Στον Λόφο καταβλήθηκε, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, έντονη προσπάθεια προκειμένου να κλείσουν το πρόβλημα που προέκυψε με τις υπερωρίες της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου. Από την άλλη τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, βάζουν πίεση προς το Προεδρικό στοχεύοντας στις πολιτικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέλαβαν χθες το βάρος της υπεράσπισης της προεδρικής γραμμής. Παραδέχθηκαν αμφότεροι ότι έγινε λάθος στο θέμα της κας. Κωμοδορόμου. Απ’ εκεί και πέρα αμφότεροι οι υπεραμύνθηκαν του Προέδρου Χριστοδουλίδη ως προς τις ευθύνες που καταλογίζονται από την αντιπολίτευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στις δηλώσεις του ανέφερε πως ο ίδιος υπέγραφε τα έγγραφα με τις υπερωρίες της κας. Κωμοδρόμου «καλή τη πίστει». Επίσης παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος στο θέμα των υπερωριών της τέως αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου γι’ αυτό και αποσύρθηκε το σχετικό αίτημα που αφορούσε την πληρωμή των υπερωριών. Στη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε πολλές φορές πως το ζήτημα που προέκυψε με τις υπερωρίες της κας. Κωμοδρόμου αφορούσε ένα λάθος και δεν τίθεται θέμα δόλου ή οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν είχε καμιά ανάμιξη στο όλο ζήτημα. Σημείωσε ότι υπήρξε ένα λάθος από πλευράς διοίκησης της Προεδρίας της Δημοκρατίας: «Η κ. Κωμοδρόμου δεν πήρε ούτε ένα σεντ από τα δημόσια ταμεία, που να είναι παράνομο. Στην πολιτική υπάρχει ανάληψη ευθύνης και υπάρχει μια παραίτηση. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πάνε φυλακή οι άνθρωποι; Η κ. Δόξα Κωμοδρόμου μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στον Άλφα.

Όλα αυτά που λέγονται από πλευράς συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πείθουν την αντιπολίτευση η οποία μετά την παραίτηση της Δόξας Κωμοδρόμου επικεντρώνει τα πυρά της εναντίον του.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τόνισε, σε ανακοίνωσή του, πως «η παραίτηση Δόξας Κωμοδρόμου, χωρίς πειστικές απαντήσεις και επεξηγήσεις από την κυβέρνηση, δεν παραγράφει τις ευθύνες που υπάρχουν σε ψηλότερα επίπεδα. Ούτε η απλή αναγνώριση ενός «λάθους» συνιστά αποκατάσταση του δημόσιου αισθήματος από την τεράστια πρόκληση για καταβολή υπερωριών σε αξιωματούχους».

Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Συναγερμό «είναι τέτοιες ενέργειες που προκαλούν αποστροφή προς τους θεσμούς και την πολιτική, με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Γι’ αυτό θεωρούμε πως απαιτείται πλήρης διερεύνηση σε ό,τι αφορά τη λήψη πολιτικής απόφασης για το θέμα των υπερωριών και δημόσια απολογία για τη ζημιά που προκλήθηκε. Οι πολίτες επιθυμούν πειστικές απαντήσεις». Ενώ υποδεικνύει πως «οι όλοι χειρισμοί για το θέμα δεικνύουν προχειρότητα και ευθυνοφοβία. Οι συνεχείς αστοχίες και τα λάθη δεικνύουν επίσης αδυναμία διαχείρισης που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία».

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν πως «ούτε υψηλό πήχη πολιτικού ήθους, ούτε αίσθημα ευθύνης φανερώνει το γεγονός ότι οι κ. Χριστοδουλίδης και Λετυμπιώτης κρύβονται πίσω από την κυρία Δ. Κωμοδρόμου και την παραίτησή της». Το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «είναι προφανές ότι κάποιοι αποφάσιζαν και ενέκριναν υπερωρίες στην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο για την παρουσία της σε κοκτέιλ, κηδείες, μνημόσυνα και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Συνεπώς, το θέμα δεν περιορίζεται στην συγκεκριμένη αξιωματούχο και η κοινωνία αναμένει απαντήσεις». Υπενθυμίζει ακόμα πως το όλο θέμα δεν θα είχε αποκαλυφθεί «αν το ΑΚΕΛ δεν αντιδρούσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο αίτημα της Προεδρίας να καταβληθεί το κονδύλι».

Κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι «εξευτελίζουν τους θεσμούς» και «προκαλούν την κοινωνία, μοιράζουν δημόσιο χρήμα σε εκλεκτούς και ημετέρους, την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιεί. Και από πάνω, κρύβονται από τις ευθύνες τους και τον ίδιο τον λαό». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτές τις πρακτικές, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ξεπεράσει τον δάσκαλό του, Νίκο Αναστασιάδη».

Ανέλαβε τις ευθύνες του, λέει ο Λετυμπιώτης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επανέλαβε χθες στη διάρκεια των δηλώσεών του σε τηλεοπτικούς σταθμούς πως ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχαν συζητήσει το όλο θέμα και ο ίδιος ανέλαβε τις ευθύνες του. Στη διάρκεια της παρουσίας του στον Αντέννα ο κ. Λετυμπιώτης και απαντώντας σε ερωτήσεις του Νικήτα Κυριάκου άφησε να νοηθεί ότι υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα των υπερωριών της Δόξας Κωμοδρόμου.  Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «έχω συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο και κατά την διάρκεια που ήμασταν στην Νέα Υόρκη, έπραξα αυτό που επέβαλε η συνείδηση μου, είμαι εδώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθω στην εμπιστοσύνη Προέδρου και στα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί, για να επικοινωνήσω καλύτερα το έργο της Κυβέρνησης». Ωστόσο σε ερώτηση εάν υπέβαλε την παραίτησή του δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.