Είτε με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, είτε με τις κομματικές προτάσεις θα συνεχιστούν οι στρεβλώσεις με τις πολλαπλές συντάξεις για τους κρατικούς αξιωματούχους. Δηλαδή, κάποιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις ή συντάξεις και μισθό.

Στην περίπτωση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ, οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι δεν θα λαμβάνουν φιλοδώρημα, όπως θα ισχύει για τους νέους αξιωματούχους που θα διοριστούν ή θα εκλεγούν μετά τον νέο νόμο. Συνεπώς, ένας υφιστάμενος βουλευτής, σε περίπτωση επανεκλογής του, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία θεωρείται ευρέως απαράδεκτη. Μάλιστα, στην περίπτωση που είναι συνταξιούχος, θα συνεχίσει να λαμβάνει παράλληλα σύνταξη και μισθό.

Δηλαδή, θα υπάρχει το φαινόμενο όπου δύο βουλευτές θα βρίσκονται διπλά -δίπλα στα κοινοβουλευτικά έδρανα και ο ένας που θα έχει επανεκλεγεί θα καλύπτεται από τον σημερινό νόμο, δηλαδή θα λαμβάνει εφάπαξ και σύνταξη και ο νέος βουλευτής, με τη νέα νομοθεσία, θα λαμβάνει μόνο φιλοδώρημα, το οποίο μάλιστα θα φορολογείται με 15%. Το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση εν ενεργεία υπουργού ή άλλου κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος στο μέλλον θα λάβει κάποιο νέο κρατικό αξίωμα.

Μόνο για νέους

Στην περίπτωση των κομματικών προτάσεων νόμου, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η σύνταξη που θα λαμβάνουν οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι να δίνεται αναλογικά, αυτό κρίθηκε από τη Νομική Υπηρεσία αντισυνταγματικό.
Ενώπιον της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως και οι 12 προτάσεις νόμου αντιμετωπίζουν ένα με δύο σημεία αντισυνταγματικότητας η κάθε μια. Στην περίπτωση όμως υιοθέτησης της τροπολογίας των Οικολόγων, για να ισχύει η ρύθμιση μόνο για τους νέους (επόμενους) αξιωματούχους, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως δεν θα υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, οι πολλαπλές συντάξεις θα συνεχιστούν για περίπου 100 κρατικούς αξιωματούχους.

Δύο σε ένα

Με αυτά τα δεδομένα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών βρίσκονται στα δύο στενά, βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο «παντρέματος» του νομοσχεδίου με τις προτάσεις νόμου που αφορούν την καταβολή της σύνταξης στο 65ο έτος αντί στο 60ο έτος που ισχύει σήμερα, καθώς και την οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης σε εν ενεργεία κρατικό αξιωματούχο.
Για το ζήτημα του 65ου έτους, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε πως, εάν προχωρήσει το νομοσχέδιο για την παραχώρηση φιλοδωρήματος, τότε το υπουργείο θα εξετάσει την παραχώρηση της σύνταξης στους κρατικούς αξιωματούχους στο 65ο έτος. Είπε, επίσης, πως για τους υφιστάμενους αξιωματούχους θα συνεχιστεί το πρόβλημα της παράλληλης καταβολής σύνταξης και μισθού. Πάντως, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με την εθελοντική αποποίηση της σύνταξης, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, καθώς μπορεί να παραβιάζεται ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα.

Φορολόγηση φιλοδωρήματος

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές κάλεσαν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο μη φορολόγησης με 15% του φιλοδωρήματος που θα λαμβάνουν οι νέοι κρατικοί αξιωματούχοι, μετά τον νέο νόμο. Όπως είναι η σημερινή κυβερνητική πρόταση, οι νέοι υπουργοί που θα διοριστούν μετά τον νέο νόμο θα λαμβάνουν πολύ πιο μεγάλο φιλοδώρημα από αυτό που θα παραχωρείται στους μελλοντικούς βουλευτές.
Αυτό, όπως υποστήριξαν βουλευτές, θα αποτελεί αντικίνητρο σε πολλά πρόσωπα να κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές.

Σε σχέση με τον διαφορετικό υπολογισμό του φιλοδωρήματος των υπουργών από αυτό των βουλευτών, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως ο υπουργός δεν μπορεί να ασκεί άλλο επάγγελμα, σε αντίθεση με τον βουλευτή, ο οποίος έχει δικαίωμα να εργάζεται.

Και όλα αυτά, την ώρα που η πλειοψηφία των κομμάτων δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη για νέο γύρο διαβουλεύσεων και για άτυπη συνάντηση με την εκτελεστική εξουσία, για την εξεύρεση νέας φόρμουλας, που να ικανοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η εισήγηση του Γενικού Λογιστή για τη σύσταση Ειδικού Ταμείου για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των αξιωματούχων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό φάνηκε ότι αυτός είναι θετικός να διερευνηθεί το ενδεχόμενο για μια συναινετική λύση.
Στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα καταβληθεί προσπάθεια για να εξευρεθεί η νομοθετική φόρμουλα που θα οδηγηθεί το συντομότερο ενώπιον της Ολομέλειας του Νομοθετικού Σώματος.