Οι αυξημένες δαπάνες έχουν ως στόχο να προωθήσουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, που είναι η απάντησή μας στην κρίση, είπε σε ομιλία του στη Βουλή, με την ευκαιρία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι, ο 10ος και τελευταίος προϋπολογισμός της παρούσας κυβέρνησης, παρουσιάζει αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκατ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, υπάρχει αύξηση των δαπανών, αλλά και μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους:

  • Οι πιστώσεις για έργα ανάπτυξης είναι αυξημένες κατά περίπου 12% σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Οι πιστώσεις για την κοινωνική προστασία είναι αυξημένες περίπου κατά 4%
  • Οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται κατά 15% περίπου
  • Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι και αποπληρωμές δανείων) είναι κατά €500 εκατ. χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρατικός προϋπολογισμός: Πολλές οι τροπολογίες, χωρίς ουσία

Αλλάζει η παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο προϋπολογισμός έχει όλα τα εργαλεία με τα οποία η οικονομία θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής στην οικονομία. Όπως είπε:

«Ο τελευταίος μας προϋπολογισμός κατατίθεται σε μια περίοδο που αλλάζει ο ρους της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλάζει σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πολύ δύσκολης εποχής για την παγκόσμια οικονομία. Μιας εποχής που δεν καλούμαστε απλά να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκριθούμε σε διεθνείς προκλήσεις. Μιας εποχής που με αφετηρία μια νέα εξωγενή κρίση αλλά και την κλιματική αλλαγή θα έχει κατά τη γνώμη μου, για τα επόμενα χρόνια τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Γεωπολιτική αστάθεια με μεγάλες επιπτώσεις στην συγκέντρωση της παραγωγής. Σηματοδοτείται η αρχή της αποπαγκοσμιοποίησης με την ασφάλεια να παίζει πιο καθοριστικό ρόλο στην συγκέντρωση κεφαλαίου και επενδύσεων παρά μέχρι τώρα το φθηνό εργατικό δυναμικό.
  • Το τέλος του φθηνού χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων.
  • Το τέλος της εποχής των φθηνών ενεργειακών προϊόντων.
  • Δραστικές ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας.
  • Αυστηρή στάση των αγορών, με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών να έχει προεξέχοντα ρόλο απ’ ότι στο παρελθόν».