Μέτρα που θα διευκολύνουν την ένταξη Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στην αγορά εργασίας των ελεύθερων περιοχών επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, μετά από σχετικές συστάσεις και της Κομισιόν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ», ο Κυριάκος Κούσιος, προχωρά στη σύσταση τεχνικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, ενώ βρίσκονται, όπως πληροφορούμαστε, σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπινού Δυναμικού, στην οποία ήδη δόθηκαν οδηγίες για κατάρτιση προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής αλλά και προγραμμάτων κατάρτισης που θα απευθύνονται σε Τ/Κ.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, αυτό που προωθείται είναι η εκπόνηση διαφόρων προγραμμάτων από την ΑνΑΔ, που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν την ένταξη περισσότερων Τ/Κ στην απασχόληση στις ελεύθερες περιοχές. Σήμερα, είπε, γύρω στους 2.600 Τ/Κ εργάζονται στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως στην οικοδομική βιομηχανία και λιγότεροι στον τομέα της φιλοξενίας και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδειες για 7.000 θέσεις εργασίας σε άτομα υψηλής εξειδίκευσης

Όπως εξήγησε, μετά από σχετικές βολιδοσκοπήσεις και της ΕΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία νέων μέτρων για αύξηση του αριθμού των Τ/Κ που, εφόσον επιθυμούν, θα μπορούν να εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι το θέμα της γλώσσας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για εργοδότηση Τ/Κ, εξετάζεται όπως η ΑνΑΔ, με την εμπλοκή και του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει σύντομα στην προσφορά προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής προς Τ/Κ.

Είναι για αυτό, συμπλήρωσε, που εκπρόσωπος της ΑνΑΔ θα συμμετάσχει στην τεχνική επιτροπή που συστήνεται και στην οποία, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, κάθε συντεχνία και εργοδοτική οργάνωση θα συμμετέχουν με ένα εκπρόσωπο. Στην ίδια επιτροπή θα βρίσκονται δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, αλλά  και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς τα μέτρα που εξετάζονται για διευκόλυνση της ένταξης των Τ/Κ στην αγορά εργασίας θεωρούνται και μέτρα χαμηλής πολιτικής για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Για το ΥΠΕΞ, όπως πληροφορούμαστε, η όλη προσπάθεια καταγράφεται και ως μέτρο για απεξάρτηση της Τ/κ κοινότητας από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαριά ατζέντα Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και λόγω ΑΤΑ

Ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης φαίνεται να αντιμετωπίζουν το εν λόγω μέτρο και οι Βρυξέλλες, βάσει και των όσων αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «Καθημερινή», φέρνοντας στο φως σχετική επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της ΕΕ προς τις κυπριακές αρχές για το ζήτημα. Στην ίδια επιστολή καταγράφεται και η πρόθεση της ΕΕ να συνδράμει οικονομικά την όλη προσπάθεια, μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία. Για το θέμα, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ήδη τους κοινωνικούς εταίρους, καλώντας τους να ορίσουν εκπρόσωπό τους στην τεχνική επιτροπή που θα συσταθεί. Στις δηλώσεις του για το θέμα στον «Φ», ο κ. Κούσιος παραδέχτηκε πως η όλη προσπάθεια γίνεται μετά και από τη βολιδοσκόπηση/σύσταση της ΕΕ, εκτιμώντας πως η περαιτέρω ενθάρρυνση και διευκόλυνση των Τ/Κ στην αγορά εργασίας θα μπορούσε όχι μόνο να αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων αλλά και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού που καταγράφεται στις ελεύθερες περιοχές. Ενόψει τούτων, η ΑνΑΔ, όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, δεν μελετά μόνο προγράμματα εκμάθησης ελληνικών στους Τ/Κ αλλά και προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης για απορρόφηση Τ/Κ στην απασχόληση. Προκειμένου, πάντως, η ΑνΑΔ να προχωρήσει, ο υπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες, καθώς η Αρχή προσφέρει προγράμματα κατά κύριο λόγο σε ανέργους και σε υφιστάμενους εργαζόμενους. Ερωτηθείς, πάντως, πότε τα μέτρα και τα προγράμματα που θα απευθύνονται στους Τ/Κ θα είναι έτοιμα, ανέφερε «σύντομα» και εκτός απροόπτου εντός του τρέχοντος έτους.

ΑΠΟΨΗ

“Γέφυρα” με οφέλη

Εφόσον υπάρξουν μέτρα που πράγματι θα διευκολύνουν την προσέλκυση Τουρκοκυπρίων στην αγορά εργασίας, θα προκύψουν οφέλη τόσο για μερίδα συμπατριωτών μας στα κατεχόμενα όσο και για την οικονομία στις ελεύθερες περιοχές. Καθώς αρκετές επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται, μετά και τη φυγή κοινοτικών εξαιτίας της πανδημίας, από έλλειψη προσωπικού. Λόγω αυτής της «φυγής» των κοινοτικών, τα αιτήματα στο Υπουργείο Εργασίας για εργοδότηση ξένων από τρίτες χώρες είναι συνεχή, όπως και τα αιτήματα για επίσπευση των διαδικασιών. Ενόψει τούτου, θα μπορούσε το όλο εγχείρημα με την ενθάρρυνση των Τ/Κ να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές να αποτελέσει μια κάποια λύση. Φτάνει να μην αρκεστεί σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής.