Νέα προσπάθεια θα καταβάλουν τη Δευτέρα Κυβέρνηση και κόμματα για να ξεκαθαρίσει το θέμα των εκποιήσεων. Μετά την απόρριψη στις 6 Απριλίου της πρότασης να συζητηθεί στην Ολομέλεια, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, η εισήγηση του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και του σοσιαλιστή βουλευτή Κωστή Ευσταθίου για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου, όλα πλέον θα τεθούν επί τάπητος. Δηλαδή, τόσο η συγκεκριμένη πρόταση νόμου όσο και οι 18 άλλες προτάσεις νόμου που εκκρεμούν στο Κοινοβούλιο για τις εκποιήσεις, θα τεθούν τη Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η πλειοψηφία των 19 προτάσεων που βρίσκονται στη Βουλή είναι άνευ ουσίας, καθώς έχει παρέλθει ο σκοπός για τον οποίο έχουν κατατεθεί, συνεπώς κάποια στιγμή θα αποσυρθούν. Σημειώνεται πως 12 από τις 19 προτάσεις νόμου τις συνυπογράφουν βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ), οι οποίοι τις κατέθεσαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση και δεν είναι σαφές αν επιμένουν στην προώθησή τους, ως είχαν κατατεθεί.

Στην Επιτροπή Οικονομικών εκκρεμούν και πέντε προτάσεις από το ΕΛΑΜ, τέσσερις από τους Οικολόγους, τρεις από το ΑΚΕΛ και μια από τον ΔΗΣΥ. Η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων επιθυμούν διακαώς αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, καθώς από το 2018 έχουν καταστεί πιο γρήγορες διαδικασίες των πλειστηριασμών των ενυπόθηκων ακινήτων, ενώ έχει περιοριστεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για αμφισβήτηση του χρεόυς και της εκποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και άλλες χαλαρώσεις για ΦΠΑ 5% από τη Βουλή

Τα κόμματα θα ασκήσουν πιέσεις στην Κυβέρνηση για να υπάρξουν κάποιες νέες ρυθμίσεις, λόγω του γεγονότος ότι ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο ούτως ή άλλως καλύπτει λίγους δανειολήπτες, κυρίως κάποιους που λαμβάνουν κρατικά επιδόματα. Θεωρούν πως πολλοί δανειολήπτες είναι ακάλυπτοι, ενώ δεν αποκλείεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές σε σχέση με τον νόμο που διέπει τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και διαχείρισης δανείων.

Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η πρόταση για τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου Εκποιήσεων, για το οποίο θα ασκηθούν πιέσεις από τα συμπολιτευόμενα κόμματα να συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eτοιμάζουν λύση για τις εκποιήσεις – Ζητά χρόνο ο ΥΠΟΙΚ

Από την άλλη, η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί τα κόμματα να αλλάξουν το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, καθώς αυτό θα έβαζε σε περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και την οικονομία γενικότερα. Δεν αποκλείεται μέχρι τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει τα χαρτιά του στη Βουλή, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που επεξεργάζεται. Υπενθυμίζεται πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, είχε δηλώσει ότι μελετά το ενδεχόμενο νομοθετικών ρυθμίσεων για αποτελεσματικότερη εφαρμογή αναδιαρθρώσεων και προστασία δανειοληπτών, καθώς και για ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.