Μικρό καλάθι για την επιτυχία του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, το αποκαλούμενο «mortgage to rent», που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών κρατούν οι τράπεζες, αν δεν διευκρινιστούν σημεία που τα θεωρούν κομβικά για την επιτυχία ή ακόμη αν δεν γίνουν αλλαγές που τις κρίνουν απαραίτητες.

Γεύση των προβληματισμών που υπάρχουν στους τραπεζικούς κύκλους έδωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων εννιαμήνου 2022, βάζοντας ακόμη μια παράμετρο στη συζήτηση, την αλλαγή κουλτούρας των δανειοληπτών, την οποία θεωρεί βασικό εμπόδιο για την επιτυχία του σχεδίου. Μάλιστα τόνισε αρκετές φορές ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στους δανειολήπτες τι θα αλλάξει αν πάρουν μέρος στην εφαρμογή του σχεδίου. Ζήτησε επίσης όπως η Κυβέρνηση δώσει ορισμένες διευκρινίσεις που θέλουν οι τράπεζες, για να αποφασίσουν στο τέλος αν θα πάρουν μέρος στο σχέδιο ή όχι. Ο κ. Νικολάου τόνισε ουκ ολίγες φορές, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ότι οι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν και θα ενταχθούν κάτω από το σχέδιο ενοίκιο αντί δόση, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα έχουν το σπίτι τους, το οποίο θα περάσει στην κυριότητα της ΚΕΔΙΠΕΣ και θα πρέπει με συγκεκριμένη διαδικασία να το ξανακερδίσουν, καθώς στα 5 χρόνια θα τους δίνεται η δυνατότητα να το επαναγοράσουν στην τρέχουσα τιμή που θα έχει το ακίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναμένουν σινιάλο από Βρυξέλλες για «ενοίκιο αντί δόσης»

Ο κ. Νικολάου, έχοντας την εμπειρία από τη συνήθη συμπεριφορά των δανειοληπτών, ανέφερε ότι αν ο Κύπριος νιώσει ότι δεν θα διατηρήσει το σπίτι του, το οποίο θα περάσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ, πιθανό να μην θέλει να πάρει μέρος στο σχέδιο, όσο ευάλωτος αν είναι. Ο διευθύνων σύμβουλος, σχετικά με την πρόνοια του προσχεδίου που προβλέπει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορεί να προχωρά σε αγορά και διαχείριση ακινήτων από ευάλωτους δανειολήπτες και θα αγοράζει από την τράπεζα και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων το 60% της αγοραίας αξίας της εξασφάλισης που έχουν υποβάλει για το δανεισμό που παραχώρησαν, εξέφρασε ορισμένες απορίες, που χρήζουν διευκρινίσεων από την Κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ανέφερε, πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος θα πληρώνει τα διάφορα χρέη σε τοπικές αρχές, ΣΑΛΑ, φόρους, με τα οποία είναι φορτωμένο το ακίνητο. Ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε αν για να φύγουν τα «μεμο» από την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες ή όχι και διευκρίνισε ότι αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος.

Σχετικά με τον αριθμό των δανειοληπτών που μπορεί να μπει στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, δεν είναι ξεκάθαρος. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει λόγο για 2.000 κατοικίες που θα περάσουν με αυτό τον τρόπο στην ΚΕΔΙΠΕΣ, με το κόστος κοντά στα €400 εκατ. Εκτιμάται πως οι δανειολήπτες που κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι για το Εστία φτάνουν τους 800. Πρόκειται για δανειολήπτες που έχουν αποκαλύψει τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους.