Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στη Γ ενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς και ουσιαστικού διαλόγου με την επιχειρηματική κοινότητα για τον σχεδιασμό πολιτικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.
Όπως είπε, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, προτεραιότητα αποτέλεσε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν είναι απομονωμένη από τις διεθνείς γεωοικονομικές εξελίξεις, αλλά η σταθερότητα και ευημερία της εξαρτώνται από την ικανότητα προσαρμογής και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας. Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου της ΟΕΒ για την ανάγκη ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις της εποχής επιβεβαιώνουν την ορθότητα μιας υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, χωρίς λαϊκισμό.
Σημείωσε πως η Κύπρος ενισχύει το διπλωματικό της αποτύπωμα, εδραιώνοντας τη θέση της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με πλεονεκτήματα και για την οικονομία. Τόνισε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή ενότητα αποτελεί ασπίδα για την αντιμετώπιση των διεθνών αναταραχών και πως η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 είναι μια ευκαιρία για προβολή της Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην “Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας” της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας και μετατροπή της οικονομίας σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων. Στο εθνικό επίπεδο, ανέδειξε το τρίπτυχο δημοσιονομική υπευθυνότητα – σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα – μεταρρυθμίσεις ως βάση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Παρουσίασε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2024, όπως η ανάπτυξη 3,4%, η ανεργία κάτω του 5% και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 4%, τονίζοντας ότι οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από διεθνείς οίκους δεν είναι αφηρημένοι δείκτες, αλλά μεταφράζονται σε συγκεκριμένα οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όπως είπε, οι διεθνείς επαφές φέρνουν νέες επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Amazon και η Plug and Play, ενώ εγκαινιάζεται και η καμπάνια “Brain Gain” για επιστροφή ταλαντούχων Κυπρίων από το εξωτερικό.
Ανακοίνωσε τη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στις 26 Μαΐου, ως βασικό εργαλείο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και την προώθηση του φορολογικού μετασχηματισμού με στόχο την έναρξη εφαρμογής του από 1/1/2026. Αναφέρθηκε σε φορολογικά κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις και ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντική πρόκληση και απαρίθμησε τα μέτρα που λαμβάνονται: κίνητρα για ΑΠΕ, άνοιγμα ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, ενίσχυση αποθήκευσης ενέργειας και αναβάθμιση του Σταθμού Δεκέλειας.
Για το εργατικό δυναμικό, υπογράμμισε τη στρατηγική προσέλκυσης εργαζομένων από τρίτες χώρες και τη σύναψη συμφωνιών με κράτη όπως η Αίγυπτος και την Ινδία, τονίζοντας τις βελτιώσεις στην ταχύτητα καταβολής επιδομάτων και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Επισήμανε τη σημασία της διαλειτουργικότητας των συστημάτων για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, ενώ αναφέρθηκε και στην επέκταση της ταχείας αδειοδότησης για αναπτύξεις.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως η πρόοδος έρχεται μέσα από συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, και διαβεβαίωσε την ΟΕΒ για τη συνεχή στήριξη της Πολιτείας. Όπως είπε, η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά είναι μεγάλη σε δυνατότητες, εφόσον λειτουργεί με σχέδιο, συνέπεια και συλλογική στόχευση.