Τις αλλαγές στα τέλη και τα κριτήρια για απασχόληση οικιακών βοηθών ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε, ότι έχουν αναθεωρηθεί τα κριτήρια και τα σχετικά τέλη για την απασχόληση οικιακών βοηθών στη Δημοκρατία. Σκοπός της αναθεώρησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για έκδοση και ανανέωση των αδειών παραμονής και ο εξορθολογισμός των τελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοικτή επιστολή σε εργοδότες

Τα υφιστάμενα κριτήρια καταργούνται και αντικαθίστανται με νέα, που εμπεριέχουν και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έχουν καθοριστεί ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του εργοδότη. Οι νέες κατηγορίες δικαιούχων εργοδοτών είναι:

(α) οικογένειες,

(β) μονογονεϊκές οικογένειες,

 (γ) μονήρη άτομα, και

(δ) άτομα άνω των 65 ετών.

Επιπρόσθετα, λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα νέα τέλη συνδέονται με το είδος της αιτούμενης άδειας προσωρινής διαμονής και απασχόλησης και όχι με τα χρόνια παραμονής, ως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η κάθε εκδιδόμενη άδεια θα έχει ισχύ από ένα (1) έως τρία (3) έτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πληθωρισμός πλήττει μισθούς – καταθέσεις

Απόρροια της αναθεώρησης αυτής είναι η διευκόλυνση των πολιτών, ως προς τις διαδικασίες για την απασχόληση οικιακών βοηθών καθώς και η μείωση των υφιστάμενων τελών.

Η εφαρμογή των νέων κριτηρίων, καθώς και τα αναθεωρημένα τέλη, θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.