 π.μ στο οίκημα της ΣΕΚ, θα εκφράσουν την έντονη ανησυχία και αντίδρασή τους, όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και «την παράκαμψη από μέρους της Κυβέρνησης του κοινωνικού διαλόγου που τείνει να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς».

Οι συντεχνίες δεν έκρυψαν την ενόχληση τους όταν πέρσι η προηγούμενη Κυβέρνηση, παραμονές της λήξης της θητείας της, ενέκρινε νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, χωρίς για την ώρα να καταφέρουν να πείσουν την παρούσα Κυβέρνηση για αλλαγές. Συζήτηση για το θέμα, που υπήρξε πρόσφατα στο πλαίσιο της Τριμερούς Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής της Στρατηγικής για την Απασχόληση Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Κύπρο, κατέληξε σε αδιέξοδο, λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες επίσης πιέζουν για λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η οποία οξύνθηκε μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για αποκλεισμό στην ουσία από την αγορά εργασίας των αιτητών ασύλου.

Κύριο αίτημα των συντεχνιών είναι η επανασύσταση των τριμερών τεχνικών επιτροπών αξιολόγησης των αιτήσεων που λειτουργούσαν στο παρελθόν, η καλύτερη τεκμηρίωση των αναγκών κάθε επιχείρησης αλλά και η ρύθμιση των όρων απασχόλησης των ξένων εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις.

Όπως αναφέρθηκε, για το θέμα της στρατηγικής παράπονα υπάρχουν και από πλευράς εργοδοτών, που επιμένουν πως συνεχίζουν να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων για ξένο προσωπικό, τη στιγμή που οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και να υπονομεύουν την αναπτυξιακή πορεία της ίδιας της οικονομίας.

Ο ΠτΔ στην προχθεσινή παρουσίαση του προγραμματισμού διακυβέρνησης για τη φετινή χρονιά αναγνώρισε τις ανάγκες στην αγορά εργασίας και εξήγγειλε ταχύτερη εξέταση αιτήσεων, αναφέροντας περαιτέρω πως για το θέμα υπάρχουν ήδη επαφές με ξένα κράτη για διακρατικές συμφωνίες.

«Γνωρίζω πολύ καλά  ότι η συνεχής αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πετυχημένη αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, αυξάνει τις ανάγκες για εργατικό δυναμικό, ειδικότερα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τις κατασκευές αλλά και το εμπόριο. Σημαντική μας προτεραιότητα για το 2024 αποτελεί η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την απασχόληση, που θα περιλαμβάνει και την ταχεία και έγκαιρη εξέταση των σχετικών αιτήσεων. Την ίδια στιγμή, θα ήθελα απόψε να σας ενημερώσω ότι βρισκόμαστε σε διαβούλευση με συγκεκριμένες χώρες για εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού, μέσω διακρατικών συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά.