Μετά από μακρά σιωπή, οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ επανήλθαν χθες με επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο, μέσω της οποίας ενημερώνουν ότι θα εξετάσουν με τα μέλη τους, την ερχόμενη εβδομάδα, το ενδεχόμενο απεργιακών μέτρων, σε αντίδραση για την στασιμότητα που παρατηρείται στον οργανισμό και την έλλειψη επαρκούς προσωπικού.

 «Είναι απαράδεκτο», αναφέρουν οι συντεχνίες, «να συσσωρεύονται ουρές καταναλωτών έξω από τα γραφεία της ΑΗΚ, ο κόσμος να μην παίρνει απαντήσεις στις αιτήσεις του ή να καθυστερεί η εκτέλεση εργασιών που έχουν σχέση με την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και ταυτόχρονα, το προσωπικό της Παραγωγής, των Δικτύων και της Προμήθειας, λόγω της υποστελέχωσης του οργανισμού, να εξουθενώνεται για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Οι συντεχνίες είχαν διαμαρτυρηθεί και τον Ιούνιο για την καθυστέρηση που υπήρξε για την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία 390 νέων θέσεων στην ΑΗΚ, επικαλούμενες τη σοβαρή υποστελέχωση, την οποία πληροφορούμαστε ότι αναγνωρίζει πλήρως και το διοικητικό συμβούλιο. Λόγω αυτής της υποστελέχωσης, αλλά και της αύξησης του όγκου εργασίας, λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα τα παράπονα πολιτών για πλημμελή εξυπηρέτηση, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι δικαιολογημένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντεχνίες της ΑΗΚ: Άμεσες προσλήψεις προσωπικού ή

Επιπλέον, η ΑΗΚ δέχεται κριτική για την καθυστέρηση στην αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου της, ώστε να διευκολυνθεί η σύνδεση περισσότερων φωτοβολταϊκών πάρκων, και υποστηρίζει ότι προς τούτο απαιτείται σημαντική ενίσχυση, με προσωπικό , της αρμόδιας διεύθυνσης.

Στην επιστολή Ιουνίου των συντεχνιών προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε απαντήσει πως «το αίτημά σας για τη δημιουργία 393 νέων θέσεων είναι υπέρμετρα μεγάλο, εφόσον οδηγεί σε αύξηση του δυναμικού του οργανισμού κατά 17% και εάν συνυπολογισθούν και οι υφιστάμενες κενές θέσεις (285 εκ των 2.329 θέσεων που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2022), καταλήγουμε σε αύξηση κατά 678 άτομα, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους λειτουργίας και περαιτέρω αύξηση των τιμών χρέωσης ρεύματος».

Μεσολάβησαν διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας, Υπουργείου Οικονομικών και διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ και οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η κυβερνητική πλευρά κατέληξε στην εγκριση 145 θέσεων, που αντιλαβανόμαστε ότι δεν ικανοποιούν ούτε το δ.σ., ούτε τις συντεχνίες. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν έχει ακόμα προωθηθεί στη Βουλή (αν και είναι στα χέρια της Κυβέρνησης για περίπου ένα χρόνο, κάτι που οι συντεχνίες χαρακτήρισαν χθες κοροϊδία) και, ακόμα και αν εγκριθεί σύντομα, θα απαιτηθούν χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι η ΑΗΚ να προσλάβει προσωπικό. Προφανώς θα παραταθεί και η ταλαιπωρία του κοινού.

Αντιδράσεις για έλεγχο εγκαταστάσεων 

 

Πρέπει να σημειωθεί πως ενώ οι συντεχνίες αναγνωρίζουν και επικαλούνται την αδυναμία της ΑΗΚ, λόγω υποστελέχωσης, να εξυπηρετήσει επαρκώς τους πελάτες και συνεργάτες της, επικρίνουν μέσα από την επιστολή τους την Κυβέρνηση (Υπουργείο Μεταφορών) για την προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίου για «αποξένωση του ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από την ΑΗΚ, ευθύνη που της είχε αναθέσει από την ίδρυση της. Ο έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων», επισημαίνουν οι συντεχνίες, «είναι από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του οργανισμού προς την κοινωνία, αποτελεί εγγύηση και είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της Αρχής, όσο και των καταναλωτών». Η αλλαγή που προωθείται με το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων νέων υποστατικών, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών ακινήτων. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή αλλά δεν άρχισε ακόμη η συζήτησή του.

ΑΠΟΨΗ

Θέμα ποσότητας αλλά και ποιότητας

Είναι αναντίλεκτο ότι η ΑΗΚ δεν έχει το προσωπικό που απαιτούν ο ρόλος της και οι δραστηριότητες της. Κάποια στιγμή πρέπει, απ’ όλους, να γίνει αξιολόγηση της ορθότητας παλαιότερων σχεδίων αστόχευτης εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης, τα οποία χρυσοπληρώσαμε, μειώσαμε προσωρινά τον αριθμό των υπαλλήλων (και πανηγυρίσαμε για μεσοπρόθεσμο οικονομικό όφελος) και τελικά προκύπτει ότι απλά στείλαμε στον ιδιωτικό τομέα αρκετά πολύ καλά καταρτισμένα στελέχη της ΑΗΚ, τα οποία δυστυχώς δεν αντικαταστάθηκαν επαρκώς. Ιδιαίτερα στην κορυφή. Ούτε η προώθηση νεαρότερων στελεχών, εις βάρος της αρχαιότητας (που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν συνώνυμη της πείρας και των γνώσεων) απέδωσε. Η επιστημονική γνώση σταμάτησε προ πολλού να μεταδίδεται. Αυτό είναι ίσως πιο σοβαρό και από την υποστελέχωση.