To πλοίο ΕΤΥΦΑ «Προμηθέας» για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο έχει υλοποιηθεί κατά 97% και είναι έτοιμο να πιστοποιηθεί για να αρχίσει την πλεύση του για την Κύπρο ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΦΑ/ΕΤΥΦΑ Μάριος Μενελάου σε παρουσίασή του κατά το 14ο Nicosia Economic Congress.

To πλοίο ΕΤΥΦΑ «Προμηθέας» για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο έχει υλοποιηθεί κατά 97% και είναι έτοιμο να πιστοποιηθεί για να αρχίσει την πλεύση του για την Κύπρο ανέφερε στη δική του ομιλία στο συνέδριο ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΦΑ/ΕΤΥΦΑ Μάριος Μενελάου, ενώ αναφέρθηκε και στις υποδομές που αναμένεται να υλοποιηθούν για ολοκληρωθεί το σύστημα εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρου και ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση του συστήματος μεταφοράς

Είπε επίσης ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατασκευής και εγκατάστασης των αγωγών θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατακύρωσης τους διαγωνισμού για παροχή ρυθμιστικών, τεχνικών, εποπτικών και λειτουργικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία έχει κατακυρωθεί αλλά βρίσκεται ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου.

Εξέφρασε προβληματισμό και απογοήτευση γιατί διαδικασίες αυτού του είδους βρίσκονται στα χέρια δικαστηρίων, ενώ η Κύπρος ταλανίζεται από το κόστος των ρύπων και υπάρχουν θέματα μείωσης του κόστους ηλεκτρισμού.

Σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση περνά μέσα από τη ΔΕΦΑ και ότι η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συμβάλλει στη μείωση των ρύπων κατά περίπου 30% και θα επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού.

Ανέφερε ότι έγινε αρκετή πρόοδος στη διαχείριση και ολοκλήρωση του έργου και ότι χρειάζονται αρκετές προσπάθειες και θα πρέπει όλοι να εγκύψουν ώστε να βρεθούν οι λύσεις στα διαδικαστικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

ΚΥΠΕ