Πόσο μπορεί να αυξηθεί η τρέχουσα δόση ενός στεγαστικού δανείου είναι το ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ζουν  με αυτήν την αγωνία από πέρυσι τον Ιούλιο κάθε φορά που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Στις 4 Μαϊου αναμένεται όπως όλα δείχνουν ακόμη μια αύξηση κατά 0,25% στο επιτόκιο και υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει ακόμη μια ισόποση στις 15 Ιουνίου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ίλιγγο στους δανειολήπτες ενός μέσου στεγαστικού δανείου καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανόδου με δεδομένο ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει δεσμευθεί πως θα προχωρά σε αυξήσεις μέχρι και τον Ιούλιο.  Τα δάνεια που θεωρούνται πιο ευαίσθητα είναι προφανώς τα στεγαστικά δάνεια και το κόστος εξυπηρέτησης έχει ήδη εκτοξευθεί σημαντικά.

Με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3% και το Euribor 3μήνου στο 3,17%, οι μηνιαίες δόσεις των δανείων έχουν ήδη υποστεί σημαντικές αυξήσεις που συνεπάγεται δυσκολίες στην εξυπηρέτηση κάθε μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός έχει προτρέψει τις τράπεζες  να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων κάτι που δεν βλέπουν και τόσο θετικά οι τραπεζικές διοικήσεις αλλά και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ο οποίος επισύρει την προσοχή μην έρθουν τα δάνεια αυτά ένα βήμα πιο κοντά ώστε να μπουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Υπουργός περιμένει τι θα πράξουν οι τράπεζες και οι  εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, σε σχέση με το αίτημα του για την λήψη μέτρων συγκράτησης των αυξανόμενων δανειστικών επιτοκίων για εξυπηρετούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι €350 χιλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στεγαστικά: Ο πελάτης μπορεί να κλειδώσει σταθερή δόση

Οι δανειολήπτες και ειδικά όσοι πήραν τα τελευταία χρόνια στεγαστικό δάνειο μπορεί να δουν το επιτόκιο να σπάει το φράγμα του 6,5%, από 2,5% που ήταν τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων. Για παράδειγμα, ένα δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών η δόση τον Ιούλιο του 2022 ήταν 530 ευρώ, καθώς το μέσο επιτόκιο αγοράς ήταν στο 2,50%. Σήμερα οι πελάτες των τραπεζών που έχουν στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το Euribor βλέπουν την δόση να έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Η δόση σήμερα για το ίδιο δάνειο υπολογίζεται στα €710 ευρώ και με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν άλλες δυο αυξήσεις επιτοκίων η δόση για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα φθάσει στα 750 ευρώ. Οι επόμενοι ριγμένοι είναι όσοι έχουν πάρει δάνειο με Euribor βλέποντας με τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο να είναι κοντά στο 5% με 5,5%. Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια η δόση είναι 700  ευρώ από 520 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο.

Πρόταση ΕΔΕΚ για απορρόφηση αύξησης

Tην πρόταση για απορρόφηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες, που κατάθεσε από τις 6 Δεκεμβρίου επαναφέρει η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι παρά την άτεγκτη στάση των τραπεζών, η οποία προσεγγίζει τις παρυφές της κοινωνικής αναισθησίας, να συζητήσουν έστω τρόπους αντιμετώπισης των απανωτών αυξήσεων στο επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενόψει της διαφαινόμενης νέας αύξησης στα δανειστικά επιτόκια που αναμένεται στις 4 Μαΐου, η ΕΔΕΚ επιμένει να καταθέτει την πρόταση της, η οποία χρονολογείται από τις 6 Δεκεμβρίου 2022, για την απορρόφηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες, για στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια. Προσθέτει επίσης, ότι επειδή διάγνωσαν εγκαίρως και ανησυχούν έντονα για τις συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων, στην αύξηση του ποσοστού των μη – εξυπηρετουμένων δανείων και των εκποιήσεων, καταθέτουν και εναλλακτική πρόταση, η οποία έχει ως εξής: Το ποσό που θα αναλογούσε από την απορρόφηση από τις τράπεζες του 50% της αύξησης των επιτοκίων στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων, να επιστραφεί ως έμβασμα στους επηρεαζόμενους από την αύξηση δανειολήπτες. Αυτή η διευθέτηση σημειώνει θα μπορούσε να ισχύσει για να ένα χρόνο και να εδράζεται στη βάση κοινωνικών κριτηρίων.

Προτάσεις νόμου για εκποιήσεις στην Βουλή

Σειρά προτάσεων νόμου για την τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου, που αφορούν μεταξύ άλλων τις διαδικασίες εκποίησης ακινήτων και τα δικαιώματα του ενυπόθηκου δανειστή αλλά και για την τροποποίηση του περί της σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως νόμου, ώστε οι αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να καθίστανται δεσμευτικές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί. Οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από μεγάλο αριθμό βουλευτών, είτε χωριστά είτε από κοινού, αφορούν μεταξύ άλλων την τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου, ώστε να δοθεί το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη, όπως σε διαδικασία πώλησης ακινήτου από ενυπόθηκο δανειστή, προχωρεί με καταχώριση αίτησης/έφεσης για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης όταν αμφισβητεί το ύψος του απαιτητού από πλευράς του δανειστή χρέους. Επίσης με την τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου, ώστε να διαφυλαχθεί το συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης οφειλέτη στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αμφισβητήσει το εμφανιζόμενο ως ποσό οφειλής ή τη νομιμότητα της υποθήκης ή να ζητήσει την αναγνώριση καταχρηστικής συμπεριφοράς του ενυπόθηκου δανειστή. Επίσης, περιλαμβάνεται πρόταση νόμου αφορά την τροποποίηση του περί της σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης νόμου, ώστε δανειολήπτες οι οποίοι παραλαμβάνουν έγγραφη ειδοποίηση τύπου “I” με την οποία καλούνται να εξοφλήσουν το ενυπόθηκο χρέος, περιλαμβανομένων τόκων και εξόδων είσπραξης αυτού, να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για παραπομπή σε διαιτησία χρηματοοικονομικής διαφοράς που προκύπτει από την εν λόγω επίδοση.