Χιλιάδες κέντρα αναψυχής στην Κύπρο λειτουργούν χωρίς τις αναγκαίες άδειες, μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου των πέντε ετών που τους δόθηκε για να συμμορφωθούν.

Από πλευράς του ΣΤΕΚ, λέχθηκε πως υπάρχει θέμα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, καθώς έχουν μπλοκαριστεί όλα τα ξενοδοχεία, επειδή δεν έχουν τις απαιτούμενες άδειες.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε τη νέα πολιτική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον έλεγχο των υποστατικών για άδεια λειτουργίας και τα προβλήματα που υπάρχουν στα κέντρα αναψυχής αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Κατά τη συζήτηση, λέχθηκε πως υπάρχουν υποστατικά τα οποία δεν έχουν ούτε αρχιτεκτονικά σχέδια, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα για διεξαγωγή ελέγχων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι υποστήριξαν πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία αρνείται να επιθεωρήσει τα υποστατικά.

Απαντώντας, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Λογγίνος, ανέφερε ότι το ελάχιστο που απαιτεί η υπηρεσία είναι η κατάθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων, έτσι ώστε να είναι δυνατή, τεχνικώς, η επιθεώρηση. Όπως εξήγησε, τα προηγούμενα χρόνια, δινόταν ένα προσωρινό πιστοποιητικό και εκδιδόταν άδεια λειτουργίας, με οδηγίες υπουργών, με στόχο τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής. Κάτι, όπως είπε, που δεν έπρεπε να γινόταν. Μάλιστα, είπε πως πολλές επιχειρήσεις, παρά τη μεταβατική περίοδο δεν έχουν συμμορφωθεί.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε πως ουδέποτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αρνήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της. Είπε, επίσης, πως στόχος του υπουργείου είναι η ασφάλεια των πολιτών, τονίζοντας πως «δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών».

Παράλληλα, υποστήριξε πως υπάρχουν πολλά υποστατικά με αυθαίρετες κατασκευές, χωρίς σχέδια που να περιλαμβάνουν τις καλωδιώσεις ή σωληνώσεις, έτσι ώστε η πυροσβεστική υπηρεσία να μπορεί να ελέγξει τα θέματα πυρασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία ανέφερε ότι τρία υπουργεία εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που προέκυψε από τη θέση της Πυροσβεστικής να μην επιθεωρεί, πλέον, υποστατικά χωρίς αρχιτεκτονικά σχέδια.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε πως υπάρχει μια δυσκολία με βάση τα δεδομένα που καθόρισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είπε, επίσης, πως η βιομηχανία εστίασης δεν μπορεί να κλείσει αλλά πρέπει να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως δεν υπάρχει κέντρο αναψυχής το οποίο να μην έχει μεγάλη ή μικρή παρατυπία, επισημαίνοντας πως, και αύριο όλα τα κέντρα να λάβουν άδειες οικοδομής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα κάνει δέκα χρόνια για να ελέγξει τα υποστατικά. Όπως είπε, θα πρέπει να φορτωθεί η ευθύνη στον μελετητή, για να ελέγχει εάν τηρούνται όλα τα θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει πολεοδομική αμνηστία με συγκεκριμένα κριτήρια. «Όταν ξεκαθαρίσουμε αυτά τα ζητήματα με την αμνηστία, τότε να ρυθμιστεί το ζήτημα» σημείωσε.

Το θέμα θα επανέλθει σε δύο εβδομάδες στην Επιτροπή, για να ενημερωθούν οι βουλευτές για τις αποφάσεις των υπουργείων.