«Πέραν των πολιτικών ομάδων, να συνεργάζονται ειδικότερα στα θέματα που αφορούν την Κύπρο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη συνεργαζόμαστε», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που δρουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα, είπε ακόμη, εργάζονται ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί την επανέναρξη των συνομιλιών. Πρόκειται για δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη μετά την εκδήλωση για την έπαρση της σημαίας της ΕΕ, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, στον χώρο του παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Η ΕΕ έχει τα εργαλεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το έντονο ενδιαφέρον της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ.

Και χαίρομαι διότι βλέπω αυτό το ενδιαφέρον από πλευράς ΕΕ. Είναι, για παράδειγμα, η επιστολή που στάλθηκε από τους Προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμέσως πριν την έναρξη της διάσκεψης στη Γενεύη, ένα έγγραφο-σταθμός που καταγράφει τις θέσεις της ΕΕ και των 27 κρατών μελών. Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλες ενέργειες που δεν είναι απλά συμβολικής σημασίας.

Πέρσι γιορτάζαμε τη Μέρα της Ευρώπης με την Πρόεδρο της Επιτροπής εδώ. Φέτος γιορτάζουμε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση μου να έχουμε αυτό τον ανοικτό διάλογο με τη νέα γενιά του τόπου μας.

Και σε αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι η ΕΕ λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, έτσι ώστε να αποδεχθεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Και παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα-δεν τα υποβαθμίζω, δεν τα υποτιμώ – θεωρώ ότι και οι προσπάθειες της ΕΕ, όπως και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολο της, σύντομα θα έχουμε και την κα Ολγκίν στην Κύπρο, θα οδηγήσουν σε αυτό που επιδιώκουμε, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς είπε ότι «οι θετικές εξελίξεις σε ένα στόχο αποσκοπούν και μόνο. Στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρόσφατα απασχόλησε το θέμα των σχέσεων ανάμεσα σε Ευρωβουλευτές της Κύπρου και το ότι πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για να μη στέλνονται τα λανθασμένα μηνύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, έξι στο σύνολο τους, πολύ λίγοι λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των Ευρωβουλευτών, θα πρέπει να συνεργάζονται προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε κάθε κίνηση, κάθε ψηφοφορία- βλέπω καθημερινά ψηφοφορίες, δεν σχολιάζω γιατί σεβόμαστε απολυτά τον ρόλο τους – είναι εκεί ως Ευρωβουλευτές, εκπροσωπώντας συγκεκριμένες ομάδες ή όχι, αλλά εκείνο που έχει περισσότερη σημασία  – δεν θέλω να υποβαθμίσω ή να υποτιμήσω τη δουλειά που γίνεται – πέραν των πολιτικών ομάδων, είναι να συνεργάζονται ειδικότερα στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, για να πετυχαίνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έξι είναι οι Ευρωβουλευτές μας σε ένα αριθμό πέραν των 700. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη συνεργαζόμαστε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εισέπραξε τρεις αρνήσεις από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον κ. Τατάρ πριν από την κάθοδο της κας Ολγκίν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «είπα ειλικρινά και έντιμα το αποτέλεσμα της συνάντησης. Δεν θέλω να κρύψω τίποτα, δεν θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στην τελευταία συνάντηση, δυστυχώς, υπήρξαν αυτές οι τρεις αρνητικές τοποθετήσεις από πλευράς του κ. Τατάρ. Φυσικά και θα συναντηθώ μαζί του και πριν την κάθοδο της κας Ολγκίν αν είναι έτοιμος. Δεν είμαι εδώ ούτε για να κατηγορήσω ούτε για να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι εδώ για να δημιουργηθούν δεδομένα για να πετύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε ερώτηση αν ο κ. Τατάρ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης τους πριν την κάθοδο της κας Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο. Οι τρεις αρνητικές τοποθετήσεις αφορούσαν άλλα θέματα, δεν αφορούσαν το ενδεχόμενο νέας συνάντησης πριν την κάθοδο της κας Ολγκίν».