Χωρίς να πέσουν τελικά υπογραφές για το θέμα των ξένων εργαζομένων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου με τους κοινωνικούς εταίρους, αν και επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της η κατ’ αρχήν συναντίληψη γύρω από την πρόταση που κατάθεσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider αυτό που απέτρεψε την υπογραφή ενός πλαισίου συμφωνίας είναι το γεγονός ότι η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου δεν έχει ακόμα συζητηθεί σε βάθος από τα συλλογικά όργανα  κάποιων οργανώσεων αλλά και αιτήματα που υπήρξαν για «διασύνδεση» κάποιων ζητημάτων που καταγράφονται στην υπουργική πρόταση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίστηκε να δοθεί ακόμα λίγος χρόνος σε οργανώσεις που προγραμμάτισαν στα συλλογικά τους όργανα συζήτηση επί του θέματος και πως θα υπάρξει νέο ραντεβού προκειμένου να υπάρξει κατάληξη, είτε στο τέλος της εβδομάδας, είτε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Τις ενδείξεις για σύντομη συμφωνία επί του ζητήματος επιβεβαίωσε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Παναγιώτου. Η καταρχήν θετική ανταπόκριση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη διαμόρφωση συναντίληψης, είπε, «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένω εντός των επόμενων ημερών την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων εσωτερικών διαδικασιών, για να μπορέσουν οι πτυχές της προτεινόμενης διαδικασίας να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η διαμόρφωση συναντίληψης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας είναι πολύ σημαντική για την επιβεβαίωση της αξίας του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας προϋποθέτουν την εποικοδομητική συνεργασία όλων των πλευρών, για τη διασφάλιση της προόδου και της ευημερίας των πολιτών της χώρας μας.

Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, η ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και οι μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις καθιστούν επιτακτική την ενότητα και τη συνεργασία στο εσωτερικό για τη διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα», συμπλήρωσε.