Με δείπνο που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στους επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών ξεκίνησε στις 7 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (2πμ Πέμπτης ώρας Κύπρου) η δεύτερη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Οι προσδοκίες κινούνται χαμηλά και η αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι περιορισμένη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τη Νέα Υόρκη, πάει στις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα (τόσο στο δείπνο απόψε, όσο και αύριο στη διμερή και την ολομέλεια) έτοιμος για να συζητήσει τα θέματα που εκκρεμούν όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά ακόμα και να μπει στην ουσία του Κυπριακού εάν υπάρχει δυνατότητα.
Τι μπορεί να συμφωνηθεί
Δεδομένου ότι οι συζητήσεις κατά τις συναντήσεις θα κινηθούν σε θέματα χαμηλής πολιτικής, δύο είναι τα θέματα που φαίνεται να μπορεί να υπάρξει συμφωνία:
- Άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην οδό Ληδήνης, που θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς.
- Αποναρκοθέτηση σε συγκεκριμένες περιοχές.
Και στα δύο αυτά θέματα η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται από τη τελική θέση που θα λάβει η Τουρκία. Αρμόδιες πηγές σημείωναν το γεγονός ότι μετά την άτυπη διάσκεψη του Μάρτη, εκείνα τα ΜΟΕ που δεν πέρασαν ήταν γιατί είχε ζητηθεί η άποψη της Τουρκίας.
Επιχειρήθηκε αναβολή
Αυτό που η Λευκωσία κρατά ως σημαντικό είναι η επιμονή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιηθεί αυτή η άτυπη πολυμερής, παρά το γεγονός ότι από κάποιες πλευρές επιχειρήθηκε αναβολή της.
Ενώ ο ΓΓ ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση νέας άτυπης διάσκεψης στο τέλος Ιουλίου, υπήρξαν συγκεκριμένες ενέργειες που στόχευαν σε αναβολή. Κατά τη συζήτηση των ημερομηνιών κι ενώ ο ΓΓ είχε προτείνει ημερομηνία στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, η τουρκική πλευρά απέφευγε να δώσει απάντηση.
- Μια από τις δικαιολογίες που είχε προταχθεί – στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιτευχθεί αναβολή – ήταν και το θέμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα. Με κάποιους να διαμηνύουν προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ότι θα ήταν πιο παραγωγική μια συνάντηση μετά τον Οκτώβρη.
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επέμενε στη συνάντηση αυτή, εν μέσω διεθνών εξελίξεων με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον διεθνή οργανισμό, έχει τη δική του βαρύτητα.
Εμμονή στο διαμοιρασμό ευθυνών
Πέραν όμως από τις παρασκηνιακές κινήσεις αναβολής της συνάντησης, οι οποίες τελικά δεν καρποφόρησαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη και με την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να προβούν σε διαμοιρασμό ευθυνών.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές κάποιοι προσπάθησαν προληπτικά να αποδώσουν ευθύνη ή να κατανείμουν ισομερώς την ευθύνη για μη-πρόοδο στα ΜΟΕ. Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως από τα έξι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν στα τρία υπήρξε πρόοδος. Ενώ γίνεται αποδεκτό ότι κάποια από αυτά τα ΜΟΕ επηρεάζονται από τη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας στα κατεχόμενα και από τη στάση ευρύτερα της τουρκικής πλευράς.
Πάντως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόσο πριν όσο και σ’ αυτή φάση ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη προτίθεται να διαμηνύσει τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και στους άλλους συνομιλητές στην ολομέλεια της άτυπης διάσκεψης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει και τα θέματα που εκκρεμούν για περισσότερη περίοδο.
Ευκαιρία για συνέχιση του διαλόγου
Λίγες ώρες πριν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραθέσει δείπνο στους προσκεκλημένους του, ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος και να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη συνάντηση του Μαρτίου».
Αυτό που εκτιμάται είναι πως η συζήτηση για την πορεία των εξελίξεων κατά το τελευταίο τετράμηνο θα ξεκινήσει από απόψε. Κι αυτό σε αντίθεση με τη συνάντηση του Μαρτίου οπόταν ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε επιλέξει το δείπνο να είναι κοινωνικού χαρακτήρα και να μην υπεισέλθουν σε ουσιαστική συζήτηση.
Μίλησε με Χαν
Ο Γιοχάνες Χαν μπορεί να προσκλήθηκε στη Νέα Υόρκη, ένεκα και της σύνθεσης αλλά και των θεμάτων που θα συζητηθούν, πλην όμως φρόντισε μέσα από μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να είναι ενήμερος για όλες τις λεπτομέρειες.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Συνάντηση που ήταν στο πλαίσιο του συντονισμού των δύο πλευρών. Ενώ αύριο πριν από τις διμερείς με το Γενικό Γραμματέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι.
Το πρόγραμμα της Πέμπτης
- Στις 5.25μμ (10.25πμ ώρα Νέας Υόρκης), στο κτήριο των ΗΕ, ο Πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ενώ αντίστοιχες διμερείς συναντήσεις θα έχει ο Γενικός Γραμματέας και με τα υπόλοιπα συμμετέχοντα μέρη στην άτυπη συνάντηση.
- Στη 6.30μμ (11.30πμ ώρα Νέας Υόρκης) θα ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η Ολομέλεια της άτυπης συνάντησης, με εναρκτήριες τοποθετήσεις των μερών και θα ακολουθήσει συζήτηση.
- Στη συνέχεια, στις 8.30μμ (1.30μμ ώρα Νέας Υόρκης), οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, συνοδευόμενοι από ακόμα ένα μέλος της αντιπροσωπείας, θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.
- Μετά το γεύμα εργασίας θα πραγματοποιηθεί η τελική συζήτηση της Ολομέλειας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί 11.45μμ (4.45μμ ώρα Νέας Υόρκης).