«Η Silicon Valley Bank εξυπηρετούσε εταιρείες τεχνολογίας και επιχειρήσεις που παρείχαν παρεμφερείς υπηρεσίες, οι οποίες μετά την έξαρση του κορωνοϊού είχαν παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αποταμιεύσεις στη συγκεκριμένη τράπεζα», ανέφερε στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης. Και επενδυτές συμπλήρωσε, που ήθελαν να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις προχωρούσαν σε επενδύσεις μέσω της Silicon Valley, η οποία είχε συσσωρεύσει ένα σημαντικό ποσό ρευστότητας στα βιβλία της, το οποίο δεν μπόρεσε να διοχετεύσει μέσω δανεισμού.

«Οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν αρκετά κεφάλαια για να προχωρήσουν στις επενδύσεις που χρειάζονταν. Αποτέλεσμα επένδυσαν σε χρεόγραφα της κυβέρνησης της Αμερικής, τα οποία χαρακτηρίζονται “ασφαλή ομόλογα”. Με την αύξηση των επιτοκίων, η αξία των συγκεκριμένων ομολόγων είχε μειωθεί σημαντικά και όταν οι εταιρείες τεχνολογίας ζήτησαν τα κεφάλαια τους για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους, αντί να προχωρήσουν σε δανεισμό, αποτέλεσμα να έχουμε την κατάληξη που είχαμε. Δεν κατάφερε η τράπεζα να δώσει πειστικές απαντήσεις με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στις επιχειρήσεις» εξήγησε ο κ. Γιασεμίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάρρευση τραπεζών: Προς αναθεώρηση η αύξηση επιτοκίων

Αντίκτυπος στην Ευρώπη;

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά αλλά όχι ανησυχητικά, σημείωσε ο Τάσος Γιασεμίδης. Δεδομένων των Αμερικανικών διαβεβαιώσεων ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των επενδυτών θα διαφανεί είπε, από το πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια, τα οποία αναμένουν αρνητική ψυχολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανέπτυξε τις διαφορές με την Leman Brothers to 2008 και τα διαφορετικά οικονομικά δεδομένα, καθώς και τις παρεμβάσεις από τους επόπτες που διαμόρφωσαν το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Activeradio