Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να έπεισε χθες σε γενικές γραμμές ότι έχει καλές προθέσεις για αντιμετώπιση του μεγάλου βραχνά της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων και της διατήρησης σε ψηλά επίπεδα των τραπεζικών χρεώσεων, αλλά και για προώθηση λύσεων για κοινωνικά πιο δίκαιες εκποιήσεις, ωστόσο χθες στη Βουλή δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που να προσφέρουν λύσεις, κάτι που επισημάνθηκε και από βουλευτές.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να επιβάλει στις τράπεζες επιτοκιακή πολιτική, ωστόσο, ο Μάκης Κεραυνός πήρε σαφή θέση υπέρ της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων και της προώθησης αναδιαρθρώσεων αντί εκποιήσεων και είπε ότι ήδη έκανε ξεκάθαρες συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών διεμήνυσε πως σε περίπτωση που οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και τις συστάσεις του, θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ενσωμάτωση σε νομοθεσία του Κώδικα Αναδιαρθρώσεων της Κεντρικής Τράπεζας (ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν εφαρμόζεται), η ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η νομοθετική ρύθμιση-προώθηση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, καθώς και ο καταρτισμός καταλόγου στρατηγικών κακοπληρωτών – δανειοληπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρές υποδείξεις ΥΠΟΙΚ σε τράπεζες για επιτόκια, χρεώσεις

Δεν παρακαλούμε κανένα

«Δεν παρακαλούμε κανένα, κάνουμε σαφέστατες υποδείξεις», ανέφερε ο κ. Κεραυνός. Κατά τον ίδιο, οι τράπεζες έχουν κοινωνική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που την ώρα της κρίσης πλήρωσε βαρύ τίμημα για τις τράπεζες, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν όλοι οι δανειολήπτες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είπε πως δεν μπορούν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν.

Σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι πολίτες από την άνοδο των επιτοκίων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς σχεδίων επιδότησης επιτοκίων, που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για τα καταθετικά επιτόκια είπε πως είναι χαμηλά και εξέφρασε την πεποίθηση να υπάρξει ανταπόκριση για αύξησή τους.

Υπέρ του Δικαστηρίου Εκποιήσεων

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ανέμεναν ότι χθες θα τους παρουσιάζονταν κάποια μέτρα διόρθωσης του πλαισίου εκποιήσεων, όμως ο κ. Κεραυνός τούς είπε πως, εξαιτίας του μικρού χρονικού διαστήματος που είχε στη διάθεσή του, δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει προτάσεις. Όμως, απαντώντας στο ΔΗΚΟ, διαβεβαίωσε πως το υπουργείο δεν θα μπει μπροστά του, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που προχωρήσει σε κατάθεση προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αναδιαρθρώσεις, νοουμένου, όπως εξήγησε, ότι θα συναινεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, υποστήριξε πως οι συνεχείς αναστολές των εκποιήσεων δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά το διογκώνουν, τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται υπό την παρακολούθηση των οίκων αξιολόγησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε σχέση με τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου Εκποιήσεων, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ, νοουμένου πως θα εκδικάζονται τάχιστα οι υποθέσεις. Όπως είπε, δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένας θεσμός ο οποίος θα εκδίδει αποφάσεις σε 5 με 10 χρόνια. Δεν ξεκαθάρισε όμως, κατά πόσο θα καταθέσει η Κυβέρνηση νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων ή αν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης η πρόταση νόμου ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, που εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών.

Ο υπουργός επικαλέστηκε και στοιχεία, από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων,  σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό επιτυχίας (ολοκλήρωσης) στις διαδικασίες εκποιήσεων είναι 15%. Πρόσθεσε ότι το 65% των εκποιήσεων που έγιναν αφορούσαν χωράφια, το 35%  διαμερίσματα και το 15% οικόπεδα. Κατά τον ίδιο, τα στοιχεία των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων δείχνουν ότι δεν γίνονται εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.