Στον δεύτερο χρόνο της παραγωγικής συνεργασίας του Ομίλου Φιλελεύθερος με τον διεθνή οργανισμό-θεσμό Great Place to Work®, ο οποίος διάγει ήδη τον πέμπτο χρόνο της λειτουργίας τoυ και στην Κύπρο, επαναλαμβάνουμε τη συνέντευξη με τον γενικό της διευθυντή Κυριάκο Ιακωβίδη.

Η σημαντική επιτυχία και καταξίωση της εταιρείας, όπως καταγράφηκε στην περσινή συνέντευξη, είναι διάχυτη και στη νέα συνέντευξη με τον κ. Ιακωβίδη, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει με ικανοποίηση πως, όλο και συχνότερα πλέον, εταιρείες που διεκδικούν ετησίως την πιστοποίηση του Great Place to Work® εξασφαλίζουν τις υπηρεσίες πιστοποίησης των συνθηκών εργοδότησης και του βαθμού δέσμευσης του προσωπικού τους και για τις εταιρείες τους στο εξωτερικό.

 Όπως αναφέρει ο κ. Ιακωβίδης, «το ρεκόρ μας είναι μία περίπτωση εταιρείας όπου η όλη συνεργασία μας περιλάμβανε τη διεξαγωγή της έρευνας σε 13 χώρες»!

Επισημαίνει πως παραμένει αυξημένο το ενδιαφέρον εταιρειών από τον τομέα υπηρεσιών, τεχνολογίας/πληροφορικής για συνεργασία με το Great Place to Work®, την ίδια ώρα που εξακολουθεί να είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον του ξενοδοχειακού τομέα να μετρήσει τον βαθμό ικανοποίησης και δέσμευσης των ανθρώπων του.

Πιστοποιήσεις και στο εξωτερικό

Μπήκατε στον 5ο χρόνο λειτουργίας του Great Place to Work στην Κύπρο, κ. Ιακωβίδη. Στη συνέντευξη που κάναμε πέρσι, τέτοια εποχή, μας είχατε πει ότι 75 εταιρείες συνεργάζονταν μαζί σας για την αξιολόγησή τους από το προσωπικό τους. Τι μεσολάβησε στον ένα χρόνο που πέρασε; Είναι περισσότερες οι εταιρείες που αξιοποιούν τον θεσμό;

Αριθμητικά, το 2023 κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα. Υπάρχει διαφοροποίηση στο μείγμα των εταιρειών. Αυξάνεται ο αριθμός ξένων εταιρειών που έχουν έδρα στην Κύπρο. Το άλλο που φαίνεται να διαφοροποιείται είναι ότι κάποιες από τις εταιρείες μάς ζητούν να διενεργήσουμε την έρευνα προσωπικού και σε άλλες χώρες εκτός Κύπρου, όπου έχουν παρουσία. Το ρεκόρ μας είναι μία περίπτωση εταιρείας όπου το όλο έργο περιλάμβανε τη διεξαγωγή της έρευνας σε 13 χώρες.

Καταλαβαίνετε ότι τέτοιου είδους έργα, εκτός του ότι είναι μεγαλύτερης αξίας, μας παρέχουν ευκαιρίες εμπειριών που μας δυναμώνουν σαν ομάδα.

Μας είχατε πει στην προηγούμενη συνέντευξη ότι οκτώ στις δέκα εταιρείες που έκαναν την αξιολόγηση με την εταιρεία σας την επανέλαβαν ή την επαναλαμβάνουν σε τακτικά διαστήματα. Εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η αναλογία στις επαναλήψεις των αξιολογήσεων;

Υπάρχει μια γνωστή διατύπωση στον χώρο της διεύθυνσης και ηγεσίας που λέει: «Ο,τιδήποτε δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το διαχειριστείς, ούτε να το βελτιώσεις». Γιατί το λέω αυτό;

Διότι είναι ένα πράγμα σε θεωρητικό επίπεδο να καταλαβαίνεις την αξία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος και άλλο να το μετράς. Όταν μια εταιρεία διεξάγει την έρευνα μέσα από την οποία ποιοτικοποιείται η ποιότητα του εργασιακού της περιβάλλοντος και μάλιστα συγκρίνεται με άλλους, τότε δημιουργεί μια εγρήγορση για δράση και βελτίωση. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι και 80% των πελατών μας επαναλαμβάνουν την αξιολόγηση κάθε χρόνο. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τρεις εταιρείες, τους Vassos Eliades Ltd, Unicars και Blue Island, που επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τη διαδικασία πιστοποίησης από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού το 2020.

Υπάρχουν παραδείγματα μειωμένων επιδόσεων από εταιρείες κατά τη δεύτερη ή τρίτη αξιολόγηση; Υπάρχουν, δηλαδή, αποτελέσματα αξιολογήσεων που δείχνουν πως η σχέση προσωπικού και διοίκησης μιας εταιρείας επιδεινώνονται; Ή μήπως η συνεργασία με τη Great Place to Work εξασφαλίζει συνεχή βελτίωση στην άποψη του προσωπικού για τη διευθυντική δομή της εταιρείας στην οποία εργάζεται;

Σπάνια έχει συμβεί αυτό. Και μάλιστα στις ελάχιστες περιπτώσεις που έτυχε, η διεύθυνση της επηρεαζόμενης εταιρείας είχε προβλέψει ότι, λόγω κάποιων ειδικών παραγόντων, τα αποτελέσματα θα είχαν μια έστω μικρή αρνητική απόκλιση. Η πρόβλεψη αυτή δεν τους αποθάρρυνε από το να διατηρήσουν την πρακτική αξιολόγησης του εργασιακού τους περιβάλλοντος.

Σε ποιο βαθμό οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί σας ζητούν και τις συμβουλευτικές σας υπηρεσίες για τη βελτίωση της συνεργασίας με το προσωπικό τους; Ποια είναι η αναλογία εταιρειών που ζητούν μόνο την αξιολόγηση, σε σχέση με αυτές που ζητούν και συμβουλευτικές υπηρεσίες;

Θα έλεγα ότι, εκτός από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, το 50% των πελατών μας επεκτείνουν τη συνεργασία τους μαζί μας. Εξηγούμε στους πελάτες μας ότι το Great Place To Work® δεν είναι στο ‘παζάρι’ των πιστοποιήσεων και βραβεύσεων. Σε αυτή την αγορά υπάρχουν πολλοί και διάφοροι. Το DNA του Great Place To Work® είναι η εμπειρία 30 χρόνων και η ολοκληρωμένη τεχνογνωσία που αφορά στις συνθήκες που δημιουργούν ένα περιβάλλον υψηλής δέσμευσης και υψηλής απόδοσης. Την τεχνογνωσία αυτή τη διαθέτουμε και μπορούμε να γινόμαστε ωφέλιμοι και χρήσιμοι στους πελάτες μας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτουμε, από τη διεξαγωγή της έρευνας προσωπικού.

Εφαρμόσατε την αξιολόγηση του Great Place to Work και στο δικό σας προσωπικό;!

Ωραιότατη ερώτηση. Είμαστε 8 άτομα. Όταν γίνουμε 10, που είναι ο ελάχιστος αποδεκτός αριθμός προσωπικού, θα το κάνουμε. Αν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι είμαστε Great Place To Work®, θα σας απαντήσω με βεβαιότητα καταφατικά. Μόνο που μπαίνει κάποιος στον επαγγελματικό μας σπίτι, την ‘Ιθάκη’ μας, καταλαβαίνει τι είδους ομάδα είμαστε. Αποκλείεται κάποιος να μας πει “Δάσκαλε που δίδασκες…”.

Σε ποιους τομείς της οικονομίας δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον για αξιοποίηση των υπηρεσιών της Great Place to Work; Για παράδειγμα, είναι εξίσου μεγάλο το ενδιαφέρον για αξιολόγηση από εταιρείες που αγοράζουν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες για χειρωνακτικές εργασίες ή μη εξειδικευμένες; Και ανάποδα, σε ποιους τομείς υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Θα ξεκινήσω ανάποδα και να πω ότι αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει για ευνόητους λόγους από τον τομέα υπηρεσιών, τεχνολογίας/πληροφορικής.

Το άλλο που θα έλεγα, είναι ότι υπάρχουν εταιρείες όπου ένα μέρος του προσωπικού τους ασχολείται με χειρωνακτικές εργασίες και κάποτε ρουτίνας, που δεν δίστασαν να επιδιώξουν και να πετύχουν την πιστοποίηση. Ποιος είπε ότι τα άτομα αυτά δεν μετρούν και δεν προσδοκούν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον; Η επιτυχία της εταιρείας εξαρτάται και από αυτούς.

Υπάρχει ένας τομέας, το ενδιαφέρον του οποίου δεν καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε. Πρόκειται για τον ξενοδοχειακό τομέα. Παρατηρούμε ότι σε άλλες χώρες, όπου η εξάρτηση της οικονομίας στον τουρισμό δεν είναι όσο σημαντική όσο για τη χώρα μας, πολλά ξενοδοχεία κρίνουν σημαντικό να αξιολογούν το εργασιακό τους περιβάλλον και να επιδιώκουν πιστοποίηση.

Αυτό δεν το έχουμε πετύχει στην Κύπρο, παρόλο που ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του τομέα είναι η εύρεση και προσέλευση προσωπικού. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που θα έπρεπε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του τομέα αυτού. Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που μπορεί να ισχυριστεί, τεκμηριωμένα, ότι διαθέτει προσωπικό με υψηλή δέσμευση, μπορεί πιο πειστικά να υποσχεθεί μια θετική πελατειακή εμπειρία.

Αυξήθηκε στον ένα χρόνο που πέρασε από την προηγούμενη συνομιλία μας το ενδιαφέρον από κρατικές υπηρεσίες και αρχές να περάσουν την αξιολόγηση της εταιρείας σας;

Δυστυχώς όχι. Και είναι αναμενόμενο. Υπάρχει μια εξίσωση, η οποία δύσκολα μπορεί να ισχύσει στη Δημόσια Υπηρεσία χωρίς ριζικές τομέας και αλλαγές. Ένας οργανισμός δημιουργεί ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον ούτως ώστε οι εργαζόμενοι και να θέλουν και να μπορούν να δίνουν το καλύτερο τους εαυτό. Γιατί; Για να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένοι επιχειρησιακοί στόχοι και επειδή, στο τέλος της μέρας, ο οργανισμός κρίνεται και ελέγχεται από τους πελάτες τους οποίους εξυπηρετεί, οι οποίοι πελάτες τους εγκαταλείπουν αν δεν είναι ευχαριστημένοι. Το δεύτερο μέρος της εξίσωσης απουσιάζει στην περίπτωση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Από την πενταετή εμπειρία σας στις αξιολογήσεις, μπορείτε να μας πείτε τους δύο ή τρεις παράγοντες που μετρούν περισσότερο για τους υπαλλήλους κυπριακών επιχειρήσεων κατά την αξιολόγηση του εργοδότη τους;

Δεν μπορεί κάποιος να απομονώσει συγκεκριμένους παράγοντες, διότι αυτό που τελικά μετρά είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία των εργαζομένων, που διαμορφώνει το επίπεδο δέσμευσης. Το ερωτηματολόγιο μας στηρίζεται σε 3 πυλώνες.

Για να νιώθει ο εργαζόμενος ότι και μπορεί και θέλει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό πρέπει αφενός να εμπιστεύεται το σύνολο της διεύθυνσης και αφετέρου να βιώνει σεβασμό από τη διεύθυνση, η οποία τεκμηριωμένα να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται με ένα δίκαιο και ισότιμο τρόπο.

  • Να νιώθει περηφάνεια για αυτό που κάνει και να κατανοεί ότι το έργο του προσθέτει αξία σε κάτι μεγαλύτερο.
  • Να εργάζεται σε ένα περιβάλλον συντροφικότητας, αμοιβαίου σεβασμού, με συναδέλφους με τους οποίους περνά καλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 3 ερωτήσεις στις 60 σχετίζονται με την πτυχή των απολαβών. Αυτό επιβεβαιώνει μια πραγματικότητα την οποία πολλοί αγνοούν. Ότι δηλαδή οι απολαβές από μόνες τους σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη δέσμευση του προσωπικού. Εάν δεν ικανοποιούνται οι 3 πυλώνες που ανάφερα, δεν θα έχουμε έναν εργαζόμενο που δίνει τον καλύτερο του εαυτό αλλά κάποιον που, επειδή είναι ικανοποιημένος από τον μισθό, απλά συμμορφώνεται και ανταποκρίνεται με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο στις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Από τις εμπειρίες σας, μπορείτε να μας πείτε αν επιβεβαιώνονται οι θέσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι παρατηρείται αυξημένη ανασφάλεια στους εργαζόμενους, λόγω ευελιξίας των εταιρειών να διαμορφώνουν όρους εργασίας ανάλογα με τα οικονομικά τους αποτελέσματα ή τον βαθμό αβεβαιότητας στην οικονομία;

Δεν έχω άποψη.

Υπάρχει ανταγωνισμός στην Κύπρο σε αυτό που προσφέρει η εταιρεία σας στις επιχειρήσεις στην Κύπρο; Μεγαλώνει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για αξιολόγηση από το προσωπικό τους;

Ξέρω ότι αυτό που θα ισχυριστώ ακούγεται υπεροπτικό. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που προσφέρουμε στην Κύπρο δεν μπορεί να το διαθέσει άλλος. Και αυτό διότι έχουμε πίσω μας έναν διεθνή, μεγάλο, αξιόπιστο και με μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία οργανισμό.

Ο «Φιλελεύθερος», μαζί με το οικονομικό περιοδικό Insider, την ιστοσελίδα philenews.com και το διαδικτυακό Insider.com είναι από το 2023 οι media partners του θεσμού.