Την πρώτη τους κοινή συνάντηση ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας θα έχουν σήμερα εκπρόσωποι των συντεχνιών οικοδόμων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ  και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στις μεταξύ τους επαφές για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.

Η σημερινή, ωστόσο, συνάντηση εκτιμάται πως θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και θα επικεντρωθεί στην καταγραφή των κύριων προβλημάτων που οδήγησαν τις απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο σε αδιέξοδο. Ως εκ τούτου, συνδικαλιστικές πηγές ανέφεραν πως η σημερινή μεσολάβηση – την οποία ζήτησαν από κοινού οι δύο πλευρές – θα θεωρηθεί εποικοδομητική και επιτυχής εφόσον οριστεί νέα συνάντηση ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Η σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία αφορά περίπου 40.000 εργαζόμενους και έληξε τον Μάιο. Το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις για ανανέωσή της, όπως έγραψε ο «Φ», προέκυψε μετά από μόλις δύο συναντήσεις των συντεχνιών με την ΟΣΕΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αυτό που κυρίως προκάλεσε το αδιέξοδο, όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, ήταν το αίτημα που υπήρξε από πλευράς ΟΣΕΟΚ, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί γενικότερα εξαιτίας και του πληθωρισμού, για παράταση της υφιστάμενης σύμβασης για άλλο ένα χρόνο, χωρίς όμως την καταβολή ΑΤΑ το 2023, συνδέοντας το ζήτημα της ΑΤΑ με αίτημα της εργοδοτικής πλευράς προς την Στατιστική Υπηρεσία  για επαναφορά του δείκτη ωρομισθίων οικοδομικών επαγγελμάτων.

Το πιο πάνω, υποστήριξαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ με παρεμβάσεις τους και στα εκφραστικά τους όργανα, κάνοντας λόγο αμφότερες για αρνητική στάση της ΟΣΕΟΚ στις διαπραγματεύσεις.

«Στις μόλις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΟΣΕΟΚ, η προσπάθεια οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, εξαιτίας της αρνητικής στάσης του Συνδέσμου εργολάβων», ανέφερε στην «Εργατική Φωνή», ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων της ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαππουτής, εκφράζοντας τη λύπη του για την αρνητική εξέλιξη και υποστηρίζοντας ότι από τα έξι αιτήματα που υποβλήθηκαν προς την ΟΣΕΟΚ, τα δυο αφορούσαν επαναφορές των μισθών και του φιλοδωρήματος και όχι αυξήσεις, οι οποίες εκκρεμούσαν από την προηγούμενη ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τα έτη 2018 – 2022. Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Τσιαππουτής, ενώ αναμέναμε από την ΟΣΕΟΚ ότι θα εκτιμούσε τη συνετή και υπεύθυνη στάση μας, η οποία είχε ως στόχο τη γρήγορη και χωρίς αντιπαραθέσεις ανανέωση της σύμβασης «η αδιάλλακτη στάση που τήρησε από την αρχή έδειξε ότι θα οδηγούσε τη διαδικασία στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι όπως διαμορφώθηκαν οι εξελίξεις δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να αποταθούμε στη μεσολαβητική υπηρεσία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την ευχή ότι η ΟΣΕΟΚ θα αλλάξει στάση «προς αμοιβαίο όφελος».

Σε δικές του δηλώσεις στο «Εργατικό Βήμα», ο γ.γ. της συντεχνίας οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου αναφέρθηκε επίσης σε αρνητική στάση της ΟΣΕΟΚ. Όπως είπε, η Ομοσπονδία Εργολάβων, στηριζόμενη στη λογική των διαφόρων εργοδοτικών συνδέσμων αλλά και στην στάση που επέδειξαν στα ζητήματα που προηγήθηκαν, που είχαν σχέση με τον κατώτατο μισθό και την ΑΤΑ, συνεχίζει με το ίδιο σκεπτικό, θέλοντας να βάλουν στους ώμους των εργαζομένων τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξήσεις των τιμών. Ανέφερε ακόμα πως τα αιτήματα των εργαζομένων είναι συγκαταβατικά και πολύ μετρημένα, σημειώνοντας πως οι συντεχνίες προσέρχονται ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας με αποφασιστικότητα. Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την  ελπίδα να επικρατήσουν άλλες σκέψεις, ώστε να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση προς όφελος όλων και προειδοποίησε την ίδια ώρα πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εργατική πλευρά θα αντιδράσει ανάλογα.