Νέα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου, έρχονται να βάλουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην επαρχία Λάρνακας με επίκεντρο την Πύλα, την Ορόκλινη και το κέντρο της πόλης. Στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο της επαρχίας, προστέθηκαν ήδη τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ προγραμματίζονται αρκετές άλλες, ανάμεσά τους και το πρώτο ρομποτικό ξενοδοχείο, ενώ θα προστεθούν εκατοντάδες κλίνες και από τουριστικά διαμερίσματα. 

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), οι προγραμματιζόμενες αναπτύξεις, καταδεικνύουν πως η Λάρνακα αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στους τομείς του τουρισμού και δημιουργούν πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές.  

Ήδη λειτουργεί από τον Οκτώβριο στην παραλιακή περιοχή Ορόκλινης το «Radisson Beach Resort», που διαθέτει 202 δωμάτια και σουίτες παρέχοντας υπηρεσίες πεντάστερου ξενοδοχείου. Η μονάδα διαθέτει τρία εστιατόρια και lounge bar, αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, spa & wellness centre.  

Ακριβώς δίπλα θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο του 2023, το ξενοδοχείο «Mercure Beach Resort Larnaca», του γαλλικού ξενοδοχειακού κολοσσού Accor Group, ο οποίος πρόσφατα σύναψε συμφωνία με την Solaar Hospitality. Το πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο διαθέτει 60 δωμάτια, σουίτες και τρεις επαύλεις, εστιατόριο, υπαίθριο μπαρ στην οροφή και spa. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραγική κατάσταση σε σχολεία της Λάρνακας

Την παλιά αίγλη της ιστορικής ομώνυμης πλατείας στο κέντρο της πόλης, επιδιώκει να επαναφέρει το νέο ξενοδοχείο «Pallas Hotel», που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 43 πολυτελή δωμάτια εκ των οποίων 6 σουίτες με έξυπνη τεχνολογία. Στον χώρο θα λειτουργούν, επίσης, εστιατόριο, πισίνα, γυμναστήριο και roof garden με sky bar. 

Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια του ομίλου εταιρειών Quality, που μετά το «Radisson Beach», προγραμματίζει άλλα τρία ξενοδοχεία στην περιοχή και ένα τέταρτο στο κέντρο της πόλης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προϋπολογισμός: Αύξηση δαπανών, μείωση κόστους για χρέος

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αναμένεται να αρχίσει η ανέγερση υπερπολυτελούς μονάδας στη Ορόκλινη σε γη 15.000 τ.μ. δίπλα από το εστιατόριο «Χρυσό Ψάρι». Σύμφωνα με την εταιρεία, το ξενοδοχείο θα φέρει το όνομα μεγάλης αλυσίδας του εξωτερικού και θα διαθέτει περίπου 200 δωμάτια. 

Επιπρόσθετα, δύο εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία στην Πύλα θ’ αναβαθμιστούν πλήρως και θα λειτουργήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι ως αδειούχα διαμερίσματα Α΄ κατηγορίας. Πρόκειται για το πρώην «Stavros Hotel» που θα φέρει το brand της Best Western και έχει 33 διαμερίσματα, καθώς και το πρώην «Aris Hotel», με 19 οργανωμένα διαμερίσματα.   

Η εταιρεία, θα δημιουργήσει στην Κύπρο και το πρώτο ρομποτικό ξενοδοχείο, που θα φέρει τη σφραγίδα της αλυσίδας Holiday Inn Express. Το πρωτοποριακό city hotel, θα βρίσκεται στη λεωφόρο Μακαρίου και θα είναι δυναμικότητας 53 δωματίων.   

Τέσσερα νέα ξενοδοχεία από την NCH Capital

Εντός του 2023, αναμένεται πως θα ξεκινήσουν και οι τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις της NCH Capital Inc. Οι τρεις αναπτύξεις βρίσκονται στην Πύλα και περιλαμβάνουν το «Troy Resort & Spa», 280 διαμερισμάτων τύπου condo, το τετράστερο «Beau Rivage Hotel & Residences», 111 δωματίων και 66 διαμερισμάτων και το πεντάστερο «Floating Scapes», 220 δωματίων, 88 διαμερισμάτων και 10 επαύλεων. Επιπρόσθετα, η εταιρεία προχωρεί άμεσα και στην ανέγερση ξενοδοχείου boutique 60 δωματίων, στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου, με την ονομασία «St. Lazarus Hotel». 

Στον τουριστικό χάρτη, μπαίνει όμως και ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού, που αποκτά το πρώτο ξενοδοχείο εντός των ορίων του. Πρόκειται για το τετράστερο «Parayialia Hotel», δυναμικότητας 196 δωματίων και θα ανεγερθεί στον παραλιακό δρόμο του Μενεού. 

Στα όρια του Δήμου Λάρνακας, εξάλλου, εκκρεμεί η αδειοδότηση πέραν των 1.000 κλινών και από τις 33 νέες αιτήσεις, οι 13 αφορούν σε διατηρητέες οικοδομές. «Αυτό συνάδει πλήρως με τον στόχο για αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων ως μέτρο διάσωσης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της πρόσδοσης χαρακτήρα στην πόλη αλλά και της προσφοράς εναλλακτικών επιλογών διαμονής που αναζητά ο σύγχρονος τουρίστας», σημειώνει η ΕΤΑΠ Λάρνακας.