Οι φλόγες που έσβησαν με κόπο και αυτοθυσία από πυροσβέστες και εθελοντές άναψαν τώρα τις πολιτικές φωτιές. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με καταιγισμό επικρίσεων για τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών που σάρωσαν την ύπαιθρο, άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και μετέτρεψαν 124 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε στάχτη.

Με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να ανεβάζουν τους τόνους και να απαιτούν άμεση απόδοση πολιτικών ευθυνών, το Προεδρικό απάντησε, αποδίδοντας τις αιχμές σε προεκλογικού χαρακτήρα λαϊκισμό. Στην απάντηση μάλιστα προς το ΑΚΕΛ, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος επιστράτευσε και την τραγωδία του Μαρί για να υποδείξει στον Στέφανο Στεφάνου πώς ήταν ο εκπρόσωπος τής τότε Κυβέρνηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα έντονα σήμερα και καταγγέλλουν ολιγωρία, απουσία συντονισμού και πλήρη αδυναμία εφαρμογής του σχεδιασμού που, κατά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, θα ήταν «ο πιο ενισχυμένος των τελευταίων ετών». Όπως διαπιστώνουν, την κρίσιμη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε αδύναμος και απροετοίμαστος.

Ο ΔΗΣΥ, σε μια ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση του , ζητά σαφείς απαντήσεις:

«Πού ήταν οι αρμόδιοι την ώρα της κρίσης; Γιατί απέτυχε ο σχεδιασμός που είχε παρουσιαστεί ως πρότυπο; Ποιος έδωσε εντολή να μεταβεί ο υπεύθυνος πυροπροστασίας σε εκδήλωση στην Αυστραλία εν μέσω του πιο θερμού Ιουλίου;

Πώς εξηγείται η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση μηχανισμών έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών;»

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γραπτή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, επιρρίπτει «βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μια «ανοχύρωτη πολιτεία» που δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τους πολίτες της, παρά τις μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας.

«Η τραγωδία κονιορτοποίησε τις δηλώσεις και αποκάλυψε την ανικανότητα της Κυβέρνησης, την οποία προσπαθεί να συγκαλύψει με επικοινωνιακά τεχνάσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε επίσης πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για κοινή συνεδρία των επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος στη Βουλή, για να εξεταστούν τόσο οι αιτίες της αποτυχίας όσο και οι τρόποι στήριξης των πληγέντων.

Η αντίδραση από πλευράς Προεδρικού ήταν άμεση και έντονη. Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, κατηγόρησε την ηγεσία του ΔΗΣΥ για μικροπολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας, τη στιγμή που οι κρατικές υπηρεσίες – όπως σημείωσε – δίνουν μάχη με αυταπάρνηση.

«Είναι λυπηρό ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ επέλεξε, εν μέσω κρίσης, να τοποθετηθεί με στόχο την πολιτική κεφαλαιοποίηση της καταστροφής, χρησιμοποιώντας μεθόδους λαϊκισμού», ανέφερε.

Αναφορικά με το ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος επιτέθηκε προσωπικά στον Στέφανο Στεφάνου, υπενθυμίζοντας – εμμέσως – την τραγωδία στο Μαρί και τα πορίσματα που τη συνόδευσαν:

«Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που ταυτίστηκε με την απαξίωση κάθε έννοιας πολιτικής ευθύνης, ανταγωνίζεται τώρα τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό».

Το Προεδρικό επανέλαβε ότι μετά την πλήρη κατάσβεση και την αποκατάσταση της τάξης, θα διεξαχθεί συνολική αξιολόγηση όλων των επιχειρησιακών χειρισμών.

«Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη μπορεί να μην διαθέτει ικανότητα να διοικήσει τον τόπο και να είναι κατώτερη των περιστασεων, αλλά από θράσος και αλαζονεία πλεονάζει. Ντροπή! Τι άλλο να πεις σε μια Κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ευθύνη και ευθιξία», ανέφερε ακολούθως το ΑΚΕΛ, απαντώντας στην Κυβέρνηση.

Ο ΔΗΣΥ επανήλθε στο θέμα και ανταπάντησε στις αναφορές του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, σημειώνοντας πώς η Κυβέρνηση, δείχνει να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. «Τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι αυτά που θέτει ολόκληρη η κοινωνία. Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά.

«Αντί απαντήσεων στην κοινωνία, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μοιάζει πραγματικά να μην αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί», πρόσθεσε, καταλήγοντας πώς, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ασήκωτες. Ο τακτικισμός και η επικοινωνιακή πολιτική έχουν και τα όριά τους. «Ας ζητήσουν τουλάχιστον μία συγνώμη», είπε.

Λογοδοσία ζητά με ανακοίνωση της και η Κοινωνική Συμμαχία. «Η μεγαλύτερη καταστροφή τα τελευταία 30 χρόνια και η 3η μεγαλύτερη καταστροφή σε έκταση τα τελευταία 50 χρόνια. Απαιτούμε λογοδοσία, διαφάνεια και επιτέλους να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Το οφείλουμε στα θύματα, στους εθελοντές, στους πυροσβέστες και στον τόπο μας», αναφέρει στην ανακοίνωση της.

Ερωτήματα από Φουρλά- Μαυρίδη

Ερωτήματα προς την ΕΕ ήγειρα οι ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς και Κώστας Μαυρίδης σε σχέση με την ανταπόκριση του μηχανισμού βοήθειας. Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ ήγειρε τα εξής ερωτήματα:

>> Αν αναγνωρίζει ότι η γεωγραφική απόσταση καθιστά τον υπάρχοντα μηχανισμό RescEU ανεπαρκή για άμεση παρέμβαση και

>> Αν σκοπεύει να δημιουργήσει μόνιμη και στελεχωμένη βάση RescEU στην Κύπρο, ικανή να καλύπτει επιχειρησιακά το νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κώστας Μαυρίδης από την πλευρά του, έθεσε τα εξής:

α) Ζητείται ενημέρωση από την Επιτροπή αν υπήρξε προληπτική επαρκής παρουσία δυνάμεων του ΕΡ. Μηχανισμού στην Κύπρο, κι αν είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα.

β) Δεδομένου ότι,  μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, υποβλήθηκε αίτημα από τις κυπριακές αρχές προς τον αρμόδιο Μηχανισμό και επειδή  η αδυναμία παροχής συνδρομής είναι αυταπόδεικτη εκ του αποτελέσματος, τίθεται θέμα διαδικασιών και τυχόν ευθύνης για μη ισότιμη παροχή συνδρομής προς τα κράτη-μέλη. Γι’ αυτό, καλείται η Επιτροπή να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και κατά πόσον επιβάλλεται αναθεώρηση των διαδικασιών.