Ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ως προς τον αποκλεισμό του από την άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Έδωσε έμφαση στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τον ΟΤΚ, αλλά παραδέχθηκε ότι αντιμετωπίζει συνεχώς αποκλεισμούς.

Η αποτελεσματικότητα της κυπριακής αλλά και της ελλαδικής διπλωματίας δεν προκαλούν ενοχλήσεις μόνο στον Τατάρ αλλά και στην Άγκυρα η οποία φωνάζει για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.

Ο αποκλεισμός του Ερσίν Τατάρ από τη σύνοδο του ΟΤΚ οφείλεται στις κινήσεις που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο από πλευράς Λευκωσίας προς την κατεύθυνση της Ουγγαρίας. Γεγονός που δείχνει πως παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών για να δημιουργήσει προγεφύρωμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, οι κινήσεις της Λευκωσίας αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Είχε προηγηθεί η σύναψη διπλωματικών σχέσεων και άνοιγμα πρεσβειών στη Λευκωσία από χώρες μέλη του ΟΤΚ.

Δικαιολογεί το μπλόκο

Στη δήλωσή του ο Τατάρ επέλεξε να δικαιολογήσει αρχικώς την απουσία του. Παρότι δεν συμμετείχε στη Σύνοδο, ο κ. Τατάρ λέει πως η απουσία αυτή «δεν σκίασε την αλήθεια». Εξήρε τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως «μια οικογενειακή φωτογραφία χωρίς την τδβκ είναι ελλιπής» όπως είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Επίσης παρέπεμψε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος χαρακτήρισε την την τ/κ πλευρά «αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας».

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αποκλείει συστηματικά τους Τουρκοκύπριους από τη διεθνή εκπροσώπηση» και «παρουσιάζει ένα σφετεριστικό καθεστώς ως νόμιμο».

Προσπάθησε να το καλύψει

Ως «μεγάλο βήμα στην αξιοπρεπή πορεία του τουρκοκυπριακού λαού» χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την αναφορά σε εγγενή δικαιώματα στο Τελικό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στη Βουδαπέστη. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τατάρ αναφέρεται ότι το ανακοινωθέν αποτελεί «δήλωση βούλησης-ορόσημο» για τη θέση, το όραμα λύσης και τα νόμιμα αιτήματα της τ/κ πλευράς εντός του τουρκικού κόσμου. Ισχυρίζεται περαιτέρω πως το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται ως αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, μαζί με την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν, και ότι η συμβολή του ως παρατηρητή στον ΟΤΚ εκτιμάται θετικά.

Φωνάζει και το τουρκικό ΥΠΑΜ

Το δεύτερο κεφάλαιο για το οποίο καταγράφονται αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά είναι αυτό των ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας τα βάζει εμμέσως με την Ελλάδα για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.

Το νέο αμυντικό πακέτο της ΕΕ που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 150 δις ευρώ ενδιαφέρει την Τουρκία, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχολιάζουν ότι η Αθήνα θέλει να εμποδίσει την πρόσβαση της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή αμυντική χρηματοδότηση. Την είδηση μετέδωσε το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού και στη συνέχεια οι τουρκικές ιστοσελίδες την αναπαρήγαγαν προσθέτοντας τα σχόλιά τους.

«Η υιοθέτηση μιας στάσης αποκλεισμού της χώρας μας δεν είναι ούτε καλοπροέραιτο ούτε κι ένα σώφρον βήμα», δηλώνουν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι αναφέρθηκαν σε προσπάθειες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να αποκλείσει την Τουρκία από τα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ.

«Οι προσπάθειες να αγνοηθεί ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και η σημασία της για την ασφάλεια της Ευρώπης είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η μεταφορά των διμερών διαφορών σε πολυμερείς πλατφόρμες και η υιοθέτηση μιας στάσης αποκλεισμού της χώρας μας δεν είναι ούτε καλοπροέραιτο ούτε κι ένα σώφρον βήμα», ανέφεραν οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ.