Αντιμέτωπες με χρηματικές ποινές θα βρίσκονται οι οντότητες που καθυστερούν να καταθέσουν τα οφειλόμενά τους στο Ειδικό Ταμείο για το συνταξιοδοτικό. Το Γενικό Λογιστήριο εξέδωσε εγκύκλιο για τη διαδικασία που θα ακολουθείτε για την καταβολή των ποσών τόσο του εργοδότη όσο και του εργοδοτούμενου.

Παράλληλα προχωρεί σε συστάσεις καλώντας τους επηρεαζόμενους να συμμορφώνονται με τον νόμο και να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα. Το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2023. Στο σχέδιο εντάσσονται όσοι μόνιμοι υπάλληλοι προσελήφθησαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 αλλά και το έκτακτο προσωπικό αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ποσοστό χρηματοδότησης του Ειδικού Ταμείου θα καταβάλλεται κάθε μήνα από τον εργοδότη και από κάθε μέλος του σχεδίου από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, τόσο η συνεισφορά του υπαλλήλου όσο του εργοδότη θα πρέπει να καταβάλλεται ταυτόχρονα στον τραπεζικό λογαριασμό του Ειδικού Ταμείου στην Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, τονίζει πως αποκλειστική ευθύνη για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, για τον υπολογισμό, την ορθότητα του μισθολογίου και του ποσού που καταβάλλεται στο Ειδικό Ταμείο, έχει η οντότητα που εργοδοτεί το κάθε μέλος.

Σημειώνεται πως για τους εργαζόμενους οι οποίοι πληρώνονται από το κρατικό μισθολόγιο, το Γενικό Λογιστήριο θα ρυθμίσει τις διαδικασίες κεντρικά έτσι ώστε να μη χρειαστεί οποιαδήποτε ενέργεια από τα Υπουργεία. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αρμόδιες αρχές θα καταβάλουν το οφειλόμενο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει καθοριστεί. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μετά την κατάθεση του ποσού στον λογαριασμό του Ειδικού Ταμείου, οι οντότητες που εργοδοτούν μέλη του Ταμείου συμπληρώνουν ηλεκτρονικό αρχείο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλουν νέο συνταξιοδοτικό και οι τρεις

Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό αρχείο πλήρως συμπληρωμένο και κλειδωμένο θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Σημειώνεται όσες οντότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν εργοδοτούν κανένα μέλος του Ειδικού Ταμείου θα πρέπει να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο. Σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών εισφορών, από την ημέρα διορισμού των επηρεαζόμενων μέχρι το τέλος το 2022, το Γενικό Λογιστήριο θα εκδώσει σύντομα νέες οδηγίες. Το ίδιο θα πράξει και για τους εργαζόμενους που θα αφυπηρετήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όσα μέλη εντάσσονται στο Ειδικό Ταμείο και λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2013.